Romeins Marskamp, Wandeling, Veluwe, najaar

5x Najaarswandelingen die je gelopen moet hebben!

Wandelend één van de mooiste natuurgebieden van Nederland ontdekken, dat wil toch iedereen? De natuur op de Veluwe is constant in ontwikkeling en staat geen dag stil – de natuur verandert steeds weer! Misschien wel de mooiste wandelperiode van het jaar is de tijd tussen de nazomer en de herfst: het is vaak nog heerlijk weer én op de Veluwe kun je dan ook nog eens genieten van de Bronsttijd.

Om jullie te voorzien van voldoende wandelinspiratie hebben wij daarom 5 wandelroutes op een rij gezet die je in deze periode van het jaar gelopen moet hebben… dus kom op en trek die wandelschoenen aan! 

Bekijk onze wandeltips!

 

1.Belevingspaden in Epe

Op zoek naar een avontuur in de natuur? In Epe ontdek je via de “Kinderbelevingspaden” de natuur op de Veluwe! Er zijn 3 verschillende gemarkeerde wandelroutes, namelijk de: Zwijnenroute, Hertenroute en Vogelroute. Niet alleen leuk om te lopen, maar ook nog eens super leerzaam! Zo leer je tijdens de route van alles over de wilde dieren en kun je ze zelfs spotten bij de wildkijkwand. Misschien zie je daar wel echte wilde everzwijnen, reeën of edelherten… Bij de drie startlocaties en bij de VVV Epe kun je een boekje over deze belevingspaden kopen. Deze staat boordevol weetjes, leuke opdrachten en tips. Ook krijg je een verrekijker, loepdoosje en pen mee voor onderweg. 

Lees verder
Bekijk de route hier
Wildwand, Epe, Kinderbelevingspaden

2. Romeins Marskamp bij Ermelo

Het Romeins Marskamp bij Ermelo is het enige Romeinse Marskamp dat in Nederland is teruggevonden. Uit opgravingen is gebleken dat het leger van Marcus Aurelius in het jaar 170 na Christus hier op de heide voor enkele dagen een kamp heeft opgeslagen. Het is een Marskamp geweest dat in enkele uren uit de grond werd gestampt en een paar dagen dienst heeft gedaan als overnachtingsplaats. Daarna zijn de Romeinen verder getrokken. Het kamp heeft bestaan uit een terrein van ongeveer 250 bij 350 meter met een wal eromheen met daarlangs weer een gracht. Langs de route liggen diverse grafheuvels, in deze heuvels begroeven de mensen uit de bekerculturen (vanaf 2800 v. Chr) hun doden. In sommige heuvels werden wel 40 mensen begraven en ze werden in verschillende periodes gebruikt. 

De route is te volgen aan de hand van paaltjes met daarop een afbeelding van een Romein.

Lees verder
Bekijk de route hier
Romeins Marskamp, Wandeling, Veluwe, najaar

3. Wandelroute Planken Wambuis

Wandel de Planken Wambuis route en geniet van de ruige natuur. Ontmoet dieren zoals paarden en Spaanse runderen. Als je geluk hebt kom je onderweg ook reeën, edelherten en zwijnen tegen. Je kunt op 2 punten starten met deze route, namelijk: 

  • parkeerplaats bij het beheerkantoor van Natuurmonumenten, (Planken Wambuisweg 1a, Ede), aangegeven op het kaartje.
  • parkeerplaats Oud Reemst (bij Harderwijkerweg 1, Otterlo), bij punt 5 op het kaartje.

Je wandelt vanaf beide startpunten een paar honderd meter over de aanlooproute voordat je de wandeling bereikt. Vanaf daar is het mogelijk om de route zowel links- als rechtsom te wandelen. De route is gemarkeerd met grote stenen met een gele stip.

Lees verder
Bekijk de route hier
Wild, Schotse hooglander, Veluwe, Natuur

4. Klompenpad Oldenallerpad

Je wandelt door een eeuwenoud kasteelbos, over boerenland, langs houtwallen, beken en over heide. De afwisseling van cultuur en natuur bepaalt hier de sfeer. Klompen of laarzen aan, rugzak op en gaan!Op De Zoete Inval, een boerderij, die nog steeds in bedrijf is, kunnen de jonge kalveren worden bewonderd vanachter een moderne skybox. In de zomermaanden kun je er terecht voor een boerderijijsje of een kopje koffie. Stop onderweg beslist even bij de mooi opgeknapte schaapskooi van natuurmonumenten dat nu een rust- en informatiepunt is.

De route wordt aangeven met een rode markering in de vorm van een klomp. Het Oldenallerpad is in twee richtingen gemarkeerd, zodat je de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen. De route kan verkort worden tot 6 km (start vanaf De Zoete Inval) of tot 3,5 km (vanaf Parkeerplaats aan de Waterweg). Verlengen kan tot 11 km of 12 km via de Groot Hellerweg. Dit staat aangegeven op de kaart in de brochure en in het veld met markering. 

Lees verder
Bekijk de route hier

5. Het Wekeromse zand

Mooie wandelroute door wisselend landschap en soorten bos. Als je geluk hebt kom je klein wild tegen.Het Wekeromse Zand is een stuifzand- en heidegebied dat wordt opengehouden door moeflons en wilde schapen en is niet toegankelijk voor honden vanwege de moeflons die er (meestal niet zichtbaar) rondlopen.

Het Wekeromse zand is een flink stuk open stuifzand met indrukwekkende vergezichten. Je kunt het nu haast niet voorstellen, maar zo’n honderdvijftig jaar geleden moeten grote delen van de Veluwe er zo uitgezien hebben. Maar de bewoners van toen hadden weinig oog voor de schoonheid van dit woeste landschap. Voor de boeren van Wekerom vormde het stuifzand een dagelijkse bedreiging.

Er zijn twee wandelingen uitgezet: een route van 7,5 kilometer, bewegwijzerd met rode nummers, en een route van 2 kilometer, bewegwijzerd met blauwe nummers. 

Lees verder
Bekijk de route hier
Wekeromse Zand, Veluwe, wandelen