Hattem, Hanzestad, Veluwe

Musea in de Hanzesteden: deze zijn het bezoeken waard!

De Hanzesteden zijn natuurlijk al pareltjes op zich: al wandelend door de straten zie je de mooiste, gekleurde gebouwen en de gezelligste plekjes om even bij te komen van de vele indrukken. Wil je toch nog wat dieper in de rijke geschiedenis duiken van deze eeuwenoude historie, dan zijn de deuren van de musea in de Veluwse Hanzesteden voor jou geopend!

Stadsmuseum Harderwijk & Marius van Dokkum Museum

Stadsmuseum Harderwijk is het museum van, voor en over Harderwijk. Een gastvrije, bruisende plek waar stadsgeschiedenis en beeldende kunst centraal staan. Er is voor iedereen wel iets te zien, te doen en te beleven. In Pension Harderwijks Kamers vol verhalen! maak je kennis met het verleden van Harderwijk. Daarnaast zijn er verrassende tentoonstellingen te zien op gebied van moderne en hedendaagse kunst. In de Smeepoortzaal op de begane grond is iedere zes weken een nieuwe expositie met werk van een lokale kunstenaar te bekijken. Ook buiten de museummuren gaan de verhalen door. Volg de beeldenroute door de historische binnenstad of bewonder de 16e eeuwse gewelfschilderingen in de Grote Kerk.

Ook in Harderwijk vind je het unieke Marius van Dokkum Museum. De collectie wordt gevormd door schilderijen met een humoristische voorstelling, hét handelsmerk van deze kunstenaar. Ook zijn er stillevens, illustraties uit kinderboeken en portrettekeningen. Je blijft nieuwe dingen zien en ontdek door de vele details in zijn werk. Het Marius van Dokkum Museum is gevestigd in een prachtig historisch gebouw, de Snijkamer van de voormalige Universiteit van Harderwijk.

Lees verder

Anton Pieck

Hattem heeft als Hanzestad haar eigen charme en identiteit. Dit is ook terug te zien in de historische binnentuin waar je de wereld van Anton Pieck binnenloopt. In dit knusse museum is het net alsof Anton Pieck zo weer op zijn werkplek in het atelier kan verschijnen. Zijn werkhoek is hier namelijk te bekijken, met de middeleeuwse stoel, de tafel uit zijn ouderlijke huis, een boekenkast en op tafel natuurlijk zijn tekenmateriaal. Ook zijn veel van zijn schilderijen, etsen en grafieken te bewonderen. 

Lees verder

Het Voerman Museum

Het Voerman museum in Hattem is gevestigd in twee prachtige oude herenhuizen. Hier staan archeologie, historie en beeldende kunst centraal. Maak kennis met de collectie schilderijen van Jan Voerman sr., Jan Voerman jr., Jo Koster en vele anderen. Naast de vaste collectie zijn hier ook verschillende tentoonstellingen te zien. Neem na het bezoek een kijkje in de Hanzewinkel van het museum. In deze winkel worden Hanzeproducten verkocht die gemaakt zijn door lokale producenten. 

Museum Elburg

Als je door Elburg loopt, zal je vast één gebouw niet over het hoofd zien: het 15e-eeuwse Agnietenconvent, waarin Museum Elburg is gevestigd. In Museum Elburg maak je een stapje terug in de tijd en leer je alles over de geschiedenis van Elburg en omgeving. Naast de bijzondere tentoonstellingen die je kan bekijken, kan je de voormalige kloosterpanden met de middeleeuwse dubbelkapel niet overslaan. 

 

Lees verder

Nederlands Bakkerijmuseum

In het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem loop je door de geschiedenis van brood en banket. Ga terug in de tijd bij de bakdemonstraties in de traditionele takkenbossenoven of neem een kijkje achter de schermen in de moderne bakkerij. Iedere zaterdag staat in het teken van de jeugd  Onder begeleiding van de bakker mogen kinderen hier hun eigen speculaaspop bakken. Neem na je bezoek aan het museum nog een kijkje in de winkel, waar je heerlijkheden uit de bakkerij en leuke souvenirs en thuisbakproducten mee naar huis kunt nemen. 

Lees verder

Kom jij binnenkort ook?

Zoals je leest, zijn er in de Veluwse Hanzesteden genoeg leuke musea te bezoeken. Weet jij al welk museum binnenkort haar deuren voor jou kan openen?