"Ook al woon ik er nu niet, Harderwijk zal altijd in mijn hart blijven. De stad heeft alles in zich. Een prachtig historisch centrum waar je heerlijk kunt eten, (maar liefst 2 sterren restaurants en ook uitstekende eetcafés) en een gezellig borreltje kunt doen (mijn stamkroeg Nicky’s of de Boterlap en Luigi’s). Er is een super leuk stadsstrand! En de stad ligt centraal in Nederland, heeft water, bossen en heide om zich heen. Dus wat wil je nog meer?! Een vriendin uit de Achterhoek wil altijd bij mij in Harderwijk winkelen vanwege de leuke winkeltjes, liever dan nu in mijn nieuwe woonplaats Amsterdam, grappig toch?"

 

Stadsstrand Harderwijk

Het ontwerp van het stadsstrand in Harderwijk is gebaseerd op de pieren die vroeger voor de stad in het water lagen. Bij het aanleggen van het strand stond duurzaamheid hoog in het vaandel. Er zijn oude materialen gebruikt van gebouwen die plaats moesten maken voor het aanleggen van het nieuwe Waterfront. Tegenwoordig is het stadsstrand een populaire plaats aan het eind van de boulevard. Of je nou wilt zonnen of zwemmen, het strand leent zich er uitstekend voor.

Dolfinarium

Al meer dan 50 jaar zijn Harderwijk en het Dolfinarium begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Jaarlijks vinden duizenden bezoekers hun weg naar het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Je kan hier genieten van shows waar dolfijnen huizenhoog springen, maar ook kan je hier roggen aaien en hartelijk lachen wanneer een logge walrus zijn verzorger een natte zoen geeft.

Binnenstad Harderwijk

Deze oude Hanzestad heeft een prachtige oude binnenstad. Tevens is Harderwijk de enige stad in Europa waar je het gezellige gefluit van walrussen kunt horen terwijl je op een van de vele terrasjes zit. Daarnaast bevinden zich in de binnenstad ook een één- en een tweesterren restaurant. In de zomerdagen is er in de binnenstad ook veel livemuziek te vinden. Verder is het vanaf de binnenstad van Harderwijk maar 10 minuten fietsen naar het Beekhuizerzand, een zeldzaam mooi gebied op de Noord-Veluwe.

Heerlijk Harderwijk

Harderwijk bruist! Deze prachtige eigentijdse stad heeft meer dan 100 monumenten, pittoreske straatjes en sfeervolle pleinen. Al sinds 1252 wordt Harderwijk – ooit gelegen aan de Zuiderzee – aangeduid als Hanzestad. Er zijn zelfs nog delen van de oude muur te vinden, compleet met indrukwekkende torens. De middeleeuwse stadsmuur van Harderwijk behoort tot de langst aaneengesloten stadsmuren van Nederland. De poorten waar vele jaren geleden Hanzehandelaren doorheen trokken, staan nu wagenwijd open voor iedereen die de schoonheid van deze prachtige historische stad wil ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld het bescheiden Stadsmuseum dat grootse exposities in huis haalt.

Proef heerlijke gerechten in de (sterren)restaurants of hap een harinkje. De culinaire stad biedt volop leuke restaurants voor elke smaak en elk budget. Op de Vischmarkt vind je twee sterrenrestaurants waar je terecht kan voor een smaakvolle beleving. Daarnaast vindt er elk jaar de culinaire ontdekkingstocht Culihoppen Harderwijk plaats.

Vanuit de historische binnenstad sta je binnen 2 minuten bij de Veluwerandmeren. Je kan hier naar het iconische strand, maar ook kan je een rondvaart maken met een rondvaartboot, sloep, zeilboot of zelfs een botter. Tuur over de rand van je glas wijn naar de zon die langzaam in het water zakt en geniet van de prachtige omgeving.

Harderwijk en het Dolfinarium zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bezoek dit mooie zeedierenpark en maak van héél dichtbij kennis met de meest bijzondere bewoners van de zee: dolfijnen, bruinvissen, walrussen, zeeleeuwen en zeehonden. Pas op dat ze je niet nat spetteren!

Dus kom naar Heerlijk Harderwijk!