Harderwijk, plein, markt

24 uur in Harderwijk

Je zult Harderwijk onder andere wel kennen van Dolfinarium, maar wist je dat er nog véél meer te beleven valt in deze Historische stad aan het Veluwemeer? Of je nu komt voor de cultuur, het water of de natuur, 24 uur in Harderwijk is zeker de moeite waard. Hieronder staan een aantal tips voor je op een rijtje. 

9.00 uur - Stadswandeling

Start de dag met een wandeling door deze Hanzestad. Harderwijk is al voor 1285 actief in de Hanze. Meer dan 700 jaar later zie je nog overal de sporen van dit rijke verleden. Bewonder de rijk gedecoreerde huizen, wandel door de smalle straatjes en loop langs de eeuwenoude stadsmuren. Sta even stil op de Vischmarkt en stel je voor hoe het vroeger was toen hier alle goederen, die per schip binnen kwamen, werden verhandeld.

Vergeet niet om even door Donkerstraat te lopen, hier vind je namelijk op nummer 26 een huis uit 1452!

Lees verder

10.30 uur - Museum bezoek

Harderwijk kent verschillende musea, waaronder het Palingmuseum. Als je het Palingmuseum binnen­stapt, komt de geur van gerookte vis je tegemoet. Binnen ontdek je van alles over het leven van de paling, de vangst, de techniek van het roken, de Harderwijkse visserijgeschiedenis en nog veel meer. Neem een kijkje achter de schermen in de ambach­telijke rokerij. Of ga digitaal je eigen paling roken!

Benieuwd naar de Zuiderzeebotters en de historie van de voormalige Zuiderzeevisserij? Bezoek dan het Bottermuseum in hartje Harderwijk. Dit is de plek waar de visserijhistorie levend wordt gehouden. Ervaar het zelf en vaar mee op één van de authentieke botters.

Ben je meer een kunstliefhebber? Neem dan een kijkje in het Marius van Dokkum museum. Na een succesvolle tentoonstelling in het Stadsmuseum van Harderwijk - wat ook zeker een bezoek waard is - zijn de (vaak) humoristische kunstwerken van Marius van Dokkum nu te bewonderen in zijn eigen museum.

 

Lees verder

14.00 uur – Kasteel de Essenburgh

Niet ver van Harderwijk, tussen de bossen en heidevelden bij Hierden, ligt Kasteel de Essenburgh. Neem de tijd om dit imposante, 17-eeuwse kasteel in je op te nemen. Bekijk de kasteelkamers van binnen en wandel door de Engelse landschapstuin.

Lees verder
Lees verder

17.00 uur – Borrelen op het strand

Vlakbij het historische centrum vind je stadsstrand Walhalla. Strijk neer op het terras en voel het zand tussen je tenen. Geniet bij mooi weer van een lekkere cocktail en de relaxte sfeer die er bij Walhalla hangt.  Ook bij minder mooi weer kun je hier terecht. Verover dan een plekje bij de openhaard en gun jezelf een lekkere chocolademelk met slagroom.

Lees verder
Lees meer

19.00 uur – Dineren

Op culinair gebied heeft Harderwijk je veel te bieden. De fijnproevers onder ons kunnen hun hart ophalen bij één van de twee sterrenrestaurants op de Vischmarkt. Restaurant Basiliek en restaurant ’t Nonnetje zijn beide bekroond met één of meerdere Michelinsterren en blinken uit op het gebied van kwaliteit en gastvrijheid.

Zijn sterrenrestaurants niet zo jouw ding, maar wil je toch lekker eten? Schuif dan aan bij Dikke Dirck, gelegen aan de markt. Ga voor een lekkere sappige burger, of laat je verrassen door de speciale dagaanbiedingen.

 

21.00 uur – Overnachten

Het kleinschalige familiehotel Monopole bevindt zich op één van de mooiste plekjes van Harderwijk, namelijk aan het strand en aan het water. Geniet voor je naar bed gaat nog van het mooie uitzicht en de ondergaande zon vanaf het ruimte terras.

Lees verder
Bekijk meer

Verblijf je langer dan 24 uur in Harderwijk? Breng dan een bezoek aan het Dolfinarium of struin over de zandverstuivingen van Beekhuizerzand, op steenworp afstand van Harderwijk.