Hardloop-safari bij het ochtendgloren..

4:50, de wekker gaat. Het is nog donker maar de vogels in de achtertuin kwetteren er al op los. Een klets koud water over het gezicht, hardloop kleren aan en nog snel een bakje muesli met verse koffie…. Een half uurtje voor zonsopgang rijd ik rustig naar de Carpool Arnhem Noord. Ik heb er zin in: een groep hardlopers uit Amersfoort gaat met mij mee op pad tijdens een 12 km hardloop-safari aan de oost-kant van Nationaal park Veluwezoom.

Bij aankomst op de parkeerplaats zie ik het clubje al wat onrustig drentelen naast de auto’s: we maken kennis met elkaar. Iedereen is wat zenuwachtig, want wat gaan we nou eigenlijk doen: Hardlopen? Wildspotten? Gaan we wel wat zien? Kan ik het tempo wel aan? Als gids stel ik iedereen gerust. We gaan met het clubje op pad voor een heuse hardloop-safari. We lopen in een rustig tempo. Onderweg stoppen we regelmatig om te genieten van een mooi uitzicht of bij het spotten van wild. De gids heeft verrekijkers mee en net als een boswachter kan hij de meeste vragen over het gebied en leefgedrag van de dieren met de groep delen.

We rijden langzaam nog een paar kilometer naar de startplek. Onderweg in de auto stop ik al even bij een stuk heide en wijs de groep op een roedel grazende edelherten net achter het raster: WOW: dat belooft wat voor de hardloop-safari. Eindelijk gaan we dan van start.

We lopen achter elkaar in een rustig tempo: het is niet voor niets Safari-Joggen. Door de bomen zien we de oranje opkomende zon. Als we na 300 meter de oude landbouwgrond naderen, zien we direct al een moeder zwijn met 8 frislingen. Ze wroet flink in het grasland op zoek naar eiwitrijke insecten. De moeder richt haar kop als ze ons hoort. Een luide knor en het gezelschap trekt spurtend het bos in veilig en beschut. Niet veel verder wijs de groep op een rodel van wel 8 geweidragende edelherten tegen de bosrand. De mannetjes tonen hun bastgeweien die nu dagelijks 1-2 cm groeien. Het fluwelen huidje op het gewei kleurt oranje-bruin in het ochtendlicht. Rustig trekken ook zij zich terug als we hun kant op wandelen. We schrikken ons nog een hoedje als we rechts bij de drinkplaats een drinkende vos zien wegsnellen. Tof: die zien we op deze plek niet heel vaak.

Na 12 prachtige hardloop kilometers keren we weer terug bij de start. Samen zijn we echt een unieke ervaring rijker. We hebben genoten van edelherten, damherten, wilde zwijnen en de vos. Spechten hebben we horen roffelen, de koekoek klonk over de hei en in het bos genoten we van een waar vogelconcert. We hebben over de hei getrokken, donkere stille bossen doorkruist, smeltwater dalen uit de laatste ijstijd gezien en keren moe maar voldaan terug bij de auto. We drinken nog een sportdrankje, kletsen wat na en beloven wat mooie foto’s  van onderweg met elkaar te delen. De groep is enthousiast en weet zeker dat ze nog eens terugkomen in een andere setting in een ander jaargetijde wanneer de Veluwse wild-life zich weer van een andere kant laat zien. 

Geschreven door Rob Heusinkveld,  initiatiefnemer en gids bij Safari-Joggen. Safari-Joggen is de meest avontuurlijke manier van hardlopen op de Veluwe: Onder begeleiding van een geoefende gids gaan kleine groepjes hardlopers bij zonsopgang op zoek naar het wild op de Veluwe. Met een beetje mazzel spotten ze de Big Five van de Veluwe. Ze werken samen met Natuurmonumenten en op die manier dragen ze een steentje bij aan bewustwording en verantwoord natuurbeheer.