Open Monumentendag 2019; de mooiste monumentale plekken op de Veluwe

Op zaterdag 14 en zondag 15 september staan de mooiste architectonische plekken in de schijnwerpers tijdens de landelijke Open Monumentendagen. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Plekken van Plezier’, waarbij de amusementswaarde van monumenten centraal staat. Want of het nu een theater, een voormalig dierentuin, een museum, een zwembad of een park met theehuis is; het barst op de Veluwe van de monumenten van ontspanning, vermaak en vrije tijd!

Theater: Orpheus

Theater Orpheus opent de deuren en sluit daarmee perfect aan bij het thema. Op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn de deuren van 11:00 tot 17:00 uur geopend. Bezoekers krijgen een kijkje achter de schermen, waarbij zij meer te weten komen over het ontstaan van het gebouw, de visie achter de architectuur en de opzet van het oude en het nieuwe deel van het Theater Orpheus. Ook kunnen bezoekers deelnemen aan verschillende rondleidingen waarbij een ervaren gids alles vertelt over de architectuur en de bouwkunst.

Ook kun je voorstellingen bekijken: diverse Apeldoornse talenten zijn te zien en te horen in de foyer. Duda Paiva Company verzorgt try-out voorstellingen in de Altioszaal; een voorstelling die een cross-over is van dans, poppen en multimedia. 

Lees verder
Meer info

Museum: Hagedoorns Plaatse

Dit monumentale pand uit 1715, wat tegenwoordig als museum in gebruik is, dient als voorbeeld van een van de weinig overgebleven Veluwse hallenhuizen binnen de gemeente Epe. Hallenhuizen zijn boerderijen waarin mens en dier onder één lange rieten kap wonen. Je kunt de oude boerderij bekijken en de geschiedenis van de Veluwe beleven.

Het pand is tijdens de Open Monumentendagen tussen 13:30 en 16:30 uur gratis te bezichtigen, Op zaterdag 14 september wordt een Kopermolenwandeling georganiseerd. Wandel mee en ontdek meer over het belang van water in de gemeente Epe.

Lees verder
Meer info

Kasteel: Kasteel de Vanenburg

Op zaterdag 14 september kun je een kijkje nemen in Kasteel De Vanenburg. Ontdek de collectie portretten van de Hollandse Meesters, bewonder de exclusieve dinerruimte of bekijk het handgeschilderde plafond. Ontdek de geschiedenis van de kasteeltuinen en wandel over het landgoed. Voor kinderen is er een leuke speurtocht!

Lees verder
Meer info

Zwembad: Het Boschbad

Ontdek tijdens de Open Monumentendagen de historische waarde van het Boschbad, het grootste openluchtbad van Nederland! Het Apeldoornse Boschbad heeft zelfs een miniatuurversie in Madurodam gehad. In de kanovijver kun je tegenwoordig niet meer kanovaren, maar speciaal voor de Open Monumentendagen toch weer kano’s te water worden gelaten en bezoekers gratis een stukje nostalgisch kunnen kanoën. Tegen betaling kan er daarnaast gebruikt worden gemaakt van de midgetgolfbaan en biedt de horeca van het Boschbad hapjes en drankjes aan.

Papierfabriek: De Middelste Molen

Tijdens de Open Monumentendag wordt in en bij De Middelste Molen een internationaal Paper Evenement georganiseerd. Internationale papierkunstenaars tonen hun werk. Bekijk de video voor meer informatie over dit industriële erfgoed. 

Lees verder
Meer info
Het Veluws industriël erfgoed
  • Het Veluws industriël erfgoed