6 x mooie natuurgebieden op de Veluwe

Natuurgebieden op de Veluwe: er is zoveel moois te zien en te doen. Of je nu komt om te wandelen of om één (of meerdere) van de prachtige fietsroutes te fietsen: je zult je verwonderen over de natuur op de Veluwe. We hebben zes van de mooiste natuurgebieden op de Veluwe voor je verzameld. 

Onze zes favorieten:

  • Natuurgebied Vierhouterbos
  • Natuurgebied Planken Wambuis
  • Het Nationale Park De Hoge Veluwe
  • Het Nationale Park Veluwezoom
  • Empese en Tondense heide
  • Natuurgebied Kootwijkerzand

1. Natuurgebied Vierhouterbos

Het Vierhouterbos is een natuurgebied met ontzettend veel afwisseling. Een wandeling brengt je langs grootse beuken en kleine groepjes  eikenbomen. Ook interessant: als je toch in de buurt bent, stop dan even bij het Verscholen Dorp in Vierhouten. Hier zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog veel onderduikers verborgen in hutten, waar nu de resten nog van te zien zijn.

2. Natuurgebied Planken Wambuis

Ben je wel eens bij Natuurgebied Planken Wambuis geweest? Je gaat er op safari met een echte boswachter. Je spot ‘de Nederlandse big five’ zoals je dat nog nooit eerder hebt gezien. Kom oog in oog te staan met wilde zwijnen, dassen en edelherten. Voor de fietsers en wandelaars onder ons zijn er verschillende routes bij Planken Wambuis die je kan afleggen. 

3. Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Misschien wel het meest bekende nationale park van Gelderland is Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Of je nu komt om te wandelen of te fietsen op de Hoge Veluwe: je bent er aan het goede adres. Stap op de gratis witte fietsen en je tourt zo het park rond. Met een oppervlakte van 5000ha zie je elke keer wel iets nieuws. Bezoek ook zeker het bezoekerscentrum. Alles wat je nodig hebt voor een dagje in de natuur vind je daar!

4. Het Nationale Park Veluwezoom

Het Nationale Park Veluwezoom is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Door de ligging vind je in dit nationaal park ontzettend veel diversiteit. Van uitgestrekte bossen, oneindig lange heidevelden tot statige landschapsparken: je vindt het er allemaal. Je spot er natuurlijk ook veel bijzondere dieren, zoals de specht, raaf en havik. Kom je binnenkort ook eens fietsen of wandelen in het Nationaal Park Veluwezoom?

5. Empese en Tondense heide

In de omgeving van Zutphen - in de IJsselvallei - ligt het natuurgebied de Empese en Tondense heide. Dit natuurgebied bestaat, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, grotendeels uit grasland. In het voorjaar en de zomer is het dan ook een bloemrijk gebied waar veel zeldzame planten als de Spaanse ruiter en gevlekte orchis bloeien. Omdat het gebied voornamelijk bestaat uit grasland is het in de winter vaak erg nat, denk er daarom bij een wandeling aan om laarzen mee te nemen!  

6. Natuurgebied Kootwijkerzand

Wie aan het natuurgebied bij Kootwijk denkt, denkt waarschijnlijk aan de uitkijktoren. De imposante uitkijktoren is 13,5 meter hoog en is van zonsopkomt- en ondergang vrij toegankelijk. Hier heb je vrij zicht over de Kootwijkerzand zandverstuiving, de grootste van West-Europa. De leukste manier om deze uitkijktoren te bereiken is via een van de vele fietsroutes bij Kootwijkerzand. Tip: je kunt het beste parkeren bij Houtvester van het Hoffweg!​​​ 

Heb je een natuurgebied uitgekozen? Blijf tijdens je bezoek op de paden zodat we ook in de toekomst nog altijd van deze bijzondere gebieden kunnen genieten!