Herdenken, beseffen, beleven en vieren van vrijheid op de Veluwe

De Veluwe lag, net de rest van Gelderland, in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het kroonjaar in 2020 stonden we stil bij de oorlog en vierden we dat we samen 75 jaar in vrijheid leven. Hier is het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Nederland nog steeds in vele facetten te beleven.

Herinneren in Ede

In informatiecentrum De Smederij van platform Militaire Historie Ede wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente plaatsvonden. Dit doen ze met een aantal exposities, waaronder de nieuwe "De Edese kazernes en hun bewoners". Ook organiseren ze Battlefield wandel en fiets excursies op de Ginkelse Heide.

Op vrijdag 17 september wordt de herdenking van het bombardement bij het oorlogsmonument aan de Parkweg in Ede-Zuid gehouden. Het monument herinnert aan de slachtoffers die vielen tijdens twee bombardementen op 17 september 1944. Deze werden uitgevoerd als onderdeel van operatie Market Garden. Het doel ervan waren de kazernes ten oosten van Ede, maar door het slechte zicht kwamen veel bommen verkeerd terecht. Er werden in totaal 360 bommen afgeworpen, waarbij negenentachtig burgers zijn omgekomen. Om 11.25 uur, het tijdstip waarop de eerste bommen vielen, zullen leerlingen van de scholen waar toentertijd de slachtoffers werden opgevangen, bloemen leggen bij het monument.

Ook indrukwekkend is de herdenking van de luchtlandingen op de Ginkelse Heide op zaterdag 18 september. Net als in 1944 droppen vliegtuigen boven de Ginkelse Heide parachutisten. Omdat er dit jaar beperkt publiek aanwezig mag zijn moeten bezoekers een gratis ticket aanschaffen. De gemeente Ede gaat uit van maximaal 15.000 bezoekers verspreid over de dag.

Akoesticum organiseert op zaterdag 25 september dit jaar voor het eerst het Pegasus Wandelfestival. Dit is een bijzondere culturele beleveniswandeling, met routes van 8 en 16 kilometer. Speciaal voor kinderen is er ook een route van 4 kilometer. Onderweg komt de geschiedenis tot leven door theater, muziek en kunst. De Airborne Ede-maand wordt afgesloten met een slotconcert bij Akoesticum.

Lees verder
Alle evenementen Airborne Ede Maand

Audiotour Canadian Walk - Persoonlijke verhalen van Canadese veteranen en Apeldoorners

Op 17 april 1945 werd Apeldoorn bevrijd door Canadese soldaten. Tijdens de Canadian Walk beluister je 26 persoonlijke en bijzondere verhalen over deze periode van veteranen en burgers. De geluidsfragmenten in de app Canadian Walk nemen je mee van de stranden van Normandië tot aan de grens van Apeldoorn waar dappere mannen de stad bevrijdden.

De wandelroute start bij het bevrijdingsmonument 'Man met twee Hoeden' aan de Loolaan en eindigt bij het nieuwe kunstwerk 'Boom der Vrijheid' in de Apeldoornse binnenstad. 

Lees verder
Lees verder

Aangrijpende verhalen - Bij Ereveld Loenen

Op Nationaal Ereveld Loenen liggen bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven. Militairen en burgers die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of in geweld­dadige conflicten daarna. Aan de rand van het ereveld staat sinds kort een nieuw herdenkings- en educatiecentrum. Daar hoor je aangrijpende verhalen. En dat gebeurt op een bijzondere manier. Als bezoeker sta je voor een spiegel, waarop een manshoge film wordt afgespeeld. Op die manier sta je letterlijk oog in oog met nabestaanden die vertellen over hun dierbaren die op het ereveld begraven liggen. In de andere zaal van het bezoekerscentrum kun je luisteren naar de ervaringen van veteranen die hebben deelgenomen aan (vredes)missies van na 1945.

Lees verder
Ereveld, Loenen, Artikel, Herdenking

De sporen van de Slag om Arnhem

Zichtbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en Operatie Market Garden vind je in het Airborne Museum in Oosterbeek. In Villa Hartenstein komen de verhalen tot leven van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen. Maar ook de burgers nemen een prominente rol in; zij doorstonden doodsangst. Het museum toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s. In de Airborne Experience ga je in de voetsporen van Britse parachutisten en op weg naar Arnhem in september 1944 en ontmoet je juichende burgers die al vier lange jaren gebukt gingen onder de Duitse overheersing. Maar de brug bij Arnhem blijkt ‘Een brug te ver’.

Lees verder

De vrede van Wageningen
Door haar strategisch belangrijke plek kende Wageningen veel oorlogsgeweld. In de Tweede Wereldoorlog stond ze in de vuurlinie. De permanente expositie ‘De Vrede van Wageningen’ in Museum de Casteelse Poort laat zien hoe de plaatselijke oorlogsgeschiedenis is uitgegroeid tot een monument van blijvend nationaal belang doordat hier, in hotel De Wereld, op 5 mei 1945 formeel de bevrijding van ons land begon.

Verhalen over joodse families
Museum Sjoel Elburg is een verhalenmuseum over het leven van twaalf Joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond. Het museum biedt een historisch perspectief voor een actueel thema: integratie en verdraagzaamheid.

Dit vind je misschien ook leuk: