Coronaproof groepsuitje: wildarrangement op de Veluwe

Ook in deze tijd van Covid-19 willen we er soms nog op uit. Natuurlijk wel op een verantwoorde manier en daarom gingen wij op zoek naar een coronaproof groepsuitje. En dat vonden we! Het speelt zich grotendeels af in de buitenlucht waar de onderlinge afstand goed gewaarborgd kan worden. Voor de extra veiligheid zijn de groepen momenteel ook nog een stuk kleiner dan normaal. We gaan op zoek naar wild!

Geïnspireerd in Maleisië
Toen Jan Lowin IJzerman en zijn vrouw Marlies in de zomer van 2012 door Maleisië reisden, kwam ze bij de lokale bevolking in de jungle terecht. Jan Lowin vertelt: “Door mijn Westerse ogen gezien, hadden die mensen bijna niks en toch waren ze heel gelukkig. We gingen daar helemaal back to basic en zagen hoe de mensen compleet afhankelijk waren van wat de natuur ze te bieden heeft. Simpelweg omdat je daar niet zo maar naar de supermarkt kunt gaan. Dat deed me beseffen dat wij in Europa eigenlijk juist veel missen, omdat we zo ver van de natuur verwijderd zijn geraakt.”

Bewustwording
Uiteindelijk zorgde deze ervaring ervoor dat ze in 2016 hun eigen bedrijf wildproeverij.nl begonnen. Uiteraard willen ze mensen een leuke middag en avond bezorgen, maar hun missie is ook om ze met andere ogen naar de flora en fauna te laten kijken. “We zijn eraan gewend geraakt om vlees in de supermarkt te kopen, maar dat belandt daar natuurlijk niet vanzelf”, aldus Jan Lowin. Meerdere keren per week organiseert Wildproeverij.nl het wildarrangement ‘Van Bos tot Bord’. Na een wildtocht, waarbij je hopelijk verschillende dieren spot, ben je getuige van een ontweid- en slachtdemonstratie. De dag wordt afgesloten met een uitgebreide wildproeverij, met bijvoorbeeld achterbout van edelhert, een lekkere wildstoof of rugfilet van wild zwijn. 

Faunabeheer
Marlies is zelf momenteel bezig met een jachtcursus, waarbij er veel achterliggende informatie over verschillende wildsoorten, planten en jachttechnieken gegeven wordt. Het theorie-examen is inmiddels behaald. Hoewel Jan Lowin de jacht erg boeiend vindt, is hij voorlopig niet van plan om zelf ook te gaan jagen: “Ik heb inmiddels geleerd dat de jacht een doel dient; je houdt er de wildstand mee op peil, bewaakt de veiligheid en oude dieren hongeren niet langzaam uit, maar worden sneller uit hun lijden verlost. Het is dus zeker niet zomaar willekeurig schieten op wat er in je vizier komt. Mede daardoor zie ik het als een echt vak en niet zo zeer als een hobby.”

Weer of geen weer
Individuen, tweetallen of kleine groepen (zoals een gezin) kunnen op vastgestelde data deelnemen aan het arrangement. Natuurlijk komt het dan wel eens voor dat het regent. Zo lang de veiligheid niet in het geding is, gaat de dag gewoon door zoals gepland. Voor Jan Lowin is minder mooi weer alleen maar sfeer verhogend. Hij legt uit: “In Maleisië was een jager die net drie dagen lang op pad was geweest. Die kan ook niet afwachten of het mooi weer is of niet. Wij zijn gewend nogal snel comfort te zoeken en bij slecht weer binnen te blijven. Maar ik heb gemerkt dat het heel goed voor lichaam en geest is om juist ook de natuur op te zoeken bij bijvoorbeeld kou of regen.”

Compliment
Het mooiste aan zijn werk vindt Jan Lowin dat hij zijn kennis en ervaringen kan doorgeven: “Mensen geven regelmatig aan dat hun verwachtingen zijn overtroffen. Ze hebben na deelname echt een ander beeld gekregen van jagen en kijken heel anders naar de natuur. Dat vind ik een groot compliment.”

Dit artikel is geschreven door Tekstbureau Grenzeloos.

Dit vind je misschien ook leuk: