De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Beleef het indrukwekkende geluid van de stoomfluit en de trekkracht van de machtige stoomlocomotieven. De reis met de stoomtrein voert over de meer dan honderd jaar oude spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren. Het station Beekbergen vormt het hart van dit levende spoorwegmuseum.

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) bestaat sinds 1975 en rijdt sindsdien, als bijzondere attractie, met diverse stoomlocomotieven over de Veluwe. Intussen is er een imposant en afwisselend materieelpark opgebouwd met daarin een grote collectie oude stoom- en diesellocomotieven, historische rijtuigen en goederenwagens. Het grootste gedeelte van de collectie staat opgesteld in het stoomdepot in Beekbergen.

Museumstation Beekbergen
In Beekbergen is het Museumstation van de VSM gevestigd met het stoomdepot en de locomotievenloods, met daarin ook de grote werkplaats. Verder vindt u er een prachtig oud stationsgebouw met een authentiek stationskantoor, een grote draaischijf, een kolenkraan, waterkolommen, armseinen, handbediende overwegen, en nog veel meer wat vroeger op en naast het spoor te zien was. Een bezoek aan het stoomdepot geeft u een indruk van het stoomtijdperk van de spoorwegen uit de vorige eeuw.

Koningslijn
De VSM beschikt over een eigen spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren, met tussenstations in Beekbergen, Loenen en Eerbeek. Het traject maakt deel uit van de zogenaamde Koningslijn, welke oorspronkelijk Dieren via Apeldoorn met Zwolle verbond. 

Contactinformatie

Adres
Rijnstraat 68 7332 AX Apeldoorn Route plannen
Telefoon
055-506 1989

Contactinformatie

Adres
Rijnstraat 68 7332 AX Apeldoorn Route plannen
Telefoon
055-506 1989