De leukste uitjes voor de herfstvakantie

Wanneer het herfstachtige weer zijn intrede doet en de paddenstoelen uit de grond poppen, is het tijd voor herfstvakantie! Op de Veluwe pakken de musea en attracties vaak extra uit en zijn er veel leuke dingen te zien en te beleven. Waar ga jij deze vakantie heen?  

De herfstvakantie in regio noord vindt plaats van 21 t/m 29 oktober 2023.
De herfstvakantie in regio's midden en zuid vindt plaats van 14 t/m 22 oktober 2023.

Welke activiteiten zijn er te doen op de Veluwe?

Herfstactiviteiten op de Hoge Veluwe

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat alles in het teken van wild. Denk aan wilde dieren spotten, wild spelen en wild doen. Ga met de natuurgids op excursie en ontdek hoe je de sporen van wild (en misschien zelfs wel echte wilde dieren) kunt ontdekken.

Lees verder
Wilde Weken op de Hoge Veluwe

Knutselen bij De Uitvinderij
Het is sowieso al een feestje voor kinderen om naar De Spelerij – De Uitvinderij te gaan en lekker creatief bezig te zijn. Maar in de herfstvakantie is het éxtra leuk! De Uitvinderij is helemaal ondergedompeld in herfstsferen en -kleuren en je kunt er knutselen met kastanjes, bladeren en paddenstoelen: maak je eigen stempels, fotolijstje, herfstmasker en veel meer! In de fotohoek kun je met je zelfgemaakte herfstcreatie een selfie maken.

De kunst van papier
Nog tot en met 12 november kun je in CODA Museum Apeldoorn de tentoonstelling Paper Art bewonderen. Kom voelen en kom kijken naar papier en karton in al hun facetten. Zie hoe kunstenaars al decennialang vorm en betekenis geven aan papier. Kom de verhalen beleven die kunstenaars en vormgevers ons door middel van papier willen vertellen!

Ontdek de ‘Kracht van de troon’ bij Paleis Het Loo
Vanaf 12 oktober is in Paleis Het Loo een nieuwe tentoonstelling te zien: Kracht van de troon’. Tronen zijn van alles culturen en alle tijden. Wat dacht je van de troon uit de Ridderzaal of de IJzeren Troon uit Game of Thrones? Kom de betekenis ervan ontdekken! Ook heel leuk voor kinderen: ze kunnen een speciale speurtocht doen om de tronen van over de hele wereld te ontdekken!

‘Eerst komt de liefde voor de kunst’ bij het Kröller-Müller Museum
Vanaf 30 september ontdek je in  Eerst komt de liefde voor de kunst. Art & Project in het Kröller-Müller Museum de geschiedenis en de betekenis van Art & Project. Kom meer dan honderd werken van o.a. Jan Dibbets, Ger van Elk, Willy Ørskov, Barry Flanagan, Richard Long en Nicholas Pope bewonderen. De tentoonstelling is leuk voor jong en oud. Pak bijvoorbeeld een van de Doorkijkjes op zaal en leer meer over de kunstwerken.

Trotseer de nacht in Klimbos Ermelo
In Klimbos Ermelo kun je in de herfstvakantie nachtklimmen: Wanneer de zon ondergaat, kun je in het duister jouw favoriete parcoursen trotseren. De hindernissen in het duister bieden een compleet nieuwe uitdaging, ook voor de meest ervaren klimmers! Uiteraard is je veiligheid gegarandeerd door het zekersysteem. Kom deze bijzondere belevenis zelf ervaren!

Wandelen in een sprookjesdecor
En als je toch in Ermelo bent.. maak dan ook eens een mooie herfstwandeling! Bijvoorbeeld in het sprookjesachtige Speulder- en Sprielderbos, dat bekend staat om zijn ongerepte natuur en kronkelige bomen. Dit oude bos staat bekend als het bos met de 'dansende bomen'. Dat wil je toch zelf komen ervaren! Kijk hier voor meer informatie.
 

Beleef de Hanze!

Tijdens het Hanzejaar 2023 staan negen Hanzesteden in Oost-Nederland van 1 april t/m 31 december 2023 in het teken van het eeuwenoude Hanze gedachtengoed.

24-uur Hanze
In de Hanzesteden Elburg, Harderwijk en Hattem vindt op zaterdag 14 oktober 2023 het evenement 24-uur Hanze plaats. De steden bruisen van de activiteiten als muziekoptredens, tentoonstellingen, rondleidingen, workshops en lezingen. Extra bijzonder is dat de meeste musea ’s avonds speciaal open zijn! Kijk hier voor meer informatie.

Unieke Hanze Escape Tour!
Op zaterdag 14 oktober 2023 is de 24 uur van de Hanze. Je hebt dan de unieke kans om de Hanze Escape Tour te doen. Hoe werkt het? Beantwoord eerst een aantal vragen over de Nederlandse Hanzesteden. Stap vervolgens in de voetsporen van een bekende bewoner van jouw Hanzestad. Hij/zij neemt je mee door de stad en laat jou op zoek gaan naar de geheime uitgang!

 

Lees verder

Kom nog langs vóór de wintersluiting! Apenheul en Kinderpretpark Julianatoren sluiten begin november de deuren, om in het voorjaar weer open te gaan. Profiteer er nog even van deze herfstvakantie!

Een dagje tussen de apen
In het groene natuurpark Apenheul beleef je een heerlijk dagje tussen de apen. Er zijn meer dan 35 soorten en sommige lopen los! Een aanrader is om een voederpresentaties door een van de verzorgers bij te wonen. Kom je ook de nieuwe apensoorten bezoeken? Ga op avontuur en laat je verrassen!

Een klein beetje griezelig
Als de eerste blaadjes van de bomen vallen is het tijd voor Halloween. Op alle openingsdagen van 6 oktober t/m 5 november 2023 is het park prachtig versierd en is het een héél klein beetje griezelig bij Kinderpretpark Julianatoren. Maar vooral heel gezellig! Kijk hier voor het programma.

Wild spotten in Ede
In de uitgestrekte Veluwse bossen en heidevelden rondom Ede kun je prachtig wild spotten. Wie 's ochtends vroeg of tegen de schemering op de juiste plek gaat wandelen of fietsen kan genieten van een ontmoeting met de dieren uit de ‘Big 5’ van de Veluwe. Wil je weten waar je zelf het beste wild kunt spotten? Verspreid door de gemeente Ede vind je diverse wildobservatie plekken waar je wild kunt kijken en er zijn ook speciale wildwandelingen te vinden op bezoek-ede.nl/wild. Liever op pad met een kenner? Boek dan een excursie via Natuurcentrum Veluwe en ga op pad met de boswachter.

Paddenstoelenwandeling op Landgoed Schovenhorst
Gids Annemarie neemt je op woensdag 18 en 25 oktober mee op een route met verschillende bijzondere paddenstoelen. Deze bevinden zich op het schittterende Landgoed Schovenhorst in Putten. Met een spiegeltje kun je de kunstwerken van de paddenstoel bekijken. Het wordt een leuke zoektocht voor het hele gezin! Voor meer informatie en aanmelden: www.schovenhorst.nl

De leukste binnenspeelplaatsen

Zelfs als de regen met bakken uit de hemel komt, is er nog steeds genoeg te doen op de Veluwe! Wat dacht je van deze tips?

Activiteiten met een twist bij Zero55
Bij Zero55 Apeldoorn is er voor jong en oud een heel scala aan spannende activiteiten! Ga voor een combinatie van spetterende activiteiten en blijf meteen voor een hapje en een drankje. Een greep uit de mogelijkheden: karten, bowlen, escape rooms, lasertaggen.. en dan nét anders dan je gewend bent!

Ga op avontuur bij SchatEiland Zeumeren
Kom langs bij het SchatEiland Zeumeren; het grootste overdekte avonturenparadijs van Nederland. Heb je ooit zoiets gezien? Een speeleiland op een unieke plek aan het water! Je waant je in de tijd van onbewoonde eilanden, zeevaart en schatzoeken!

Spetteren en spatteren bij Aquacentrum Malkander
Wist je dat je bij Aquacentrum Malkander in Apeldoorn gemakkelijk een dag kunt vullen? Niet alleen kun je recreatief komen zwemmen met het hele gezin, maar je kunt je ook onderdompelen in de verschillende baden. Ontdek de stroomversnelling, de glijbaan en de verschillende baden. Of wat dacht je van even tot rust komen in de stoomcabine en whirlpool?

Lees verder

Blijf een nachtje slapen!

Naast alle evenementen en activiteiten op de Veluwe, is het ook heel erg fijn om hier tot rust te komen. Neem dus wat langer de tijd en blijf heerlijk wat dagen overnachten. Dit zijn onze favoriete locaties: RCN Vakantiepark De Jagerstee,​ Buitenplaats BeekhuizenVakantieoord Het Lorkenbos en De Rimboe & De Woeste Hoogte

 

Bekijk alle evenementen