"Wij Elburgers zijn trots op ons verleden en delen dat graag met je. We weten de fijnste plekjes te vinden op en aan het water en vertellen je graag waar je de mooiste fiets- en wandelpaden vindt. Elburg is een oude Hanzestad en vestingstad waar de tijd niet heeft stilgestaan. Elburg lijkt misschien een openluchtmuseum maar de vele evenementen, bijzondere winkels, mooie musea en diverse horeca zorgen voor een levendige sfeer. Eet een visje op de Vischmarkt, ga aan boord van een botter, maak een stadswandeling en Ervaar Elburg! En na een heerlijke nacht in een mooie B&B of op een (landgoed)camping is er ook in de omgeving van alles te ontdekken. Of je nou kiest voor een dag op het water, een fietstocht langs de landgoederen of een wandeling over onze eigen Sahara, in en om Elburg vermaak je je altijd! Kom naar de Vesting van de Veluwe en Ervaar Elburg!"

Anne-Marie van Hout - Museum Elburg

Haven van Elburg

De allereerste haven van Elburg was een ankerplaats voor schepen. Het begon als niet meer dan een brede uitmonding van de Puttenerbeek in de voormalige Zuiderzee. Het is opmerkelijk dat Elburg al in de 13e eeuw lid was van de Hanze omdat Elburg in die tijd geen echte haven had. Pas na de verplaatsing van de stad, in het jaar 1443, hebben de Elburgers een echte haven gegraven. Tegenwoordig is de haven van Elburg, ondanks de opkomst van de vele jachthavens aan het Veluwemeer, nog steeds een zeer populaire aanlegplaats voor watersportliefhebbers.

Binnenstad van Elburg

De voormalige Hanzestad Elburg is één van de meeste bezienswaardige oude steden van Nederland. In het oude centrum van Elburg lijkt het net of de tijd heeft stilgestaan. De stad heeft een rechthoekig stratenplan dat afstamt uit de Middeleeuwen. De oude Hanzestad heeft alleen binnen haar muren al meer dan 250 monumenten. Een van de meest iconische gebouwen van Elburg is het Agnietenklooster. Het Agnietenklooster heeft een herbestemming gekregen en huisvest nu Museum Elburg.

Landgoed Klarenbeek

Midden in de woonkern van Doornspijk ligt het landgoed Klarenbeek. Reeds in de zestiende eeuw dook deze naam op, in de toenmalige spelling als ‘Claerbeeke’.

Een prachtige vijverpartij en een bijzonder afwisselend landschap met mooie paden maken dit landgoed tot een oord waar het prettig toeven is. Een groot deel is opengesteld voor wandelaars.

ELBURG - Vissersstad van de Veluwe

Middeleeuwse vesting
Tussen Zwolle en Harderwijk, ligt Elburg, een bijzondere en goed bewaarde middeleeuwse stad.
Wie in Elburg stad loopt, waant zich in de middeleeuwen. De Oude Wallen met hun schitterende bomen, de smalle steegjes, de keitjesstoepen en prachtige doorkijkjes maken van de vesting een sfeervolle omgeving waar je heerlijk kan wandelen.
Het ontwerp van de vissersstad is gebaseerd op het principe van de gulden snede, een zeldzaamheid in de stedenbouw, waaraan de stad zijn kenmerkende vorm met het rechthoekige stratenpatroon dankt.

Vissersstad
Vroeger verliep de handel voornamelijk over het water. De ligging van Elburg was dan ook het gevolg van een strategische keuze. Al in 1367 maakte de vesting deel uit van de Hanze, een handelsverbond van Noord-Europese Hanzesteden.
Tot 1932 lag de vissersplaats Elburg aan de Zuiderzee. Met de komst van de Afsluitdijk, het ontstaan van het IJsselmeer en de inpoldering is de afstand tot het open water flink vergroot. De visserij maakte plaats voor andere beroepen. De oude houten schepen die nog in de haven liggen, de botters, houden de herinnering aan Elburgs visserijverleden levend. Via het Veluwemeer en het Drontermeer kunnen watersporters de haven bereiken, die net buiten de oude vesting ligt.

Omgeven door natuur en water
De gemeente Elburg grenst aan de Veluwe en kent veel groene en natuurrijke plekken. Het stuifzandgebied ten westen van ’t Harde, de door het boerenlandschap slingerende kreken en de kleine landwegen zijn het domein van fietsers en landbouwers. Oude kerkpaden bieden de wandelaar de kans om het landschap te ervaren zoals eerdere generaties dat hebben gedaan. Aangekomen bij het meer bestaat het landschap voornamelijk uit riet en water, hét domein van talloze vogels, waaronder verschillende zeldzame soorten.

Kom en geniet van de Vesting van de Veluwe!

Lees meer over het prachtige erfgoed dat Elburg rijk is.