Ontdek de Veluwe te paard!

De Veluwe staat bekend om haar uitstekende wandel- en fietsroutenetwerk. Minder bekend is dat de Veluwe ook een uitgebreid netwerk van ruiter- en menpaden heeft. Paardeneigenaren en paardenliefhebbers komen dan ook volop aan hun trekken op de Veluwe. De regio is uitermate geschikt om tochten van een of meerdere dagen te maken.

Er zijn volop rustplaatsen voor zowel ruiters als paarden en hun aanspanningen als ook stallingen voor degenen die willen blijven overnachten. Terwijl je paard in een van de fijne ruime weilanden of in een buitenstal of binnenstal staat, logeer jij heel dichtbij in bijvoorbeeld Paardenhotel de Cantharel, Hotel Landgoed Het Roode Koper of Vrijrijck Vakantieparken

Veluwe Trail

De Veluwe Trail is een van de bekendste lange afstandroutes voor paardrijders in Nederland. Deze 360 kilometer lange ruiter- en menroute voert je door de fraaiste natuurgebieden van de Veluwe. Het is een doorgaande route die de hele Veluwe beslaat en is opgedeeld in een negental dagroutes van 25 tot 35 kilometer. De Veluwe Trail loopt vanaf Apeldoorn naar Vaassen, Epe, Vierhouten, Ermelo, Garderen, Elspeet, Kootwijk, Harskamp, Otterlo, Ede, Arnhem, Loenen, Hoenderloo, Assel en weer terug naar Apeldoorn. Natuurlijk kan je ook je eigen paardrijroute samen stellen.

Overnachten met je paard
De Veluwe beschikt over een aantal locaties waar zowel ruiter als paard kunnen overnachten. Zowel Van der Valk Hotel de Cantharel in Apeldoorn en Landgoed Hotel Het Roode Koper in Leuvenum beschikken over een aantal plaatsen waar je je paard kan stallen.

Ermelo, hippisch centrum

Het hippische hart van Nederland ligt in Ermelo. Ten eerste omdat de landelijke paardensportbond KNHS er is gevestigd. Het hele jaar door worden hier mooie evenementen georganiseerd, waaronder het NK Dressuur (14 t/m 16 juli), WK Jonge Dressuurpaarden (3 t/m 6 augustus) en Horse Event (8 t/m 10 september). Daarnaast telt de gemeente een drietal maneges en vele tientallen kilometers aan ruiterpaden door prachtige bos- en heidelandschappen.
Ook de gemeente Epe staat bekend om haar uitgebreide ruiterknooppuntennetwerk. De Eper Paardenvierdaagse trekt bovendien ieder jaar in juni vele duizenden paardensportliefhebbers uit heel Nederland.