10 tips voor een zomer op de Veluwe!

Het is volop zomer! Geniet van het lekkere weer en de vrije tijd en ga er samen met de kinderen op uit. Wij hebben de leukste tips voor een dagje uit in de zomervakantie voor je verzameld. Van actief en ondernemend tot avontuurlijk en verkoelend. Beleef het leukste dagje uit op de Veluwe! 

Hoera! Apenheul bestaat 50 jaar!
In 2021 vieren we het hele jaar feest! Apenheul bestaat 12 juli 2021: 50 jaar! Een dagje apen spotten is dit jaar dan ook nóg leuker! Grote apen, kleine apen, apen met snorren… je spot ze allemaal in Apenheul! Hier vind je meer dan 300 apen en meer dan de helft loopt zomaar los tussen de bezoekers. Ontdek het vernieuwde huis van Naaap waarin je spelenderwijs alles leert en ontdekt over apen. In het park nemen ze je mee terug in de tijd en vind je de Apenheul Jubileum Expositie. Wist je trouwens dat van alle dieren apen het meest op mensen lijken? Grote kans dus, dat ook jij op één van de apen uit Apenheul lijkt. Doe nu de apentest en ontdek het zelf!

Hoe ver durf jij te gaan?
Hou je van uitdaging en durf je het aan om op een hoogte van bijvoorbeeld zo’n 18 meter te klimmen? En je daarna aan een lange tokkelbaan te laten afzakken? Op de Veluwe vind je maar liefst vijf klimbossen: in Ede, Garderen, Ermelo, Harderwijk en Apeldoorn. Hier word je uitgedaagd om je grenzen te verleggen! Je voelt de adrenaline door je lichaam stromen. Een bezoek aan een van de klimbossen is een unieke en enerverende belevenis voor jong en oud! 

Zon, zee en... strand!

De Veluwe bestaat niet alleen uit bossen en heidevelden, je kan er ook genieten van zon, zee en strand! Naast de vele sprengen en beken zijn er meer dan 100 plassen en meertjes te vinden, waaraan prachtige recreatiegebieden liggen. De Veluwerandmeren, een aaneenschakeling van meren aan de noordwestzijde van de Veluwe, zijn het bekendst. Door het ondiepe water uitermate geschikt voor de beginnende watersporter en heerlijk om in af te koelen! Met name kitesurfen, wakeboarden en kanovaren zijn hier geliefde watersporten. Ook kun je hier kennismaken met Stand Up Paddeling (SUP). Natuurlijk kun je ook gewoon lekker niets doen en chillen. Bijvoorbeeld met een wijntje op het terras aan de Boulevard in Harderwijk of op het Strandeiland.

Lees verder

Kriebeldiertjes bij Staatsbosbeheer
Deze zomer heeft Staatsbosbeheer een speciale activiteit voor kinderen op ‘t Leesten. Kriebeldiertjes! Haal het kriebeldiertjesboekje bij het Informatiecentrum op ’t Leesten aan de Hoenderloseweg 191 in Ugchelen en volg de route van ongeveer 1 km. Onderweg doe je spelletjes en kom je heel veel te weten! Het boekje is van 10 juli t/m 30 augustus 2021 verkrijgbaar voor 2,00 euro.

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij
Reis terug in de tijd! De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) rijdt met historische stoomlocomotieven over de meer dan honderd jaar oude spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren. In alle vroegte brengen de stoker en machinist één van Europa ‘s grootste stoomlocomotieven in gereedheid. Wanneer alles is gesmeerd en voldoende druk is opgebouwd klinkt de stoomfluit voor vertrek en verschijnen de witte rookpluimen! Stap in een nostalgische stoomtrein en ontdek het prachtige Veluwse landschap tijdens de zomermaanden. 

Buitenrondleiding Binnenstebuiten Kasteel Cannenburch
Maak kennis met de oorspronkelijke bewoners, beleef het kasteel op geheel nieuwe wijze en dit alles in de buitenlucht en omringd door het weelderige groen van het kasteelpark. Gelderse geschiedenis in vogelvlucht over goed toegankelijke paden.  

Periode: Elke vrijdagmiddag tot en met 29 oktober 2021. 

Knapzakspeurtocht Kasteel Cannenburch
Speuren & Spelen in het kasteelpark? Bezoek dan deze zomer naar kasteel Cannenburch, huur een knapzak in de Landwinkel en ga op zoek naar de antwoorden in het park. Er zijn vragen over het middeleeuwse kasteel, over planten en bomen maar ook moet je tellen of rekenen. Onderweg kan je het blotevoetenpad ontdekken of juist even uitrusten op een bankje en iets lekkers eten of drinken uit de knapzak. Dus voor alle speurneuzen: tot in de zomervakantie!

Periode: Dinsdag - zondag tot en met 30 september

Waterpret in het Dolfinarium

Waar vind je de leukste speelkameraadjes die je maar kunt wensen? Met wie je altijd de spannendste avonturen beleeft? Die je laten schateren van het lachen en bij wie je je geen seconde verveelt? Je vindt ze allemaal bij het grootste zeezoogdierenpark van Europa: het Dolfinarium! De dolfijnen nemen je mee op wereldreis tijdens een spetterende show, bulderende zeeleeuwen spatten je nat, kolossale walrussen komen je bekijken als je met je neus tegen de glaswand staat en roggen laten zich zelfs door je kietelen!

Lees verder
Bezoek de website

Uit je bol in Kinderpretpark Julianatoren
Kinderpretpark Julianatoren in Apeldoorn heeft meer dan zestig te gekke attracties en spectaculaire shows. Er valt voor zowel de allerkleinsten als allergrootsten meer dan genoeg te beleven! Maak samen een spannende tocht in de Dino Toer, waar je oog in oog komt te staan met levensechte dinosaurussen, of vaar als een piraat over de woeste golven in de Draaiende Piraat. Maak een vrije val in De Hoge Hoed en betreed voor een duizelingwekkende rit de achtbaan ‘Jul’s Rollerskates’!

Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Breng deze zomer een bezoekje aan het wereldberoemde Nationale Park De Hoge Veluwe. Het Park is uniek in de wereld met een aanbod van 5.400 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen. Er leven tal van verschillende dieren in het park, wanneer je gaat wandelen of fietsen heb je kans om er een aantal te spotten! Ook worden er iedere maand diverse activiteiten georganiseerd zoals safari's met de boswachter, excursies met de natuurgids en interessante rondleidingen. Ook voor kinderen is in het Park van alles te beleven. Ga bijvoorbeeld sporen zoeken in het bos of bespied de wilde dieren vanuit een van de wildobservatieplaatsen. 

Genieten van heerlijk ijs
Na een dag vol avonturen lust je natuurlijk wel een ijsje! Heerlijk even bijkomen en napraten over jullie leuke dag. Op de Veluwe vind je het allerlekkerste ijs! Zo is Bernardo's in Ede eerder verkozen tot de beste ijsssalon van heel Nederland en nog een tip: IJs van Co in Hoenderloo. Dat wordt smullen!