Elburg, Botter

Categorieën

Het Hanzeverleden van de Veluwe

Beleef de historie - van de Hanze op de Veluwe

 

Ga terug in de tijd en beleef het verhaal van de Veluwse Hanzesteden! Toen Amsterdam en Rotterdam nog dorpjes waren, waren de Hanzesteden al machtige handelscentra. Op de Veluwe floreerden Harderwijk, Elburg en Hattem dankzij hun gunstige ligging aan IJssel en Zuiderzee. Met een van de Hanzeroutes fiets je, deels over de oude handelswegen, van de een naar de ander.

Alsof de tijd heeft stilgestaan... 

 

In de 13e eeuw behoorde Nederland al tot de meest rijke landen ter wereld. Hoe dit kon? Handel! Producten als graan, zout, vis, wijn en bier werden namelijk toen al in grote getalen verscheept naar handelssteden elders in de wereld. Deze handel bracht echter ook risico’s met zich mee, zo waren de schepen een relatief makkelijk slachtoffer van zeerovers. Maar ook toen dacht men, samen sta je sterker: het internationale Hazeverbond was geboren.

Het internationale Hanzeverbond

Het Hanzeverbond werd in de middeleeuwen een belangrijk bondgenootschap die zorgde voor welvaart en rijkdom in Europa. Bijna 200 steden, waarvan een groot gedeelte zich bevond in Duitsland en Nederland – maar ook andere steden in Europa van Frankrijk tot Rusland- maakten onderdeel uit van deze samenwerking. Op de Veluwe waren Elburg, Hattem en Harderwijk deelnemende steden. 

Lees verder
Meer over de Hanzesteden
Harderwijk, Hane

Hanzeroutes - Ontdek de Hanzesteden met de fiets