Museumstad Elburg

Zondra je de vestingmuren van Hanzestad Elburg binnenstapt waan je je in een levend middeleeuws museum. Waar in de vesting je ook staat, overal zie je wel iets bijzonders. De prachtig bewaarde stadsgracht en verdedigingswallen uit 1396 omringen nog altijd de binnenstad. Laat je niet misleiden door de bescheiden oppervlakte want binnen haar muren telt Elburg al meer dan 250 monumenten! En dan is je museumronde nog niet eens begonnen.

Ontdek de 10 Musea in Elburg

Er valt verrassend veel te ontdekken rond de geschiedenis van deze Hanzestad. Duik in de wereld van de oude ambachten zoals de bottervisserij, bakkersmolen, kruidentuin en smederij. Maar ook leer je over belangrijke geschiedenis zoals de artillerie en Gele Rijders die een grote rol hebben gespeeld in de Nederlandse krijgsmacht, het oudst bewaard gebleven instrument van Nederland, het pijporgel, en maak je kennis met het dagelijkse leven van joodse families die vanaf 1700 in Elburg wonen.

 • Museum Elburg

  Ontdek het verhaal van Hanzestad Elburg, verteld aan de hand van historische gebeurtenissen, gebouwen en personages. In zes thema's wordt  je meegenomen door de geschiedenis van Hanzestad Elburg: Stad met een plan; Stad van geloof; Stad vol bedrijvigheid; Stad van het recht; Stad aan het water en Stad van weldoeners. Achter het museum ligt de sfeervolle Kloostertuin waar je regelmatig beeldenexposities ziet.

  Museum Elburg
 • Nationaal Orgelmuseum

  Wist je dat het Pijporgel het oudst bewaard gebleven instrument van Nederland is? In het Orgelmuseum dat al meer dan 40 jaar bestaat leer je de geschiedenis van het Nederlanse orgel door de eeuwen heen naar de 21e eeuw. In het museum zijn echte, bespeelbare orgels te vinden, van heel klein naar groot. Wil je weten hoe ze klinken? Er worden regelmatig gratis concerten gegeven; in de zomermaanden zelfs elke week!  

  Nationaal Orgelmuseum
 • Museum Sjoel Elburg

   Maak kennis met het dagelijkse leven van joodse families die al vanaf 1700 in Elburg wonen. Het museum, gehuist in een synagoge, verteld de geschiedenis van de joden in de mediene (de provincie). Ook zijn er elk jaar nieuwe boeiende wisseltentoonstellingen die gerelateerd zijn aan het joodse leven.

  Museum Sjoel Elburg
 • Bottermuseum De Hellege

  Botters, waren de boten die de vissers van de voormalige Zuiderzee gebruikten. Met een deskundige gids leer je aan de hand van diverse miniatuurbotters de authentieke vistechnieken. De zeilmaker vertelt hoe de zeilen werden gemaakt en de miniatuurbouwer legt uit hoe de technieken in het groot worden toegepast. Ook worden er nog steeds botter vaartochten voor groepen georganisserd.

   

  Bottermuseum De Hellege
 • De Visafslag

  Van 1916 tot 1957 diende de gemeentelijke Visafslag als dé plek waar vraag en aanbod en de onderlinge concurrentie van de kooplieden de prijzen van de vis bepaalden. Totdat de polder Oostelijk-Flevoland droog werd gelegd en Elburg werd afgesloten van het open water. Een aantal enthousiaste vrijwilligers heeft het gebouw gekocht en er een klein visserijmuseum in gemaakt om de historie vooral niet te vergeten.

  De Visafslag
 • Museumsmederij de Hoefhamer

  In de Smedestraat klinkt gehamer op een aambeeld en ruikt het naar een ouderwets kolenvuur! In de vier eeuwen oude werkplaats wordt het ijzer gesmeed wanneer het heet is. Maak kennis met het geheim van de smid en volg zelf cursussen waren in je het smeden leert.

  Museumsmederij de Hoefhamer
 • Bakkersmolen ‘De Tijd’

  In de bakkersmolen 'De Tijd' ontdek je dat er nog volledig op windkracht graan wordt gemalen dat gelijk wordt gebruikt in de aangelegen bakkerij. Help mee om graan te malen en ruik het verse brood. De molen is gratis te bezichtigen en de molenaars vertellen graag over het malen, de geschiedenis en de werking van de molen.

  Bakkersmolen ‘De Tijd’
 • Museum Korps Rijdende Artillerie Gele Rijders

  In het museum wordt een beeld geschetst van de roemrijke geschiedenis van het korps (ook wel bekend als ‘de Gele Rijders’, te zien bij bijvoorbeeld Prinsjesdag) met historische documenten en boekwerken, schilderijen, oude handvuurwapens, militaire attributen en gebruiksvoorwerpen en voorbeelden van vroegere uniformen.

  Museum Korps Rijdende Artillerie Gele Rijders
 • De Groene Kruidhof

  In het oudste deel van Elburg, binnen de stadsmuren, bevindt zich een fraai en historisch stukje groen: De Groene Kruidhof. Kom en ontdek deze bijna verscholen tuin vol kruiden die vroeger in het Heilige Geestgasthuis werden gebruikt als medicijnen. Nu is het een heerlijke groene plek van rust, natuur en stilte te midden van de levendigheid van deze monumentale Hanzestad.

  De Groene Kruidhof
 • Nederlands Artillerie Museum

  Je krijgt een inkijk in een rijke geschiedenis van de artillerie. Het museum is verdeeld over vier paviljoenen, die de geschiedenis verhalen van de Romeinse tijd tot aan de huidige uitzendingen van Nederlandse militairen naar het buitenland. Voor kinderen is er een speurtocht, en mogen ze verkleed in een militair tenue en geschminkt hun verkenningstocht beginnen.

  Nederlands Artillerie Museum

Tentoonstellingen - Dit is er op dit moment te zien in Elburg:

Met een gids op pad door Elburg

De oude stad is net een museum op zich en de beste manier om Elburg te ontdekken is tijdens een stadswandeling onder leiding van een ervaren stadsgids.

VVV Elburg organiseert elke zaterdagmiddag, om 13.30 uur een wandeling.

Lees verder
Botter, Hanze, Beste van de Veluwe, Elburg

Dit vind je misschien ook leuk: