Duurzaam recreëren op de Veluwe

De Veluwe is een populaire bestemming voor mensen die willen genieten van de uitgestrekte bossen, middeleeuwse stadjes en leuke attractieparken. In de omgeving kan je duurzaam recreëren, met oog voor de natuur en de toekomst. Wij zetten een selectie van de initiatieven met een duurzame insteek voor je op een rij!

Groene reistips - Leukste activiteiten

Waterpret op de Veluwe

Zwemmen is een geliefde activiteit om even af te koelen. Bosbad Putten staat op de kaart als één van de eerste gasloze zwemparadijzen van Nederland. Neem een duik in dit subtropische zwembad, met spectaculaire 110 meter lange wildwaterbaan of glijbaan met lichteffecten. Bij mooi weer geniet je van het heerlijke buitenbad. 

Kom je recreëren in, op of aan het Veluwse stranden? Dan kun je rekenen op goed onderhouden en duurzaam beheerde gebieden door recreatieonderneming Leisurelands. Daar wordt van mei tot en met september de waterkwaliteit gecontroleerd, ze houden de gebieden schoon en zorgen voor nieuwe faciliteiten. Zo geniet iedereen van het water!

De natuur in!

Speel een Nature Game

Krijg jij de kids ook niet meer mee het bos in? Met de Nature Game wél, jullie gaan samen op expeditie! Kies één van de beschikbare routes en wandel aan de hand van de app door bossen of langs meertjes. Onderweg krijg je leuke zoek-, doe- en foto-opdrachten. Terwijl de kinderen druk bezig zijn met raadsels genieten jullie van de natuur.

Kunst uit de boom kijken

Vier kunstobjecten, twee lokale kunstenaars en een park vol royale historie... Sinds kort is Stadspark Berg & Bos verrijkt met bijzondere kunstwerken en een gloednieuwe, gratis te lopen audiotour. De kunstwerken, zogeheten 'boomkroonjuwelen', zijn gemaakt door twee Apeldoornse kunstenaars die zich lieten inspireren door de koninklijke thematiek en het groen van Stadspark Berg & Bos.

 

Lees verder

Culinaire ontdekkingstocht

Op de Veluwe hoort lekker eten er gewoon bij. Hoe kan het ook anders, met zoveel verse en lokale topproducten! Van biologische boerderijen tot duurzame restaurants, er is voor elk wat wils. De restaurants op de Veluwe zetten je tafel vast klaar.

Witte Berken Natuurhotel in Epe. Verse, voedzame en eerlijke producten uit de korten keten vind je hier terug op je bord. Het is mogelijk om te kiezen uit grote en kleine porties in populaire à la carte vis- en vleesgerechten.

Huisje James in Apeldoorn. Hier staan wild en ingrediënten die in het Veluwse bos te vinden zijn op de menukaart. Daarnaast maakt de keukenbrigade graag gebruik van de eigen moestuin die langs het pad naar het restaurant ligt. In de moestuin groeien meer dan vijftig soorten groenten en kruiden. 

De Waldhoorn in Otterlo. De menukaart van De Waldhoorn onderscheidt zich door de vele lokale producten. Denk aan Otterlose Honing, Otterlose wijn, Vanelly kaas uit Barneveld, 100% lokaal rundvlees uit de Valk, scharreleieren uit Wekerom en diverse kruiden uit eigen tuin. In de naastgelegen Boerderijwinkel vind je een aantal van deze producten. 

Smaakpark Ede in Ede. Dit is een soort permanent foodfestival voor iedereen die lekker, duurzaam en gezond wil eten. Bij alles wat de koks maken denken ze na over de impact op onze omgeving. Verwacht dus geen standaard menukaart, maar een duurzame culinaire ontdekkingstocht over de Veluwe, met eerlijke producten.

Blijf je slapen?

Naast alles wat er te zien en te doen is op de Veluwe is het hier ook heel erg fijn tot rust komen. Neem dus wat langer de tijd en blijf overnachten!

Gebruik het openbaar vervoer

De Veluwe is met het OV gemakkelijk bereikbaar, zo stoppen er in de steden Arnhem, Apeldoorn, Ede, Amersfoort en Zwolle Intercitytreinen. Vanaf daar kun je gemakkelijk per bus, trein of taxi verder reizen. RRReis rijdt met een groot aantal lijnen dwars over de Veluwe naar de diverse steden en dorpen.

Vanaf het station de Veluwe ontdekken met de fiets? Dat kan! Op de treinstations én diverse busstations kan je terecht voor de KeoBike of OV-fiets. Met de OV-fiets app weet je gelijk hoeveel OV-fietsen er op jouw locaties beschikbaar zijn én met de Keo- Bike app reserveer je gemakkelijk een fiets vanaf meerdere Veluwse busstations.

Daarnaast wordt er op de Veluwe gewerkt aan het versterken van ‘duurzame mobiliteit’. Partijen op de Veluwe zoeken naar een flexibele en toekomstgerichte mobiliteitsoplossing voor zowel toeristen als inwoners. Dat is namelijk ook beter voor de Veluwse natuur! Wil je gebruik maken van deelvervoer op de Veluwe? Dat kan bij bijvoorbeeld GreenwheelsSnappcarMywheels of VeluweDeelfiets.

Ontdek meer natuur!