5 x een dagje op de Veluwe vanaf de bank

Met dat het kwik stijgt, neemt ook mijn verlangen om naar buiten te gaan toe. In mijn hoofd visualiseer ik mezelf op een picknickkleedje samen met vrienden, ergens goed verstopt in de natuur. Vaak nemen mijn gedachten me mee naar de Nationale Parken op de Veluwe. Toch een van de mooiste stukjes natuur in Nederland.

Gelukkig ontpoppen er in tijden als deze allerlei bijzondere initiatieven op, waardoor we met een beetje fantasie alsnog van de Veluwe kunnen genieten. Daardoor hoeven we de Veluwe niet te lang te missen en kunnen we straks vol inspiratie weer op pad. Dit zijn mijn favoriete thuisblijf tips voor een virtueel dagje Veluwe.

1. Wilde dieren spotten vanaf de bank met een Wildcam

Daar zit je dan: verrekijker in je rechterhand, popcorn in je linker. In eerste instantie klinkt het alsof er iets mis is met deze combinatie. Niets is minder waar. Dankzij de Wildcam van Nationaal Park de Hoge Veluwe kun jij pontificaal, gewoon vanaf je bank de wildernis induiken. Een keer in de zoveel tijd wandelt er een edelhert door het beeld en als je geluk hebt spot je misschien zelfs een rotte (ja, zo noem je een groep) wilde zwijnen.

2. Online aapjes kijken

We blijven even in het dierenrijk. Want eerlijk is eerlijk, na honderden kattenfilmpjes, live streams van zeehondjes en edelherten is mijn behoefte aan schattige dierenvideo’s zeker nog niet vervuld. Van sommige dingen krijg je gewoon nooit genoeg. Dat snapt de Apenheul, blijkt uit hun rijk gevulde Youtube-kanaal. En eenmaal ontdekt garandeert dit flink wat uren kijkplezier. Zo was ik live aanwezig bij de gorillavoedering (net echt) en weet ik inmiddels op welke apenmoeder ik lijk (lees: slim en zorgzaam, dus een Orang-Oetan).

Lees verder

3. Virtuele wandeltocht in de Veluwezoom

Stap voor stap waan je je een weg over de Veluwezoom, ofja, klik voor klik. Surfen op de Veluwezoom, Google maps maakt het mogelijk. Waar je normaal gesproken via Google Maps alleen de gebaande paden kunt bewandelen, maken ze voor de Veluwe een uitzondering en doken de ‘Google Street View Trekkers’ met apparatuur op hun rug de Nationale Parken van de Veluwe in.

Onderweg kom ik zo nu en dan een mountainbiker of wandelaar tegen, maar verder is het best lekker rustig. Een van mijn (nieuwe) favoriete manieren om alvast wat routes uit te stippelen voor wanneer we er weer op uit mogen.

Ook met Google Maps op pad? Dit is waar ik mijn route over de Veluwezoom begon.

4. Cultuur snuiven via Google - de online collectie van het Kröller-Müller Museum

Je komt nog eens achter dingen wanneer je zo gekluisterd aan huis bent. In mijn zoektocht naar interessante museums om te bezoeken dit jaar, ontdekte ik Google Arts & Culture. Een plek waar museums online hun collecties tentoonstellen. Verbazing (want waar gaat Google als volgende mee komen...) leidt uiteindelijk tot interesse en voordat ik het weet zit ik diep in de collectie van het Kröller-Müller Museum.

Hier ben ik dus nog nooit geweest, terwijl het eigenlijk iets is wat je als Nederlander niet zou mogen missen. Niet heel erg ‘van de gebaande paden’ zoals normaal mijn stijl is, maar het Kröller-Müller Museum is een stukje opvoeding. Zo weet ik nu dat dit museum op de Veluwe de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld heeft. Die moet ik toch een keer in het echt bekijken.

5. Virtual Reality rondleiding in een kasteel

Toen ik ontdekte dat je deze virtuele tour door Kasteel Cannenburch ook met je Virtual Reality bril kunt beleven, twijfelde ik geen moment om die papieren VR-bril uit de kast te trekken. Blijkt nu toch best een goede aankoop… Even afstoffen en gaan. Na een dik half uur heb ik het hele terrein gehad, inclusief antieke kasteelgangen, slotgracht en (enorme) kasteeltuin. Best een leuke ervaring, maar toch mis ik mijn andere zintuigen. De geur van zo’n oud kasteel zal vast iets toevoegen, net als de koelte van de kasteelkelders. Toch maar eens langsgaan wanneer het weer kan. Deze komt op mijn ‘to do’ lijst erbij.

Lees verder

Hopelijk ben je even zoet met bovenstaande initiatieven. Zijn we toch nog op de Veluwe geweest, al was het maar vanaf de bank. Dankzij deze thuisblijf ideeën heb ik wel weer voldoende inspiratie opgedaan voor mijn volgende bezoek aan de Veluwe. Welke van bovenstaande thuisblijf tips op de Veluwe maakt jou gelukkig?

Van de gebaande paden op de Veluwe? Bekijk al mijn tips op Honeyguide

PS: ben jij net zoals ik een type dat graag van de gebaande paden gaat en bewust reist? Bekijk dan mijn favoriete plekken en activiteiten op de Veluwe op heyhoneyguide.com, een platform van en voor bewuste reizigers vol verborgen parels.

Liefs, Amanda

Gastblogger Honeyguide
 

Over Honeyguide
Dit gastblog is geschreven door Honeyguide. Honeyguide stimuleert reizen en vrije tijd met een positieve impact. Nederland kent talloze verborgen parels die allemaal bijdragen aan een mooiere, eerlijkere en duurzamere wereld. 

Op Heyhoneyguide.com brengen honeyguides zoals Amanda deze plekken en belevenissen onder de aandacht. Met behulp van de duurzame doelen van de VN maakt Honeyguide het gemakkelijk een bewuste keuze te maken. Bezoek Heyhoneyguide.com voor tips van honeyguides over hun favoriete slowspots in Nederland en ga op vakantie in eigen land. 

Weet jij altijd alle unieke plekken te vinden, van de gebaande paden? Deel jouw tips en word zelf ook een honeyguide.