6 tips voor de zomervakantie die je zelf nog niet had bedacht

Dat je voor een leuk pretpark naar Apeldoorn moet voor Kinderpretpark Julianatoren weet je al. Net als dat je bij het Dolfinarium, Apenheul of Burgers’ Zoo terecht kunt voor een dagje dieren spotten. Maar wat doe je met die andere 39 zomervakantiedagen? Hieronder ontdek je 6 familieuitjes op de Veluwe die je zelf nog niet had bedacht!

1. Beklim de Bostoren op Landgoed Schovenhorst

Beklim de 235 treden naar de top van de Bostoren op Landgoed Schovenhorst in Putten. Daar vind je een bos bovenop het bos en het uitzicht over de omgeving is fantastisch. Onderweg naar boven kom je nestkasten tegen en een klimnet waarin je boven het bos bungelt. Dus ook de beklimming zelf is een avontuur. Naast de toren is een Speelbos. Plof neer op de picknickplek terwijl het kroost zich in het Speelbos uitleeft met ravotten, klauteren en hutten bouwen.

Lees verder
Lees verder over de Bostoren

2. Zelf bessen plukken bij Fruittuin Verbeek

Hoe leuk, bij Fruittuin Verbeek pluk je zelf je eigen fruit! Dit uitje is niet alleen lekker, maar ook leerzaam. Je ziet hier namelijk ook van dichtbij hoe de verschillende vruchten groeien en bloeien. Verken eerst de boomgaard en steek dan de handen uit de mouwen. Het plukseizoen begint met frambozen. Snel daarna zijn ook de kruisbessen, rode bessen, witte bessen en blauwe bessen rijp om te plukken. Iets later in het seizoen kun je bramen en Japanse wijnbessen proeven. Voor de appels en peren heb je het meeste geduld nodig, die mogen begin september pas van de tak.

3. Door de modder spetteren - op het Blotevoetenpad in Twello

Over boomstammen klauteren, van de glijbaan plonzen en lekker door de modder banjeren. Bij Buitenpost in Twello is er een Blotevoetenpad van 2,5 kilometer voor echte avonturiers. Trek je schoenen uit en wandel door het IJsselwater. Waterpret gegarandeerd! Ook in warme zomerperiodes wordt er gezorgd voor voldoende natte stukken om in rond te spetteren.

Tip: neem een setje droge kleren mee!

Lees verder
Lees verder over Buitenpost

4. Windsurfend of suppend over het water

Hier kunnen ze indruk mee maken eenmaal terug op het schoolplein: surfles op een van de Veluwse meren. Met zo’n grote plank op het water windsurfen of suppen, dat is toch superstoer? De Veluwemeren zijn ideaal voor beginnende watersporters. Jonge surfdudes en -chicks kunnen er op veel plekken les nemen. Surfen en suppen kan bijvoorbeeld bij Strand Horst, Recreatiegebied Zeumeren of het Veluwemeer.

5. Bijzondere muziekinstrumenten ontdekken - in het Kijk- en Luistermuseum

Een mechanische goochelaar die muziek maakt, zingende vogels, speeldozen, straatpiano’s en andere bijzondere machinale muziekinstrumenten, het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom heeft een collectie met meer dan 200 van zulke opmerkelijke apparaten. Voor kinderen die zelfs een CD al ouderwets vinden zijn deze instrumenten al helemaal wonderbaarlijk. Tijdens de rondleidingen zie en hoor je hoe de muziekinstrumenten werken.

6. Dieren zoeken tijdens een boswandeling

Krijg je ze thuis maar moeilijk achter hun iPad of telefoon vandaan? Sluit een compromis en neem ze mee naar buiten voor een wandeling met de Perfect Earth Animals-app. Terwijl jullie een mooi ommetje maken in de omgeving van Kootwijk en Hoenderloo speuren de kinderen met de app naar virtuele dieren. Op een landkaart zien ze waar de beesten zich verstoppen. Zodra ze in de buurt komen, krijgen ze een dierenkaart op hun telefoon. Met de dierenkaart leren ze meer over de kenmerken en de leefomgeving van het dier. Een leuk spel voor hen, en zelf geniet je vooral volop van de groene omgeving. Win-win dus!

Download de gratis app via Itunes en Android.

Lees verder

Op zoek naar nog meer uitjes? - Hier is het ook hartstikke leuk: