"Wie er oog voor heeft, ontdekt in de gemeente Heerde grofweg twee soorten landschappen: aan de ene kant de Veluwe met bossen en heidevelden, aan de andere kant het wijdse IJssellandschap. In de Middeleeuwen vormde de Grift, nu Apeldoorns kanaal de afscheiding tussen beide landschapstypes. Landgoederen en kwekerijen liggen langs dit kanaal.

In 1407 werd in Hulsbergen bij Wapenveld, een fraterhuis gebouwd door de Moderne Devoten uit Zwolle. Het klooster is in 1578 verwoest, al is de plek wel bekend. Het kloosterpad voert de wandelaar over het kloosterterrein, door het kloosterbos en langs de oude bandijk. De natuur is er prachtig!

Op Vriezes Erfgoed bij molen de Vlijt is een mooie presentatie gemaakt van het kloosterleven: er werden fraaie boeken geschreven en de fraters werkten aan de weteringen, dijken en sluizen. Door de verbeterde waterhuishouding kon het drassige land beter worden gebruikt door de boeren.

Heerde, gevarieerd landschap en cultuurhistorie gaan hand in hand!"

De Renderklippen en De Dellen

Het mooie aan fietsen op de Veluwe is de enorme diversiteit. Trappend door de bossen, langs heidevelden, vennetjes en stuwwallen ontdek je de grootse natuur, maar valt je oog ook op ieder detail. De Veluwe is wellicht het mooiste fietsgebied van Nederland. Of je nu heerlijk wilt genieten van een ontspannende fietstocht via het fietsknooppuntennetwerk of dat je je juist lekker actief wilt inspannen op de mountainbike of wielrenfiets, de Veluwe biedt het geschikte terrein. Wil je een vlak parcours of juist heuvelachtig, over bospaden of verharde weg, de Veluwe heeft het allemaal!

 

Landgoed Vosbergen

Eén van de meeste indrukwekkende verschijningen in de gemeente Heerde is het Landgoed Vosbergen. Het Landgoed ligt langs het Apeldoorns kanaal in het noorden van de gemeente, en bestaat uit een aantal gebouwen, waaronder een kasteel en een prachtig park. Het opmerkelijke is dat zowel de gebouwen als het park opvallend goed bewaard zijn gebleven. Het is niet bekend uit welk jaar het Landgoed precies dateert, maar de eerste vermelding was al in 1558.

 

Waterrecreatie

Gelegen tussen de prachtige bossen van de Veluwe, ligt het recreatiegebied Heerderstrand. Door de diverse voorzieningen is het Heerderstrand een ideale plek voor een dagje uit. Er zijn mooie ligweiden en een prachtig zandstrand. Daarnaast zijn er vele speeltoestellen voor de kinderen, en een kiosk waar je terecht kan voor een hapje eten. Kortom, het Heerderstrand is ideaal voor verschillende watersporten.

Foto: Henri van de Beek

WIJ ZIJN HEERDE

Omgeven door bossen, heuvels, grasland, uiterwaarden, landgoederen en een kasteel liggen Heerde, Wapenveld, Veessen en Vorchten, tezamen de gemeente Heerde.

Vrieze's Erfgoed, gelegen aan de noordkant van Wapenveld op het snijvlak van het Veluwe-massief en de IJsselvallei, is een perfect startpunt om de prachtige omgeving met cultuurhistorische parels te verkennen. Bewandel het Padd'npad of het Kloosterpad dat door het nabij gelegen Kloosterbos van klooster Hulsbergen voert. Het bezoekerscentrum op Vrieze's Erfgoed, in de vroegere molenaarswoning, biedt informatie over de historie en het ontstaan van het gebied. Verder vind je er de nog in gebruik zijnde Molen de Vlijt, een moestuin, boomgaard, bijenstal en een streekwinkel. 

Eén van de meest imposante verschijningen in de gemeente Heerde is Landgoed en kasteel Vosbergen. Het landgoed is met zijn kasteel en prachtige park een zeldzaam voorbeeld van een gaaf bewaard omgracht edelmanshuis. Het huis zelf is niet toegankelijk voor publiek, het omliggende landgoed wel. Het 14 km lange Klompenpad is naar het landgoed vernoemd: Het Vosbergenpad.

De Renderklippen, een prachtig natuurgebied tussen Epe en Heerde, geeft een fraai beeld van de ontstaansgeschiedenis van de Veluwe. Het gebied van 223 hectare, dat met heide en dennen begroeid is en vele hoogteverschillen kent, biedt een prachtig uitzicht over de omgeving. Om bebossing tegen te gaan graast er nog altijd een kudde van zo'n 150 schapen. De fauna met sprinkhanen, zandhagedissen, adders, ringslangen en gladde slangen is er zeer bijzonder. Op de Renderklippen kun je heerlijk wandelen en fietsen! Met de elektrische fiets ben je welkom bij diverse elektrische oplaadpunten

Midden tussen de idyllische Veluwse bossen ligt het recreatiegebied Heerderstrand. Het prachtige strand en het schone Veluwse zwemwater nodigen uit tot veel waterplezier: zonnen, zwemmen, waterpoloën, kanoën, beachvolley of –soccer, noem het maar op! In de omgeving is het heerlijk wandelen, hardlopen en fietsen. Het Heerderstrand staat tevens bekend om het imposante kunstwerk 'De Ontmoeting', een 'must-see' als je dit recreatiegebied bezoekt.

Heerde draagt het Cittaslow keurmerk. Dit betekent dat ze het als authentiek gebied belangrijk vindt om de lokale identiteit te bewaken, te versterken en verder uit te dragen. Of je nu wilt wandelen, fietsen, vissen, zwemmen, skeeleren, paardrijden, tennissen, golf spelen of gewoon van de rust en stilte wilt genieten, in de gemeente Heerde kan het allemaal! 

Wil je meer weten over Heerde? Bezoek de website. 

Cittaslow

Genieten van Heerde in je eigen tempo!

De gemeente Heerde is Cittaslow sinds 21 oktober 2012. Cittaslow staat internationaal voor gemeenten waar bezoekers en inwoners op een plezierige, gastvrije manier en in een menselijk tempo kunnen genieten. Gemeenten waar de kwaliteit van de leefomgeving voorop staat en de authentieke lokale identiteit wordt bewaakt. Gemeenten waar het cultuurhistorisch erfgoed en de plaatselijke tradities worden gekoesterd, waar streekproducten worden gepromoot en waar mensen er nog zijn voor elkaar!Met het keurmerk weet de bezoeker dat hij in een gemeente komt waar je prettig kunt verblijven. Cittaslow is ontstaan in Italië in 1999, en uitgegroeid tot een netwerk van bijna 250 gemeenten in 30 landen wereldwijd.

Om van de gemeente Heerde te kunnen genieten in je eigen tempo is er een speciale folder ontwikkeld. Deze is hiernaast downloaden! 

Heerder Cittaslowweken 1 tot 16 september
Van 1-16 september vinden de Heerder Cittaslowweken plaats. Het doel hiervan is om de inwoners, toeristen en andere belangstellenden te laten ervaren wat Cittaslow nu eigenlijk inhoud. Verschillende Cittaslowsupporters hebben dan interessante aanbiedingen. Bovendien vinden in die weken verschillende evenementen plaats die passen bij het karakter van Cittaslow. 

Er zijn diverse soorten aanbiedingen. Zo kunt u bijvoorbeeld voordelig uit eten of overnachten. De lijst met aanbiedingen van de supporters staan in een folder, die te verkrijgen is bij de Toeristen Informatie Punten, bibliotheken en de deelnemende Cittaslowsupporters in onze gemeente. Bovendien is de folder te vinden op heerde.nl/cittaslow. Via die webpagina is ook de lijst van cittaslowsupporters te vinden.