Herdenken, beseffen, beleven en vieren van vrijheid op de Veluwe

In 2019-2020 was het 75 jaar geleden dat de Veluwe, net de rest van Gelderland, in de frontlinie lag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens dit kroonjaar stonden we stil bij de oorlog en vierden we in Gelderland dat we samen 75 jaar in vrijheid leven. Op de Veluwe is het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Nederland in vele facetten te beleven. 

Audiotour Canadian Walk - Persoonlijke verhalen van Canadese veteranen en Apeldoorners

Op 17 april 1945 werd Apeldoorn bevrijd door Canadese soldaten. Tijdens de Canadian Walk beluister je 26 persoonlijke en bijzondere verhalen over deze periode van veteranen en burgers. De geluidsfragmenten in de app Canadian Walk nemen je mee van de stranden van Normandië tot aan de grens van Apeldoorn waar dappere mannen de stad bevrijdden.

De wandelroute start bij het bevrijdingsmonument 'Man met twee Hoeden' aan de Loolaan en eindigt bij het nieuwe kunstwerk 'Boom der Vrijheid' in de Apeldoornse binnenstad. 

Lees verder
Lees verder

Herinneren in Ede
In informatiecentrum De Smederij van platform Militaire Historie Ede wordt het hele jaar stilgestaan bij de gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente plaatsvonden. Dit doen ze met een viertal exposities, onder de titel ‘Tussen de linies, Ede 1935-1945’. Ook organiseren zij excursies met het thema ‘Operatie Pegasus’: de ontspanningsoperaties die na afloop van de Slag om Arnhem door het Edese verzet werden georganiseerd.

Ook indrukwekkend is de herdenking van de luchtlandingen op de Ginkelse Heide op 21 september. Net als in 1944 droppen vliegtuigen boven de Ginkelse Heide bijna 1.000 parachutisten. Om 11.15 uur worden de gebeurtenissen van toen herdacht bij het Airborne Monument, in aanwezigheid van de laatste Slag om Arnhem-veteranen. 

Aangrijpende verhalen - Bij Ereveld Loenen

Op Nationaal Ereveld Loenen liggen bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven. Militairen en burgers die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of in geweld­dadige conflicten daarna. Aan de rand van het ereveld staat sinds kort een nieuw herdenkings- en educatiecentrum. Daar hoor je aangrijpende verhalen. En dat gebeurt op een bijzondere manier. Als bezoeker sta je voor een spiegel, waarop een manshoge film wordt afgespeeld. Op die manier sta je letterlijk oog in oog met nabestaanden die vertellen over hun dierbaren die op het ereveld begraven liggen. In de andere zaal van het bezoekerscentrum kun je luisteren naar de ervaringen van veteranen die hebben deelgenomen aan (vredes)missies van na 1945.

Lees verder
Ereveld, Loenen, Artikel, Herdenking

De sporen van de Slag om Arnhem

Zichtbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en Operatie Market Garden vind je in het Airborne Museum in Oosterbeek. In Villa Hartenstein komen de verhalen tot leven van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen. Maar ook de burgers nemen een prominente rol in; zij doorstonden doodsangst. Het museum toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s. In de Airborne Experience ga je in de voetsporen van Britse parachutisten en op weg naar Arnhem in september 1944 en ontmoet je juichende burgers die al vier lange jaren gebukt gingen onder de Duitse overheersing. Maar de brug bij Arnhem blijkt ‘Een brug te ver’.

Lees verder

De vrede van Wageningen
Door haar strategisch belangrijke plek kende Wageningen veel oorlogsgeweld. In de Tweede Wereldoorlog stond ze in de vuurlinie. De permanente expositie ‘De Vrede van Wageningen’ in Museum de Casteelse Poort laat zien hoe de plaatselijke oorlogsgeschiedenis is uitgegroeid tot een monument van blijvend nationaal belang doordat hier, in hotel De Wereld, op 5 mei 1945 formeel de bevrijding van ons land begon.

Verhalen over joodse families
Museum Sjoel Elburg is een verhalenmuseum over het leven van twaalf Joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond. Het museum biedt een historisch perspectief voor een actueel thema: integratie en verdraagzaamheid.

Gelderland Herdenkt

Op gelderlandherdenkt.nl zijn alle WO2-gerelateerde activiteiten voor je gebundeld. Je kunt natuurlijk ook gewoon de gratis app downloaden zodat je altijd jouw Gelderland Herdenkt gids op zak hebt. In één app alle actuele herdenkingen en andere activiteiten beschikbaar; Een overzicht van restaurants, hotels en campings direct bij je in de buurt; Belevingsroutes met spannende audioverhalen, video en beeld langs indrukwekkende historische locaties.

 

Lees verder

Dit vind je misschien ook leuk: