“De gemeente Renkum is één van de schatkamers op de Veluwe die nog maar weinig is ontdekt. Als chef-kok van Restaurant De Kromme Dissel voel ik mij daar thuis; de meeste van de ingrediënten die ik verwerk komen er ook vandaan! Mijn gasten vertellen altijd enthousiast over wat ze hier hebben gezien; de natuur, het spectaculaire landschap en de rijke cultuurhistorie. Voor hen en mij een omgeving die blijft inspireren!”

Airborne Museum

De Slag om Arnhem, een belangrijk deel uit ons gezamenlijk verleden, heeft grote impact gehad op het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog en de vorming van het huidige Europa. Daarmee is het verhaal van het Airborne Museum een markant onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed. In Villa Hartenstein komen de verhalen tot leven van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen. Maar ook de burgers nemen een prominente rol in; zij doorstonden doodsangst. Het museum toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s. Luisteren, kijken en beleven staan centraal!

Kasteel Doorwerth

Op de Veluwezoom vind je Kasteel Doorwerth, prachtig gelegen in de uiterwaarden van de Rijn. Op de stuwwal erachter ligt een afwisselend heuvellandschap met bossen, akkers en weilanden waar het heerlijk wandelen of fietsen is. Het oudste gedeelte van het Kasteel is gebouwd rond 1280, en was een rechthoekige woontoren. De ridderzaal en de overige vertrekken in de oost- en noordvleugel van het kasteel zijn zo veel mogelijk in middeleeuwse vorm hersteld.

Renkums Beekdal

In Renkum is het voormalige industrieterrein Beukenlaan omgetoverd tot een prachtig natuurgebied gelegen in de Veluwezoom. Dit gebied, het Renkums Beekdal, is gevormd in de voorlaatste ijstijd, zo'n 100.000 jaar geleden. Het water in het dal werd gebruikt voor landbouw en later als waterkracht voor watermolens voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld graan en papier. Er lopen prachtige wandelroutes door het Renkums Beekdal.

WELKOM IN RENKUM

Aan de zuidrand van de Veluwe, waar het bosrijke en heuvelachtige landschap overgaat in het weidse rivierengebied, ligt de gemeente Renkum met de kernen Oosterbeek, Heveadorp, Doorwerth, Wolfheze, Renkum en Heelsum. De gemeente Renkum biedt een scala aan activiteiten. Zo kun je de 'Hemelse berg' beklimmen, fietsen over de Italiaanse weg, genieten van romantische doorzichten in het Zweiersdal en dwalen door de donkere bossen op het landgoed Quadenoord.

De gemeente Renkum heeft veel te bieden, heerlijk een actief dagje doorbrengen op de fiets of te voet door de prachtige omgeving. Een dagje winkelen kan perfect in het gezellige Oosterbeek. Houd je van cultuur en historie? Een bezoekje aan het Airborne Museum ‘Hartenstein’ is een prachtig museum waar je een goed beeld krijgt van de Slag om Arnhem.

De gemeente Renkum is rijk aan natuur, geschiedenis, cultuur en winkels. Zo vind je er Kasteel Doorwerth waar jong en oud een perfecte dag kunnen doorbrengen. Houd je van historie en heb je altijd al meer willen weten over de Slag om Arnhem? Dan is het Airborne Museum ‘Hartenstein’ een echte aanrader. Zeker de moeite waard is de Airborne Experience waar je in de voetsporen van Britse parachutisten op weg naar Arnhem gaat. Je ontmoet de juichende burgers die al vier lange jaren gebukt gingen onder de Duitse overheersing. Maar de brug bij Arnhem blijkt ‘Een brug te ver’.

Fietsers en wandelaars kunnen hun hart ophalen in de gemeente. Er ligt een uitgebreid fietsroutenetwerk en er zijn vele speciale fietsroutes uitgezet. Je kunt in de prachtige omgeving genieten van de bijzondere natuur en de gezellige dorpen.

De modeliefhebbers kunnen een heerlijk dagje shoppen in Oosterbeek. Het dorp is gemakkelijk te bereiken en de winkelmedewerkers helpen je graag. Na het winkelen kun je heerlijk nagenieten met een hapje en een drankje op een gezellig terras.

Bezoek de website over Renkum voor meer informatie.