Column - Wandeling Het Oldenallerpad

De Veluwe is volgens velen het mooiste natuurgebied van Nederland, heerlijk om zelf ook in dit mooie natuurgebied op pad te gaan. Je wilt de Veluwe natuurlijk het liefst voor je alleen! Samen met De Gelderlander willen we meer mensen bereiken met alternatieven voor de bekende plekken en routes. Bekende Gelderlanders Margot Ribberink (voormalig weervrouw en klimaatdeskundige) en Ap Dijksterhuis (schrijver, spreker, hoogleraar en ondernemer) schreven vanaf februari 2021 elke week een column over een door hen gewandelde wandelroute in het Rijk van Nijmegen, de regio Arnhem en op de Veluwe. Hieronder lees je de column van Margot Ribberink over haar ervaringen met de wandeling Het Oldenallerpad.

Oldenallerpad-wandeling door Margot Ribberink

Even uitwaaien, bewegen, je gedachten verzetten in de natuur, zeker in deze tijd is dat voor veel mensen belangrijk. Maar het zal niemand ontgaan zijn, het is druk in de natuur. Speciaal voor de Gelderlander heeft Visit Veluwe 10 wandelingen door onze mooie provincie uitgezocht die bijzonder de moeite waard zijn en waar het niet zo druk is. Margot Ribberink (weervrouw) en Ap Dijksterhuis (psycholoog), beiden verwoed wandelaar, liepen de routes en delen hun ervaringen.

Lees verder

De boerenpaden op…
 

De zon schijnt. Ik loop het Oldenallerpad bij Putten. Het valt mij op dat ik niet de enige ben. Het is druk in de natuur. Dat komt niet alleen door de coronamaatregelen, maar ook omdat we gemiddeld steeds meer vrije tijd hebben en die besteden we grotendeels in de buitenlucht. Buiten recreëren en sporten is in ons land hard gegroeid. Maar natuurgebieden zijn niet meegegroeid met die behoefte. Vooral als het mooi weer is, is het duidelijk dat de recreatiedrukte op sommige plaatsen uit de hand loopt. Mensen vergeten bovendien al te vaak dat ze te gast zijn in het huis van wilde dieren, die door de verstoring in de problemen kunnen raken.

In deze columnreeks lopen we routes die nog niet overvol zijn. Om drukte te vermijden, kun je natuurlijk op doordeweekse dagen lopen. Maar ik heb gemerkt dat je zelfs op een maandagmiddag niet in je eentje loopt. Er is dus behoefte aan meer gebieden waar we kunnen recreëren. Mooi is de gedachte van de Klompenpaden om boerenland toegankelijk te maken. Wat zou het fijn zijn als meer boeren, waterschappen en andere landeigenaren hun land openstellen voor wandelaars en fietsers, natuurlijk tegen betaling! Misschien kunnen er dan ook een paar bankjes en watertappunten worden geplaatst.

Ik ben fan van de Klompenpaden. Vandaag loop ik een route van 8 kilometer rondom landgoed Oldenaller. Het mooie van de Klompenpaden is dat je de route kunt verkorten of verlengen, prima aangegeven in de Klompenpadenapp. Het beginpunt, De Zoete Inval aan de Broekermolenweg is gemakkelijk te bereiken met de bus vanaf station Nijkerk of Putten naar halte ‘school Hoef aan de Nijkerkerstraat’ en dan 5 minuten lopen. Het eerste deel van de wandeling voert over een oude klinkerweg door het Meulenbos met aan weerszijden eiken, essen en elzen. Deze route is ook in de zomer te lopen, de bomen geven dan genoeg verkoeling. Verderop kun je genieten van het uitzicht op het polderlandschap en de Schuitenbeek. Vroeger stond hier een door waterkracht aangedreven korenmolen, de Allermolen, maar die is tijdens een hevige storm in 1830 omgewaaid.

Ik steek de provinciale weg over en loop verder over een lange zandweg met statige beuken en kom uit bij kasteel Oldenaller, prachtig gerestaureerd door Natuurmonumenten. Over slingerende bospaden die de contouren van de grote vijver volgen, heb ik elke keer een ander uitzicht op het kasteel. In het kasteelbos huist hoog in de bomen een kolonie blauwe reigers. Ze zijn net bezig om een nest te bouwen. Ik verlaat het kasteelbos naar het boerenland. Soms kletsnat grasland, begrensd door sloten en elzenbosjes. Dan weer loop ik op wat hoger gelegen grond. De ophoging is mensenwerk. De akkers ofwel essen zijn door de eeuwen ontstaan door schapenmest en heideplaggen.

Het laatste deel van mijn wandeling gaat via een historisch voetpad door de Heihoef, een klein maar bijzonder natuurgebied. Naast heide en naaldbomen is er ook een vennetje. In de zomer een plek waar je het vleesetende plantje ‘zonnedauw’ kunt vinden. Daarna ben ik weer terug bij het beginpunt. Die 8 kilometers hadden er wat mij betreft best 16 mogen zijn.

Meer rustige wandelroutes

Ben je benieuwd naar meer rustige wandelroutes op de Veluwe? Bekijk dan onze tips voor de mooiste rustige wandelingen en lees tevens de meest recente column van Ap Dijksterhuis of Margot Ribberink! 

Lees verder
Meer rustige routes