Herdenken, beseffen, beleven en vieren van vrijheid op de Veluwe

In 2019-2020 is het 75 jaar geleden dat de Veluwe, evenals de rest van Gelderland, in de frontlinie lag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens dit kroonjaar staan we stil bij de oorlog en vieren we in Gelderland dat we samen 75 jaar in vrijheid leven. Dit doen we met een programma boordevol tentoonstellingen, shows en luchtlandingen, bevrijdingsfestivals, herdenkingen en andere evenementen. Op de Veluwe is het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Nederland in vele facetten te beleven. Een mooie aanleiding om de regio te bezoeken en je te verdiepen in de geschiedenis.

De schuilkelder van Helene Kröller-Müller

In 1939 wordt in een zandduin op de Veluwe begonnen met de bouw van een schuilkelder. Vanaf 22 juli 1940 wordt de hele collectie van het Rijksmuseum Kröller-Müller hier ondergebracht. Binnen een week zijn alle werken in veiligheid, waarna het museum zijn deuren sluit. Het museum wordt  op 15 april 1945 bevrijd door de Canadezen, die ook helpen bij de herinrichting. Later dat jaar wordt het Kröller-Müller officieel heropend. Voor het eerst in de geschiedenis van het museum wordt de zogenoemde schuilkelder opengesteld. De kelder is open van 19 september tot en met 27 oktober 2019 van donderdag t/m zondag, tussen 11.00 tot 15.00 uur.

Herinneren in Ede
In informatiecentrum De Smederij van platform Militaire Historie Ede wordt het hele jaar stilgestaan bij de gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente plaatsvonden. Dit doen ze met een viertal exposities, onder de titel ‘Tussen de linies, Ede 1935-1945’. Ook organiseren zij excursies met het thema ‘Operatie Pegasus’: de ontspanningsoperaties die na afloop van de Slag om Arnhem door het Edese verzet werden georganiseerd.

Ook indrukwekkend is de herdenking van de luchtlandingen op de Ginkelse Heide op 21 september. Net als in 1944 droppen vliegtuigen boven de Ginkelse Heide bijna 1.000 parachutisten. Om 11.15 uur worden de gebeurtenissen van toen herdacht bij het Airborne Monument, in aanwezigheid van de laatste Slag om Arnhem-veteranen. 

Roadmap to Freedom’ staat stil bij 75 jaar vrijheid met een uitgebreid cultureel programma in de Airborne regio, want de geallieerden brachten niet alleen vrijheid, maar ook een hernieuwd cultureel elan: nieuwe mode, dans en de hipste muziek van die tijd: de jazz. Op 22 september 2019 wordt stilgestaan bij Operatie Market Garden met ‘Roadmap to Freedom: Take Off’, de aftrap van Roadmap to Freedom. Dat begint met  ‘Wings of Dixie’, een formatie die bestaat uit leden van de U.S. Airforces Band in Europe. Al meer dan 30 jaar weet dit 7-koppige gezelschap haar publiek te verrassen. Als geen ander weet Wings of Dixie het traditionele ‘Americana’ gevoel te belichamen in daverende performances. Ontdek hier het volledige programma.

 

De sporen van de Slag om Arnhem

Zichtbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en Operatie Market Garden vind je in het Airborne Museum in Oosterbeek. In Villa Hartenstein komen de verhalen tot leven van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen. Maar ook de burgers nemen een prominente rol in; zij doorstonden doodsangst. Het museum toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s. In de Airborne Experience ga je in de voetsporen van Britse parachutisten en op weg naar Arnhem in september 1944 en ontmoet je juichende burgers die al vier lange jaren gebukt gingen onder de Duitse overheersing. Maar de brug bij Arnhem blijkt ‘Een brug te ver’.

Tot en met 27 oktober toont het Airborne Museum de tentoonstelling Het Netwerk, waar drie verzetsverhalen rond de Slag om Arnhem met bijzondere decors en veel audiovisuele middelen worden geënsceneerd.

De vrede van Wageningen
Door haar strategisch belangrijke plek kende Wageningen veel oorlogsgeweld. In de Tweede Wereldoorlog stond ze in de vuurlinie. De permanente expositie ‘De Vrede van Wageningen’ in Museum de Casteelse Poort laat zien hoe de plaatselijke oorlogsgeschiedenis is uitgegroeid tot een monument van blijvend nationaal belang doordat hier, in hotel De Wereld, op 5 mei 1945 formeel de bevrijding van ons land begon.

Verhalen over joodse families
Museum Sjoel Elburg is een verhalenmuseum over het leven van twaalf Joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond. Het museum biedt een historisch perspectief voor een actueel thema: integratie en verdraagzaamheid.

Gelderland Herdenkt

Op gelderlandherdenkt.nl zijn alle WO2-gerelateerde activiteiten voor je gebundeld. Je kunt natuurlijk ook gewoon de gratis app downloaden zodat je altijd jouw Gelderland Herdenkt gids op zak hebt. In één app alle actuele herdenkingen en andere activiteiten beschikbaar; Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij je in de buurt; Belevingsroutes met spannende audioverhalen, video en beeld langs indrukwekkende historische locaties.

 

Dit vind je misschien ook leuk: