De leukste uitjes voor de herfstvakantie

Wanneer het herfstachtige weer zijn intrede doet en de paddenstoelen uit de grond poppen, is het tijd voor herfstvakantie! Op de Veluwe pakken de musea en attracties vaak extra uit en zijn er veel leuke dingen te zien en te beleven. Waar ga jij deze vakantie heen?  

De herfstvakantie in regio noord vindt plaats van 15 t/m 23 oktober 2022.
De herfstvakantie in regio's midden en zuid vindt plaats van 22 t/m 30 oktober 2022.

Welke activiteiten zijn er te doen op de Veluwe?

Herfstactiviteiten op de Hoge Veluwe

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat alles in het teken van wild. Denk aan wilde dieren spotten, wild spelen en wild doen. Ga met de natuurgids op excursie en ontdek hoe je de sporen van wild (en misschien zelfs wel echte wilde dieren) kunt ontdekken.

Lees verder
Wilde Weken op de Hoge Veluwe

Terug in de tijd bij Kasteel Doorwerth

Op 24 oktober wandel je samen met een van de eerste bewoners - Hendrik van Doorenweerd - door het kasteel en hoor je hoe hij hier in de middeleeuwen leefde. Kasteel Doorwerth is in de 13de eeuw ontstaan. In de tijd van Hendrik was het kasteel nog geen mooie buitenplaats, maar een dikke woontoren die tegen de vijand verdedigd moest worden. Wie die vijand was.. dat gaat hij je vertellen! De verhalen van ridder Hendrik zijn geschikt voor bezoekers vanaf 4 jaar.

Paleis Het Loo staat in het teken van eten

Voor families met kinderen is er elke dag in de herfstvakantie van alles te doen bij Paleis Het Loo. Op de aanspanplaats kan je knutselen, proeven en ruiken van kruiden, specerijen en gerechten uit de 17e eeuw en in de tuinen is er een zoekspel. Op woensdag, zaterdag en zondag is er het Foodlab. Hier kun je historische gerechten proeven en er meer over te weten komen.

In één dag op wereldreis bij Burgers' Zoo

Als een ware ontdekkingsreiziger ga je bij het Arnhemse dierenpark Burgers’ Zoo op avontuur door de meest uiteenlopende natuurgebieden ter wereld. Het is ook een zeer geschikt uitje voor een regenachtige herfstdag, want een groot deel van het park is overdekt. Zo vind je hier de grootste overdekte mangrove ter wereld en kun je wandelen door een tropisch regenwoud.

Halloween klimmen 

Een donker bos, geluiden uit het duister en een touwbrug op hoogte waarvan je het eind niet eens kan zien... De echte durfals gaan deze vakantie Halloween klimmen bij het klimbos in Garderen of Harderwijk. De klimbossen worden dan voor vier avonden bewaakt door spoken, geesten en monsters. Klimmen is normaal al spannend en waar de boom soms nog een veilige haven is, schuilt er op deze avonden misschien wel iets heel anders achter...

De natuur in

Op zoek naar een avontuur in de natuur? Houd tijdens de kinderbelevingspaden in Epe de verrekijker bij de hand. Er zijn drie verschillende gemarkeerde wandelroutes, namelijk: de Zwijnenroute, de Hertenroute en de Vogelroute. Tijdens de route leer je vanalles over de wilde dieren en kun je ze zelfs spotten bij de wildkijkwand.

Het Speulder- en Sprielderbos bij Ermelo zijn prachtige bosgebieden waar je naar hartenlust kunt wandelen en genieten van de schitterende kleuren. Het is een van de oudste bossen van Nederland en wordt ook wel het bos van de dansende bomen genoemd. 

Wil je de bomen van grotere hoogte bekijken, bezoek dan het Klimbos Ermelo, waar je de uitdaging kunt aangaan om je sportieve kwaliteiten te testen.

Wist je dat je in het najaar ook nog prima het water op kan? Huur een kano met picknickmand in omgeving Heerde en spot koeien in de weide, vogels aan de oever en misschien wel een bever vanuit je kano!

Lees verder

Botanischer Wahnsinn in het Kröller-Müller Museum

Verwonder je dit najaar over de natuur in het Kröller-Müller Museum bij de tentoonstelling Botanischer Wahnsinn. Deze tentoonstelling stelt relevante thema’s op het gebied van natuur en ecologie aan de orde. De collectie van foto’s, herbaria, installaties en werk op papier laat je beseffen hoe belangrijk planten zijn. De tentoonstelling is te zien tot 30 oktober 2022.

Escape Rally Helene Unlocked

Maak kennis met de natuur, cultuur en monumenten van Ede. Rondom het leven van Helene Kröller-Müller is een escape rally ontwikkeld die je langs historische plekken voert. Help met het oplossen van puzzels en kraken van codes!

Kunstfestival Woest&Bijster

Laat je verrassen op kunstfestival Woest&Bijster. Hier geniet je van kunstwerken en voorstellingen geïnspireerd op de oeroude landschappen van de Zuid-Veluwe. Je ontdekt de werken langs drie prachtige fietsroutes rondom Ede. De kunstwerken zijn te bezoeken tot en met 30 oktober. Het theaterfestival vindt plaatst van 22 tot en met 30 oktober 2022.

Stampen in de plassen

Lekker in de modder spelen! In de bossen bij Heerde vind je veel plassen waarin je lekker kunt stampen of doorheen kunt rijden. Ga met de mountainbike of neem voor je kinderen een (loop)fiets mee. De leukste slingerpaadjes vind je in Heerde als je parkeert bij de Engelmanskamp aan de Elburgerweg. Je komt dan uit bij de Sprengen. En misschien zie je onderweg nog wel een kabouter!

Blijf een nachtje slapen!

Naast alle evenementen en activiteiten op de Veluwe, is het ook heel erg fijn om hier tot rust te komen. Neem dus wat langer de tijd en blijf heerlijk wat dagen overnachten. Dit zijn onze favoriete locaties: RCN Vakantiepark De Jagerstee,​ Buitenplaats BeekhuizenVakantieoord Het Lorkenbos en De Rimboe & De Woeste Hoogte

Kom jij in het laatste weekend van oktober? Beleef jouw Halloween bij Recreatiepark De Boshoek; het park is dan mooi aangekleed en het animatieteam heeft de leukste Halloweenactiviteiten gepland. 

Bekijk alle evenementen