Hanzesteden, eeuwenoude historie!

Een bezoek aan de Hanzesteden anno nu is helemaal in. Shoppen in oude straatjes, cultuur snuiven tussen de monumentale panden en een lekker hapje eten op een van de vele gezellige pleinen. De meeste Hanzesteden zijn in één dag te bezoeken, maar lenen zich ook uitstekend voor een meerdaags verblijf.

De historie in de Hanzesteden is overal zichtbaar en de Hanzementaliteit is nog steeds aanwezig. De Hanze was een verbond tussen steden die steun bij elkaar zochten in een tijd waar nog weinig recht ontwikkeld was en piraterij, roof en moord de handelsreizen tot gevaarlijke ondernemingen maakten. Het Hanzeverbond werd in de middeleeuwen een machtig bondgenootschap. Er waren ongeveer 200 steden bij aangesloten van Rusland tot aan Frankrijk.

Bezoek de website van Historische Hanzesteden voor meer informatie.

Hattem, Veluwse Hanzestad

Hattem is één van de Hanzesteden op de Veluwe, met duidelijk haar eigen charme en identiteit. De roemrijke geschiedenis van het middeleeuwse Hanzeverbond heeft hier zijn sporen achtergelaten en de stad omgetoverd tot aantrekkelijke toeristische trekpleister.

Het kleine en compacte Hattem is omringd door prachtige natuurgebieden: de, uitgestrekte uiterwaarden langs de IJssel, de bosrijke Noord-Veluwe en het polderlandschap in het noorden. In de binnenstad zijn veel authentieke smaakwinkeltjes en heerlijke terrassen. Hattem is daarnaast niet één maar drie musea rijk!

Het Voerman Museum Hattem is, een museum voor beeldende kust, historie en archeologie. Het Anton Pieck Museum herbergt met een prachtig overzicht van het werk van deze meester. In het Nederlands Bakkerijmuseum wordt op verrassende wijze de geschiedenis van brood en banket weergegeven.

Elburg, vissersstad van de Hanze

Wie in Elburg stad loopt, waant zich in de middeleeuwen. De Oude Wallen met hun schitterende bomen, de smalle steegjes, de keitjesstoepen en prachtige doorkijkjes maken van de vesting een sfeervolle omgeving waar je heerlijk kan wandelen.

Het ontwerp van de vissersstad is gebaseerd op het principe van de gulden snede, een zeldzaamheid in de stedenbouw, waaraan de stad zijn kenmerkende vorm met het rechthoekige stratenpatroon dankt.

Vroeger verliep de handel voornamelijk over het water. De ligging van Elburg was dan ook het gevolg van een strategische keuze. Al in 1367 maakte de stad deel uit van de Hanze, een handelsverbond van Noord-Europese Hanzesteden.

Tot 1932 lag de vissersplaats Elburg aan de Zuiderzee. Met de komst van de Afsluitdijk, het ontstaan van het IJsselmeer en de inpoldering is de afstand tot het open water flink vergroot. De visserij maakte plaats voor andere beroepen. De oude houten schepen die nog in de haven liggen, de botters, houden de herinnering aan Elburgs visserijverleden levend. Nog elk jaar vinden er de Botterdagen plaats. Via de het Veluwemeer en het Drontermeer kunnen watersporters de haven bereiken, die net buiten de oude vesting ligt.

Historisch Harderwijk

Harderwijk bruist! Deze prachtige eigentijdse stad heeft meer dan 100 monumenten, pittoreske straatjes en sfeervolle pleinen. Al sinds 1252 wordt Harderwijk – ooit gelegen aan de Zuiderzee – aangeduid als Hanzestad. Er zijn zelfs nog delen van de oude muur te vinden, compleet met indrukwekkende torens. De culinaire stad biedt volop leuke restaurants voor elke smaak en elk budget. Op de Vischmarkt vind je twee sterrenrestaurants waar je terecht kan voor een smaakvolle beleving. Daarnaast vindt er elk jaar de culinaire ontdekkingstocht Culihoppen Harderwijk plaats.


Vanuit de historische binnenstad sta je binnen 2 minuten bij de Veluwerandmeren. Je kan hier naar het iconische strand, maar ook kan je een rondvaart maken met een rondvaartboot, sloep, zeilboot of zelfs een botter. Tuur over de rand van je glas wijn naar de zon die langzaam in het water zakt en geniet van de prachtige omgeving.

Natuurlijk mag een bezoek aan het Dolfinarium niet ontbreken wanneer je op bezoek gaat in Harderwijk. Het Dolfinarium is het grootste zeezoogdierenpark in Europa!