Beleef de Veluwse bossen

Ontdek de bossen in de herfst

De Veluwe is een uitgestrekt natuurgebied met verschillende soorten landschappen. Zo heb je er bosgebieden, heide en zandverstuivingen. Die bossen gaan we in dit artikel eens wat beter bekijken. Want wat is daar nu allemaal te beleven in de herfst?

Grote diversiteit
Suzanne van den Bor van VVV Putten vertelt maar wat graag over de bossen op de Veluwe. Dat komt mede door de grote diversiteit; er is loofbos en naaldbos, maar er zijn ook tropische bomen te vinden zoals bij Landgoed Schovenhorst. Hier werden door de stichter bij wijze van experiment allerlei zaden geplant die inmiddels zijn uitgegroeid tot prachtige, bijzondere bomen.

Themawandeling
Wie aan bos denkt, denkt aan wandelen. Je kunt natuurlijk een van de uitgezette routes volgen, maar je kunt ook een thema aan de wandeling koppelen. Op die manier beleef je het bos een stuk bewuster. Suzanne: “Maak eens een wandeling met een gids, die kan je allerlei dingen vertellen die je normaal gesproken niet eens zouden opvallen. In september worden er ook veel bronstexcursies georganiseerd waarbij je op zoek gaat naar edelherten. En mocht je ze nou niet zien, dan hoor je ze misschien wel!” Wie liever zelfstandig onderweg is, kan een paddenstoelenzoekkaart meenemen en zodoende verschillende paddenstoelen (leren) herkennen. Kinderen vermaken zich zeker met de diverse speurtochten die verkrijgbaar zijn.

Camera mee!
Met de fiets kun je net een wat grotere afstand afleggen dan te voet en zie je dus ook net iets meer. Het wordt wel iets frisser buiten, maar gelukkig zijn er ook nog mooie dagen waarop het heerlijk is om een fietstocht te maken. Er is een uitgebreid fietsknooppuntennetwerk en er zijn ook mooie fietsroutes verkrijgbaar. Suzanne: “Neem vooral ook eens een fotocamera mee en leg de verschillen vast tussen de diverse bossen of dagdelen. Een bos ziet er in de ochtend heel anders uit dan in de middag of het begin van de avond!”

Autoroutes
Met de auto kom je natuurlijk net iets minder diep in de bossen dan te voet of met de fiets, maar het is wel een goede manier om iets te zien voor mensen die wat minder goed te been zijn. Rijd eens naar Landgoed Staverden of Schovenhorst. Zoals Suzanne zegt: “Je kunt daar de auto parkeren en met een relatief korte wandeling toch heel veel bos ervaren. Daarna rust je weer lekker uit bij de brasserie onder het genot van een hapje en een drankje. Op dit moment zijn ze alleen geopend voor afhaal, bijvoorbeeld voor een warm kopje koffie of lekker broodje.”

Tip voor de herfstvakantie
Wil je het bos eens op een hele andere manier ervaren? Ga in de herfstvakantie lekker klimmen bij één van de Veluwse klimbossen. In plaats van het bos vanaf de grond ervaren zoef, klim en klauter je er doorheen op grote hoogte.

Richtlijnen
Om te zorgen dat we ook over 10 en zelfs 100 jaar nog van de natuur kunnen genieten, wil Suzanne nog even aandacht vragen voor het volgende: “We onderzoeken momenteel hoe we de perfecte balans kunnen vinden tussen natuur en recreatie. De natuur moet zich kunnen blijven ontwikkelen en daarom is het van groot belang dat mensen zich aan de richtlijnen houden. Dus blijf op de paden en laat je hond alleen loslopen in de daarvoor aangewezen gebieden, je zou anders onbewust de natuur kunnen verstoren en we willen er juist nog heel lang plezier van houden”. 

Dit vind je misschien ook leuk: