De leukste tips voor een dagje Apeldoorn en omgeving

Blogger Eliane Roest van benerwegvan.nl neemt je in onderstaande blog mee naar Apeldoorn en omgeving.

Apeldoorn, stad centraal gelegen in de Veluwe. Of zullen we het beestje bij de naam noemen; Apeldoorn, de hoofdstad van De Veluwe! Bij Apeldoorn denk je direct (althans ik wel) aan de Apenheul en vlak daarna aan Paleis Het Loo. Maar is Apeldoorn meer dan dat? Ik verzamelde een blog vol met tips voor een weekendje Apeldoorn.

Toegegeven, Apeldoorn was not love at first sight. Met gebrek aan historisch centrum, heb je niet direct de pittoreske plaatjes die je wellicht wel bij de omringende steden wel hebben. Maar Apeldoorn heeft ondanks dat wel degelijk een boel te bieden. Niet alleen ligt het aan de rand van de Veluwe, maar ook op gebied van kunst & cultuur is er meer dan genoeg te beleven. Ik dook zelf de geschiedenis in, keek deze vermakelijke aflevering van de Van Rossums over Apeldoorn en spendeerde er zelf ook een dagje (en nacht) met een vriendin.

Tips om te doen in Apeldoorn en omgeving

 • Coda Museum; koffie drinken en kunst kijken bij het CODA Museum. Ik ben al meerdere keren in het CODA museum geweest en de tijdelijke exposities zijn vaak erg goed. Hou vooral de agenda in de gaten om te zien wat er aan komt. Tot begin januari 2022 kan je de tijdelijke expositie “Paper Art” bewonderen. Daarover hieronder meer.
 • Orpheus Theater; weekendje weg met je vriendin, vriend of partner? Altijd leuk om dit te combineren met een avondje naar het theater. Of je nu van cabaret, theater of comedy houdt, In Orpheus komt jaarlijks alles aan bod. 
 • Paleis Het Loo; niet alleen mooi om te bezoeken, maar vooral ook mooi om lange wandelingen te maken.
Lees verder

De expositie "Paper Art" in CODA

Toch wel de high-light van mijn bezoek aan Apeldoorn. De expositie is nog te zien tot 9 januari 2022 en meer dan de moeite waard om nog even los van het bezoek aan CODA te noemen. Deze expositie is niet zomaar in CODA. Dit linkt direct naar de in Apeldoorn aanwezige papierfabriek. Om het jaar toont CODA tijdens “Paper Art” het werk van 49 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Sommige kunstenaars keren terug met nieuw werk speciaal gemaakt voor de tentoonstelling. Extra leuk is dat je tijdens deze expositie van een aantal van deze kunstenaars ook het werk kunt kopen in de museumwinkel.

Tips om te doen met kinderen in Apeldoorn

 • Apenheul
 • Julianatoren

Waar kan je lekker eten en drinken in Apeldoorn?

 • Schenkers; Aan de Van Kinsbergenstraat kan je Schenkers vinden, knus interieur, ruim terras voor zonnige dagen. Ik at er de New York Hotdog en mijn gezelschap de EI-mazing, prima plekje om tussen het winkelen of ontdekken even lekker te lunchen. Vlakbij CODA ook.
 • Klein Berlijn; Bij Klein Berlijn kan je lekker casual lunchen in “De Lobby”. “s Avonds eet je er een chef’s menu van 5 of 6 gangen wat per dag wisselt qua gerechten. In het weekend kan je hier live muziek verwachten en doordeweeks kan je hier makkelijk vergaderen of ga op teamuitje in de Franse kelder, waar je af kunt sluiten met een potje petanque. Goede vibes en lekker eten, het lijkt Berlijn wel. 
 • Bon Vivant; bij toeval belanden we tijdens de Canadian Walk over de Loolaan bij de Bon Vivant. De middagzon scheen prachtig op het terras, de vuurkorf knisperde en we konden niet anders dan even neerstrijken op de schapen kleedjes en van een biertje (ok en een portie kaasstengels) te genieten. Op zondag serveren ze hier wafels, hebben we ons in laten fluisteren. Moeten we dan toch nog eens terugkomen? Goede tip ook in combinatie met Paleis het Loo, want op steenworpafstand.
 • Central Park; De Kapelstraat mag je eigenlijk niet missen als je in Apeldoorn bent. Een charmant straatje en als je naar boven kijkt, zie je nog mooie monumenten. Bij Central Park drink je op het terras een lekker bakkie koffie.
 • Mansion24; aan het Leienplein in Apeldoorn zit Mansion24. Een concept store, waar je de man volledig in het nieuw kunt steken, voorzien van een nieuw kapsel, wat goede platen koopt en dan aanschuift voor de borrel, of beter nog die zalig krokante pizza’s uit de houtoven. Bizar lekker, precies zo’n pizza waar je de korstjes eindelijk eens wel bij op eet!
 • Sizzels at the Park; in het voorbij gaan op de fiets spotte ik dit prachtige pand. Het bleek een restaurant waar je vrijwel de hele dag terecht kunt. Als ik al iets mag voorstellen, waar ik zelf niet aan toe ben gekomen, een drankje met zicht op het park.
 • Soap Stadsstrand; SOAP ligt op het terrein van de voormalige Zwitsal Zeepfabriek in Apeldoorn. Vandaar ook de naam; SOAP. Het stadsstrand bestaat uit het strand met verschillende zitmogelijkheden als zitzakken en houten banken naast het water van het Apeldoornse kanaal dat er langs loopt.
 • NETT Apeldoorn; gevestigd in de voormalig Nettenfabriek waar nu een restaurant, kapper, vintage winkel en meer in gevestigd zit.
Lees verder

Winkelen in Apeldoorn

Naast alle wel bekende ketens in de Hoofdstraat en de Oranjerie, vind je uiteraard ook winkels in Apeldoorn die wellicht niet door heel Nederland bekend zijn. Duik de zijstraten in en loop soms net even anders. Wij lieten ons aangenaam verrassen door deze twee winkels.

 • Mansion24
 • Anna van Toor

Tips om te overnachten in Apeldoorn

Apeldoorn heeft niet 1, maar wel 2 Van de Valk Hotels aan de rand van de stad. Wij verbleven een nachtje in Van der Valk Hotel Apeldoorn. Prachtig ingericht met luxe hotelkamers, in ons geval voorzien van een zalig en ruim bad. Overnacht je liever in een vakantiehuisje? Ik verzamelde de leukste natuurhuisjes in de regio.

De ligging van Apeldoorn is natuurlijk fantastisch zo op de rand van de Veluwe. Mede daarom is het de perfecte uitvalsbasis voor een groen avontuur.

Meer lezen?