Ontdek de natuur met kinderen

Samen met de kinderen spelenderwijs de mooie en indrukwekkende Veluwse natuur ontdekken? De Veluwe biedt vele mogelijkheden; in dit artikel lichten we de leukste opties uit. 

Leer jezelf kennen!

Jezelf omringen met de natuur waar verschillende soorten apen leven; dat kan bij Apenheul. Het klinkt misschien gek, maar bij Apenheul leer je jezelf kennen. Wist je namelijk dat apen van alle dieren het meeste op mensen lijken? Een bezoekje aan dit bijzondere dierenpark betekent dus niet alleen vermaak, maar je leert er ook veel over deze bijzondere diersoort. 

Dit jaar is een speciaal jaar. Dit jaar zijn de deuren van Apenheul al 50 jaar geopend! En dat kan niet onopgemerkt voorbijgaan. Op de website lees je gedurende dit feestjaar meer over de festiviteiten die plaats gaan vinden. 

 

Lees verder
Leer jezelf kennen bij Apenheul!

Op je blote voeten

Niet vies van vuile kleren en moddervoeten? Wandel dan eens over het Blotevoetenpad in Twello! Geniet 2,5 kilometer lang van gras, modder, water, zon en regen. Klauter over boomstammen, speel in de ondiepe gracht om het tropisch eiland en plons van de glijbaan in de leemkuil. Test je zintuigen op het zintuigenpad of ontspan je lichaam in de yogawei.

Je kunt het zo spannend maken als je zelf wil, maar trek bij voorkeur oude (zwem)kleren aan en neem extra kleding mee, zodat jij en je kinderen naar hartenlust los kunnen gaan in het pad en je je helemaal over kunt geven aan alle spannende onderdelen. De organisatie zorgt voor handdoekjes zodat je moe maar voldaan met schone en droge voeten naar huis kunt.

Combineer het pad met een bezoek aan de streekwinkel, neem een versnapering op het terras, drink thee in de theetuin of speel een bordspelletje aan de leestafel in het kascafé. Hof van Twello biedt het allemaal!

Op avontuur bij Burgers' Zoo

Natuur alsof je in het buitenland bent, maar dan op Nederlandse bodem. Dat vind je alleen bij de Eco-displays in Burgers' Zoo! De Eco-displays bootsen de natuur namelijk zo goed mogelijk na, waardoor de dieren en de natuur vrij hun gang kunnen gaan. Waan je in Oost-Afrika en spot giraffen en neushoorns, om daarna door te reizen naar Midden-Amerika. Naar Belize om precies te zijn. Hier neem je een figuurlijke duik in het mysterieuze tropische zoutwater waar je wenkkrabben en zeekoeien tegenkomt. En als je gelukt hebt, fladdert en een tropische vlinder voorbij die je van heel dichtbij kan bewonderen. Waar ga je daarna heen? De Bush, de Ocean of de Desert... 

Lees verder
Ontdek Burgers' Zoo!

Kinderbelevingspaden in Epe

Ben je een groot wandelliefhebber? In Epe ontdek je via de “Kinderbelevingspaden” de natuur op de Veluwe! Probeer samen met het gezin één van deze volgende drie wandelroutes: de Zwijnenroute, het Hertenpad of de Vogelroute.

Bij de drie startlocaties en bij de VVV Epe kun je een boekje over deze paden kopen. Deze staat boordevol weetjes, leuke opdrachten en tips. Ook krijg je als een echte avonturier een verrekijker, loepdoosje en pen mee voor onderweg. Niet alleen leuk om te lopen, maar ook nog eens super leerzaam!

© Jurjen Drenth

Spelenderwijs leren

Combineer een bezoekje aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe met de spannende Nature Game! Vanaf het nieuwe Park Paviljoen ga je op pad en ontrafel je het Mysterie van het Nooit Gebouwde Museum. Bekijk de filmpjes en speel vervolgens dit magische iPad spel. Maak kennis met Anton en Helene Kröller-Müller, de geschiedenis van het Park en de planten en dieren die er leven. Leuk voor jong en oud!

Lees verder

Kabouterpad in Hoenderloo

Ook de kleintjes met een grote fantasie kunnen hun hart ophalen aan de verschillende mogelijkheden op de Veluwe. Kom bijvoorbeeld kabouters spotten bij het kabouterpad in Hoenderloo. Volg de route langs de gekleurde kabouterpaaltjes en voer ondertussen de verschillende kabouteropdrachten uit.

Om het ultieme kaboutergevoel te krijgen, ontvang je voor de tocht begint een rode kaboutermuts en worden je wangen rood geschminkt. Maak de beleving aan het einde van de tocht af met koek, sap en een verrassing, die in de prijs zijn inbegrepen. Je kan de routes beginnen op verschillende plaatsen, bij verschillende recreatieparken; Bungalowpark Hoenderloo, Camping De Pampel, Recreatiepark 't Veluws Hof, Recreatiepark De Rimboe en Landal Miggelenberg.

 

Op ontdekking in Nunspeet

Beleef het buitengevoel bij Bezoekerscentrum Nunspeet! Ook hier is een speciale kabouterroute en kinderen vanaf 6 jaar kunnen hulpboswachter worden.
Zin om wild op te zoeken? Het dierenvriendjespad biedt deze mogelijkheid! Bovendien bevindt zich binnen in het bezoekerscentrum een expositie waarbij je de natuur kan ruiken, zien en voelen. 

Naast de standaardactiviteiten worden regelmatig andere activiteiten georganiseerd, zoals speurtochten, broodjes bakken boven een kampvuur en braakballen pluizen. Niets is te gek: ook kinderfeestjes kunnen er gevierd worden.

Lees verder

Klimbossen op de Veluwe

Geen angst voor hoogtes? Voor de wat oudere kinderen zijn de Klimbossen dan echt een uitkomst! De verschillende klimbossen op de Veluwe bieden een spannende beleving tussen te bomen en maken je klimmenderwijs kennis met de natuur. Lees het volgende artikel voor alle ins en outs hier.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Dit vind je misschien ook leuk: