Het Nationale Park De Hoge Veluwe

De natuur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is overweldigend. De verschillende oud-Veluwse landschappen wisselen elkaar continu af in het 5.400 hectare metende park. Tijdens je tocht door het Park kom je door loof- naald- en gemengde bossen, maar ook over heidevelden, grasvlakten en prachtige stuifzandlandschappen.

De verschillende landschappen herbergen een ongekende diversiteit aan plant- en diersoorten. Van de zeldzame parelmoervlinder tot het imposante edelhert, van het gentiaanblauwtje tot de kleine schorseneer. Het Park heeft ook een bijzonder rijk vogelleven, er komen zo'n 100 broedvogelsoorten voor. Maar ontdek op je tocht door Het Park natuurlijk vooral de ‘big four’: edelhert, wild zwijn, moeflon en ree. En kijk ook uit naar andere zoogdieren zoals de vos, das en de boommarter.

Onlosmakelijk verbonden met Het Nationale Park De Hoge Veluwe is de gratis te gebruiken Witte Fiets. Het Park heeft er 1.800, verdeeld over de fietsstallingen bij de verschillende ingangen en het Kröller-Müller Museum en Jachthuis Sint Hubertus. Fiets-, wandel- en GPS-tochten worden aangeboden in het Bezoekerscentrum, waar ook het ondergrondse museum, het Museonder ligt.

Iedere maand worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals safari's met de boswachter, excursies met de natuurgids en rondleidingen in Jachthuis Sint Hubertus.

Bezoek de website van Het Nationale Park De Hoge Veluwe voor meer informatie.

Hbvdv Logo Rond Meer lezen over het Nationale Park De Hoge Veluwe? Lees hier de blogs van boswachter Henk Ruseler!

Jachthuis Sint Hubertus

Naast het wereldberoemde  Kröller-Müller Museum herbergt Het Nationale Park De Hoge Veluwe ook Jachthuis Sint Hubertus. Dit is het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller. Het is één van de belangrijkste gebouwen van Nederland.

Het Jachthuis is ontworpen door de beroemde architect Berlage. Het is geïnspireerd op het Engelse country house. De karakteristieke toren is echter een kenmerk van veel van Berlages gebouwen en behoorde tevens tot de wens van het echtpaar Kröller-Müller om een weids uitzicht over de omgeving te hebben.

Waar Berlage doorgaans garant stond voor rationele, zakelijke ontwerpen, toonde hij met het Jachthuis juist een overdaad aan aandacht voor het ambacht van het ontwerpen. Het is één van de redenen waarom het Jachthuis in binnen- en buitenland groot aanzien geniet. Bovendien ontwierp Berlage ook het complete interieur als ook de directe omgeving, een park met een flinke vijverpartij met een brug erover. Het betekent dat het Jachthuis een zogenaamd Gesamtkunstwerk is, voor zover bekend het enige van Berlages hand.

De bouw van Jachthuis Sint Hubertus werd voltooid in 1920. Het echtpaar gebruikte het Jachthuis vanaf dat moment vooral als buitenverblijf. Pas in de laatste fase van hun leven woonden zij er permanent.

Bezoek de website van Jachtslot Sint Hubertus voor meer informatie. Wil je meer weten over erfgoed op de Veluwe? Bezoek de website Veluwe op de kaart.