10 tips voor een zomer op de Veluwe!

Het is volop zomer! Geniet van het lekkere weer en de vrije tijd en ga er samen met de kinderen op uit. Wij hebben de leukste tips voor een dagje uit in de zomervakantie voor je verzameld. Van actief en ondernemend tot avontuurlijk en verkoelend. Beleef het leukste dagje uit op de Veluwe! 

Op onderzoek in Apenheul
Grote apen, kleine apen, apen met snorren… je spot ze allemaal in Apenheul! Hier vind je meer dan 300 apen, en meer dan de helft loopt zomaar los tussen de bezoekers! Leef je ook uit als een aap in het na-aaphuis of in de speeltuinen van Apenheul. Wil jij alles weten over de apen?  

Hoe ver durf jij te gaan?
Hou je van uitdaging en durf je het aan om op een hoogte van bijvoorbeeld zo’n 18 meter te klimmen? En je daarna aan een lange tokkelbaan te laten afzakken? Op de Veluwe vind je maar liefst vijf klimbossen: in Ede, Garderen, Ermelo en Apeldoorn. Hier word je uitgedaagd om je grenzen te verleggen! Je voelt de adrenaline door je lichaam stromen. Een bezoek aan een van de klimbossen is een unieke en enerverende belevenis voor jong en oud! 

© Hetty van Oijen

Zon, zee en... strand!

De Veluwe bestaat niet alleen uit bossen en heidevelden, je kan er ook genieten van zon, zee en strand! Naast de vele sprengen en beken zijn er meer dan 100 plassen en meertjes te vinden, waaraan prachtige recreatiegebieden liggen. De Veluwerandmeren, een aaneenschakeling van meren aan de noordwestzijde van de Veluwe, zijn het bekendst. Door het ondiepe water uitermate geschikt voor de beginnende watersporter en om heerlijk in af te koelen! Met name kitesurfen, wakeboarden en kanovaren zijn hier geliefde watersporten. Ook kun je hier kennismaken met Stand Up Paddeling (SUP). Natuurlijk kun je ook gewoon lekker niets doen en chillen. Bijvoorbeeld met een wijntje op het terras aan de nieuwe Boulevard in Harderwijk of op het Strandeiland.

Lees verder

Uit je bol in Kinderpretpark Julianatoren
Kinderpretpark Julianatoren in Apeldoorn heeft meer dan zestig te gekke attracties en spectaculaire shows. Het is natuurlijk ook de plek waar je de tv-sterren Jul & Julia in het echt ontmoet. Stoere jongens en meiden maken een duizelingwekkende rit in Jul’s Rollerskates of een tocht in Dino’s Tour. Daar kom je oog in oog te staan met echte dinosaurussen! Tijdens de Jul & Julia Zomerweken in de zomervakantie zijn er extra veel leuke dingen in het park te doen. Bekijk de gave shows van Jul & Julia, meneer Kaasgaaf en mevrouw Suikerspin en ontmoet ze tijdens de meet & greet na iedere show!

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij
Reis terug in de tijd! De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) rijdt met historische stoomlocomotieven over de meer dan honderd jaar oude spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren. In alle vroegte brengen de stoker en machinist één van Europa ‘s grootste stoomlocomotieven in gereedheid. Wanneer alles is gesmeerd en voldoende druk is opgebouwd klinkt de stoomfluit voor vertrek en verschijnen de witte rookpluimen! Stap in een nostalgische stoomtrein en ontdek het prachtige Veluwse landschap tijdens de zomermaanden.  Van 8 juli tot en met 26 augustus rijdt de stoomtrein op iedere doordeweekse dag en op zondagen.

Waterpret in het Dolfinarium

Waar vind je de leukste speelkameraadjes die je maar kunt wensen? Met wie je altijd de spannendste avonturen beleeft? Die je laten schateren van het lachen en bij wie je je geen seconde verveelt? Je vindt ze allemaal bij het grootste zeezoogdierenpark van Europa: het Dolfinarium! De dolfijnen nemen je mee op wereldreis tijdens een spetterende show, bulderende zeeleeuwen spatten je nat, kolossale walrussen komen je bekijken als je met je neus tegen de glaswand staat en roggen laten zich zelfs door je kietelen!

Lees verder
Bezoek de website

Zandsculpturenfestijn
Kunstwerken van zand? Ja zeker! In Garderen zijn schilderijen en het leven van bekende Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw tot leven gekomen. In het overdekte deel van het Zandsculpturenfestijn zijn wel 40 sculpturen te vinden die verschillende tegelspreuken uitbeelden. Ga de uitdaging aan en bedenk welke spreuk ieder zandsculptuur uitbeeldt. Wie ze allemaal goed heeft, maakt kans op leuke prijzen! 

Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Breng deze zomer een bezoekje aan het wereldberoemde Nationale Park De Hoge Veluwe. Het Park is uniek in de wereld met een aanbod van 5.400 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen. Er leven tal van verschillende dieren in het park, wanneer je gaat wandelen of fietsen heb je kans om er een aantal te spotten! Ook worden er iedere maand diverse activiteiten georganiseerd zoals safari's met de boswachter, excursies met de natuurgids en interessante rondleidingen. Ook voor kinderen is in het Park van alles te beleven. Ga bijvoorbeeld sporen zoeken in het bos of bespied de wilde dieren vanuit een van de wildobservatieplaatsen. 

Genieten van heerlijk ijs
Na een dag vol avonturen lust je natuurlijk wel een ijsje! Heerlijk even bijkomen en napraten over jullie leuke dag. Op de Veluwe vind je het allerlekkerste ijs! Zo is Bernardo's in Ede de beste ijsssalon van heel Nederland en vind je bij IJs van Co in Hoenderlo het lekkerste softijs van Gelderland. Dat wordt smullen!