Hattem, Hanzestad, Veluwe

Musea in de Hanzesteden: deze zijn het bezoeken waard!

De Hanzesteden zijn natuurlijk al pareltjes op zich: al wandelend door de straten zie je de mooiste, gekleurde gebouwen en de gezelligste plekjes om even bij te komen van de vele indrukken. Wil je toch nog wat dieper in de rijke geschiedenis duiken van deze eeuwenoude historie, dan zijn de deuren van de musea in de Veluwse Hanzesteden voor jou geopend!

Anton Pieck & Het Voerman Museum

Hattem heeft als Hanzestad haar eigen charme en identiteit. Dit is ook terug te zien in de historische binnentuin waar je de wereld van Anton Pieck binnenloopt. In dit knusse museum is het net alsof Anton Pieck zo weer op zijn werkplek in het atelier kan verschijnen. Veel van zijn schilderijen, etsen en grafieken zijn hier te bewonderen. Als je door de deuren van de pittoreske binnentuin loopt kan je gelijk een bezoekje brengen aan de buren…

De binnentuin verbindt namelijk het Anton Pieck museum met een andere bezienswaardigheid uit Hattem: het Voerman museum. In dit museum staat archeologie, historie en beeldende kunst centraal. Naast de vaste collectie zijn er ook verschillende tentoonstellingen te zien. 
 

Stadsmuseum Harderwijk & Marius van Dokkum Museum

In het Stadsmuseum Harderwijk is qua omvang misschien een klein museum, maar je vindt er grootse exposities. Terwijl je door het museum loopt ontdek je meer over wereldberoemde kunstenaars en de bijzondere collectie. Ook de boeiende geschiedenis van deze Hanzestad komt aan bod in dit museum. Even bijkomen van alle indrukken kan in het knusse Cultuurcafé in het museum. 

Zoals de naam al doet vermoeden duik je in het Marius van Dokkum Museum in de wereld van de werken van Marius. Hier kan je echt uren rondkijken naar de schilderijen die vol zitten met details. Niet alleen de bijzondere details, maar vooral ook de knipoog waarmee Marius van Dokkum zijn schilderijen schildert is echt iets om eens te gaan bekijken! 
 

Museum Elburg & Museumsmederij De Hoefhamer

Als je door Elburg loopt, zal je vast één gebouw niet over het hoofd zien: het 15e-eeuwse Agnietenconvent, waarin Museum Elburg is gevestigd. In Museum Elburg maak je een stapje terug in de tijd en leer je alles over de geschiedenis van Elburg en omgeving. Naast de bijzondere tentoonstellingen die je kan bekijken kan je de voormalige kloosterpanden met de middeleeuwse dubbelkapel niet overslaan. 

Een museum met een echt authentiek karakter, zo zou de Museumsmederij de Hoefkamer zeker omschreven kunnen worden. Terwijl je de werkplaats van de smid binnenloopt lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. De vuurhaard, de hamers, de tangen en de oude houten pijpenwals: het is nog allemaal precies zoals voorheen. Zeker een bezoekje waard!
 

Nederlands Bakkerijmuseum

In het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem loop je door de geschiedenis van brood en banket. Ga terug in de tijd bji de bakdemonstraties in de traditionele takkenbossenoven of neem een kijkje achter de schermen in de moderne bakkerij. Iedere zaterdag staat in het teken van de jeugd in het museum. Onder begeleiding van de bakker mogen kinderen hier hun eigen speculaaspop bakken. Neem na je bezoek aan het museum nog een kijkje in de winkel, waar je heerlijkheden uit de bakkerij en leuke souvenirs en thuisbakproducten mee naar huis kunt nemen. 

Kom jij binnenkort ook?

Zoals je leest zijn er in de Veluwse Hanzesteden genoeg leuke musea te bezoeken. Weet jij al welk museum binnenkort haar deuren voor jou open kan houden?