Ede viert 75 jaar vrijheid

De Tweede Wereldoorlog liet op tal van plekken in Ede sporen na. Kazernes, slagvelden en vliegvelden zijn nog steeds te bezoeken en vertellen het verhaal van de oorlog en bevrijding. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Ede werd bevrijd. Ter gelegenheid hiervan worden juist op deze historische plekken tal van activiteiten rondom 75 jaar herdenken en vieren georganiseerd.

Naspelen operatie Faust

Wel ‘ns van de operatie Faust gehoord? Kort na de bevrijding van Oost-Nederland gaan trucks met voedsel op weg naar het nog bezette westen van het land, waar de mensen in de grote steden honger lijden. Operatie Faust is de naam die het Canadese leger gaf aan deze transporten. Van 2 tot en met 5 mei 2020 wordt deze operatie nagespeeld met historische voertuigen vanuit het bivak in Ede. In het bivak dat te bezoeken is staat uniek historisch materiaal opgesteld. Kijk voor het programma op operationfaust2020.nl of op bezoek-ede.nl.

Schuilkelder Kröller-Müller Museum

Wist je dat de kunstcollectie van het Kröller-Müller Museum tijdens de oorlog lag opgeslagen in een schuilkelder? Afgelopen jaar werd voor het eerst in de geschiedenis van het museum deze schuilkelder opengesteld. Dat gebeurde vanwege de herdenking van 75 jaar operatie Market Garden. Ook in 2020, vanwege de herdenking van 75 jaar vrijheid, kun je de schuilkelder nog bezoeken. Daarna is die alleen nog toegankelijk voor besloten gezelschappen, dus grijp deze unieke kans!

Bezoek de schuilkelder

Meer 75 jaar vrijheid in Ede

Tekst door Karlijn van Onzenoort

Dit vind je misschien ook leuk: