"Persoonlijk kan ik bijzonder genieten van de natuur en dan vooral de afwisseling in het landschap. Ik fiets graag door de prachtige bossen, maar ook het gebied rondom Gerven spreekt mij erg aan met de weides, akkers, bospercelen en houtwallen. Mijn vrouw is juist gecharmeerd door de openheid en weidsheid van de Putterpolder. En dat is het mooie van Putten: we hebben het allemaal; bossen, agrarisch gebied, heidevelden en water! En tijdens de zwerftochten door Putten passeer je diverse monumenten en landgoederen, het Zwaartepunt van Nederland of het Solse Gat.

In Putten kun je je prima vermaken bij Schovenhorst met zijn imposante bomentuinen en de 40 meter hoge bostoren. Lekker zwemmen kun je in Bosbad Putten of bij strand Nulde. Een bezoek aan het stoomgemaal of de kunstkelder is ook zeker de moeite waard.

Geïnteresseerd in de historie van Putten? Dan is museum De Tien Malen of museumboerderij De Mariahoeve een bezoek waard. Een ingrijpend deel van onze geschiedenis is de razzia van 1944. Het monument De Vrouw van Putten en de herdenkingshof herinneren aan deze tragedie. In de naastgelegen gedachtenisruimte wordt het verhaal van de razzia in woord en beeld weergegeven.

Ik raad je aan je bezoek aan ons gezellige dorp af te sluiten bij één van de gezellige terrasjes of eetgelegenheden in Putten."

 

Het Stoomgemaal

Het Putter stoomgemaal houdt de Nederlandse stoomgeschiedenis in leven. De komst van de stoommachine veranderde de wereld, men was niet langer alleen afhankelijk van de natuur. Door het Putter stoomgemaal werd het waterpeil in de Arkemheense polder 85 jaar lang op het juiste niveau gehouden. Het Putter stoomgemaal is één van de 8 werkende stoomgemalen in Nederland. Dus breng een bezoekje aan het Putter stoomgemaal en ervaar zelf hoe rustig de stoommachine werkt, en ruik de geur van stoom en warme olie.

Landgoed Schovenhorst

Het 160-jarige Landgoed zit vol verassingen. Door de mix van historische bomentuinen, moderne architectuur, natuur en kunst is er voor iedereen iets te beleven. In de bomentuin heb je veel stille paadjes en kom je majestueuze bomen tegen.  Eén van de highlights op Landgoed Schovenhorst is de Bostoren. Deze 40 meter hoge toren geeft een spectaculair uitzicht over de Veluwe, zelfs de 235 treden naar boven zijn een avontuur op zich!

 

Watersport

Strand Nulde is al een lange tijd een favoriete watersport bestemming. Het prachtige strand biedt gelegenheid tot zonnen, en het Veluwemeer is een geweldige plaats voor fanatieke watersporters. Doordat het Veluwemeer vrij ondiep is, is Strand Nulde niet alleen een top locatie voor de gevorderde watersporter maar ook voor beginners!

 

PUTTEN - Bomendorp

Putten, een gezellig dorp met een rijke historie, wordt omringd door heide, bossen, randmeren en polders. De diverse natuurgebieden bieden een afwisselend decor waarin je urenlang kunt fietsen en wandelen. De gemeente herbergt vele landgoederen, waaronder Kasteel De Vanenburg, Landgoed Oldenaller met een uit 1655 daterend kasteel en een biologische boerderij, het door een van de oudste bossen van Nederland omgeven Landgoed Groot Spriel én Landgoed Schovenhorst.

Het 160 jaar oude Landgoed Schovenhorst zit vol verrassingen. Ontdek de geheimen van de ‘wondere bomen wereld'. Historische bomentuinen, moderne architectuur, natuur, kunst, leren, spelen, genieten en ravotten: het is er allemaal. Hoogtepunt, de Bostoren, met bovenop de 40 meter hoge top een bomentuin. De beklimming van dit architectonische hoogstandje van 235 treden is, met zijn vrij hangende klim kooi voor durfals, een avontuur op zich. De beloning: een prachtig uitzicht over de Veluwe en een unieke blik op de kroon van het bos!

Ook leuk: klompenpaden! Wandelen over eeuwenoude kerkpaden, over landwegen en landgoederen, langs waterpartijen en oude boerderijen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer en vertellen bewoners en wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Bijzonder rustpunt tijden je fiets- of wandeltocht: Pluktuin Het Platteland. Hier oogst je jouw eigen groente en fruit en pluk je je eigen bloemen. Met tot medio november een ruime keuze aan seizoensgebonden lekkernijen, zoals bijvoorbeeld een verscheidenheid aan oude rassen appels, peren, pompoenen en kalebassen in de nazomer. Mand, mes, schaar en verpakkingsmateriaal staan voor je klaar!

De Mariahoeve tot slot is een klein openluchtmuseum dat het vroegere leven op een Veluwse boerderij laat zien. Compleet met moestuin, boomgaard, knollenveld en paddenpoel. Een typisch voorbeeld van de boerderijtjes, die honderd jaar geleden bij tientallen werden gebouwd. De woning en enkele opstallen zijn ingericht als boerderijmuseum.

Bezoek de website van Putten voor meer informatie.