Kastelen op de Veluwe

De Veluwe is rijk aan kastelen en landhuizen. Enkele daarvan kun je bezoeken om zo kennis te maken met het leven, de architectuur en kunst van vroeger tijden. Andere zijn alleen van buitenaf te bewonderen, zoals Kasteel De Vanenburg, Landgoed Oldenaller en Kasteel Middachten. Maar vrijwel allemaal maken ze onderdeel uit van prachtige uitgestrekte landgoederen en schitterend natuurschoon van waar je de nostalgie van weleer kunt beleven.

Bezoek de website van Geldersch Landschap en Kastelen voor meer informatie.

Kasteel Cannenburch

In Vaassen ligt in een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers het van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch. Het kasteel staat in een betrekkelijk gave historische omgeving. De oude parkaanleg en molenbeken zijn nog in het landschap te zien. Kasteel Cannenburch kan worden bezocht en in de omgeving kan prachtig worden gewandeld en gefietst.

De 19e-eeuwse woning van de rentmeester en de kasteelboerderij zijn er ook gevestigd. Dankzij bruiklenen, schenkingen en legaten is het kasteel zelf authentiek 18e-eeuws ingericht. Met schilderijen, porselein, meubels en andere gebruiksvoorwerpen die honderd jaar geleden ook in Cannenburch stonden.

 

Kasteel Doorwerth

Op de Veluwezoom vind je Kasteel Doorwerth, prachtig gelegen in de uiterwaarden van de Rijn. Op de stuwwal erachter ligt een afwisselend heuvellandschap met bossen, akkers en weilanden waar het heerlijk wandelen of fietsen is.

Doorwerth is een voorbeeld van een burcht die door geleidelijke groei zijn uiteindelijke omvang bereikte. De oorsprong ligt in de 13e eeuw.

In het kasteel zijn drie musea te bezoeken, waaronder Museum Veluwezoom. Dit museum toont in wisselende exposities het werk van 2 kunstenaarskolonies die het magische landschap rondom Oosterbeek, Wolfheze en Renkum in beeld brachten.

 

Kasteel Rosendael

Landgoed Rosendael ligt in Rozendaal, vlakbij Arnhem. Het bestaat uit een imposant en historisch ingericht kasteel in een park met veel bezienswaardigheden. Kasteel Rosendael geeft een mooi beeld van hoe er vroeger op een kasteel werd geleefd. Er is een bijzondere collectie meubels, zilver en porselein te zien.

Op deze plek staat al sinds de middeleeuwen een kasteel. Daarvan is alleen de grote ronde toren nog over. De rest van het kasteel is van latere datum.

In het waterrijke park bij het kasteel bevinden zich de beroemde 'bedriegertjes'. De bedriegertjes zijn onderdeel van een grotere schelpengalerij uit de 19e eeuw. In de bodem zitten fonteintjes verborgen die onverwacht aan- en uitgaan en zo de bezoekers natspuiten.