Wandelen in de Airborne Region

Ontdek de verhalen - achter Operatie Market Garden

Operatie Market Garden, die plaatsvond in 1944, was het grootste luchtlandingsoffensief van Nederland. Het militaire offensief had als doel om zo snel mogelijk een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog en Nederland te bevrijden. Het lukte de geallieerden om een deel van Nederland te bevrijden, maar bij de Slag om Arnhem kon de operatie helaas niet tot een goed einde worden gebracht. Om de indrukwekkende verhalen en de slachtoffers te blijven herinneren, lichten wij in samenwerking met de Airborne Region speciale wandelroutes uit. De routes vertellen verhalen over de strijd die in het gebied gevoerd werd en nemen je mee langs monumenten en resten uit de oorlog. Zo kun je al wandelend stilstaan bij de lokale, maar belangrijke geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Blijven herinneren

De speciale Airborne wandelroutes belichten lokale geschiedenis van een deel van Operatie Market Garden. Tijdens de wandelingen bekijk je monumenten en bezienswaardigheden, ontdek je indrukwekkende verhalen en herinner je de slachtoffers. Bovendien sta je stil bij de vrijheid. Vrijheid is niet vanzelfsprekend en tijdens de wandelroutes ervaar je hoe hard ervoor gevochten is. De Airborne wandelroutes dragen bij aan het levend houden van de oorlogsherinnering. Op dat we nooit vergeten.

Lees verder
Monument de Vleugel Elst Overbetuwe

Historische wandelroutes - in de Airborne Region

Operatie Market Garden

Operatie Market Garden was een van de grootste geallieerde operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met de operatie hoopten de geallieerden op een snelle opmars naar Berlijn, om de oorlog nog voor de kerst van 1944 te kunnen beëindigen. Het doel van de operatie was om de bruggen over de grote rivieren Maas, Waal en Rijn in handen te krijgen en zo de Duitse verdedigingslinie te omzeilen. Tot en met Nijmegen slaagde dit plan en om het succes van de operatie te verzekeren moesten de geallieerden de brug van Arnhem zien in te nemen. Na wanhopige gevechten en veel doden bleek de brug van Arnhem helaas 'een brug te ver' en moesten de bevrijders opgeven.

Lees verder
Lees meer
Airborne Museum Hartenstein

Operatie Market Garden - Wat vooraf ging aan de Slag om Arnhem

De Slag om Arnhem is natuurlijk een bekend stukje geschiedenis als onderdeel van Operatie Market Garden. Maar aan de Slag om Arnhem gingen een hoop gebeurtenissen vooraf. Bovendien vonden er tijdens de Slag om Arnhem ook heftige gebeurtenissen plaats op andere locaties. Hieronder lees je de lokale verhalen van Operatie Market Garden. Wil je deze verhalen van dichtbij meemaken? Wandel dan de speciale Airborne wandelroutes!

Over de Airborne Region

Operatie Market Garden, die voornamelijk bestond uit parachutisten en luchtlandingen, speelde in de gemeenten Overbetuwe, Renkum, Ede en Arnhem een grote rol. De naam 'Airborne' representeert de parachutisten en luchtlandingen. Daarom heet de regio waarin de vier gemeenten zich bevinden de Airborne Region. In elke Airborne gemeente is een wandelroute uitgelicht waarmee je in de voetsporen van de geallieerde militairen treedt. Bezoek alle locaties in de Airborne Region en ontdek de historische bezienswaardigheden en verhalen over onder andere de Polen van Driel, de Perimeter oftewel de verdedigingsliniegrootse luchtlandingen en de Slag om Arnhem.

 

Lees verder
Airborneplein Arnhem wandelen Wandelen renkums beekdal

Liberation Route Europe

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden.

  • De Hiking Trail

    De Hiking Trail van Liberation Route Europe volgt het spoor van de geallieerden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De route komt langs plekken die belangrijk waren tijdens de bevrijding van het Europese vasteland. Als je in de Airborne Region (een deel van) de Liberation Route Europe loopt, vind je diverse gemarkeerde luisterplekken, bezienswaardigheden en historische locaties waar je meer te weten kunt komen over de oorlog en de bevrijding.

    Bekijk de locaties
    De Hiking Trail Luisterkei Liberation Route Europe Arnhem Nijmegen
  • Liberation Route Europe App

    De basis voor de internationale Hiking Trail van de Liberation Route Foundation is de nieuwe, digitale route-portaal. Deze app is ook geschikt voor smartphone. De app toont een dynamische kaart met routeplanner en nodigt je uit om de Airborne Region te verkennen. Probeer de app, loop de Airborne wandelroutes en de trail en ontdek de unieke verhalen van het gebied.

    Liberation route

Alle bezienswaardigheden van de Airborne Region - op de kaart

Meer fiets- en wandelroutes - over de Tweede Wereldoorlog