Staycation op de Veluwe

Een annulering van je vliegvakantie in je mailbox of dichte grenzen die je bestemming onbereikbaar maken, dat is flink balen. Dan maar op vakantie in Nederland, en dat hoeft zeker niet minder leuk te worden! Wat denk je van een staycation op de Veluwe? Wat je zomerplannen ook waren, op de Veluwe hebben we hartstikke leuke alternatieven. Hieronder helpen we je een handje bij het plannen van een Veluwse vakantie. Vertel ons wat voor type vakantievierder je bent, en wij laten je zien wat de mogelijkheden zijn. 

Ben jij een:

A. Liefhebber van leuke dorpjes
B. Strandfanaat
C. Safariganger
D. Actieveling
of
E. Camping-kenner?

Scroll snel verder!

De Hanzesteden - voor de liefhebber van leuke dorpjes

Is een roadtrip langs schattige, fotogenieke dorpjes jouw ideale vakantie? Dan word jij zeker gelukkig van de Veluwse Hanzesteden. Toegegeven, officieel zijn het stadjes en geen dorpen, maar in charme doen ze zeker niet onder voor de Spaanse pueblos blancos of Bretonse vissersdorpjes. In Hattem, Harderwijk en Elburg wandel je tussen mooie Middeleeuwse gebouwen. Deze steden aan het water hebben achter iedere bocht weer een andere verrassing voor je in petto: een straatje vol met bloemen, pittoreske pleintjes of een haven vol ouderwetse visserboten.

Ongetemde natuur - voor safarigangers

Zelfs Henk Ruseler, boswachter van Nationaal Park De Hoge Veluwe zei het ons laatst: het Deelense Veld is nét Afrika. Op die grassteppe vol met geelgroen pijpenstro is het net als je op de savanne staat. De giraffen, neushoorns en olifanten vind je dan wel alleen bij Burgers' Zoo, maar toch krijg je makkelijk het safarigevoel op de Veluwe.

Neem een verrekijker mee en ga op zoek naar de Nederlandse Big Five – edelhert, wild zwijn, ree, vos en schotse hooglander. Dat kan niet alleen op de Hoge Veluwe, maar ook in bijvoorbeeld Epe. Daar durven ze zelfs een 100% wildgarantie af te geven aan bezoekers. Verspreid over de hele Veluwe vind je wildobservatieplaatsen en uitkijktorens die het je gemakkelijk maken om dieren te spotten. Kijk op onze wild-pagina voor een handige overzichtskaart.

Fiets- en wandelparadijs - voor actievelingen

Rust en ruimte genoeg in de groene long. Wie het gelukkigst wordt van eindeloze fietspaden en onverharde wandelroutes door het groen komt op de Veluwe zeker aan zijn trekken. Dwars door bossen, langs de IJssel of voorbij de Hanzesteden, banden oppompen of veters strikken en gaan. Routes genoeg!

Er is ook een uitgebreid mountainbike netwerk voor wie het wat avontuurlijker mag zijn. De hoogteverschillen zorgen voor spannende singletracks, uitdagende trajecten en pittige beklimmingen. In Ede kunnen zelfs kleine MTB'ers helemaal losgaan, daar ligt sinds kort de eerste kindermountainbikeroute van Nederland

De lekkerste plekken - voor camping-kenners

Is het jouw vakantie-tactiek om de ideale camping of het perfecte bungalowpark te kiezen? Een met zwembad en animatie voor de kinderen en een fijne relaxplek voor jezelf, zodat je eigenlijk helemaal nergens meer naartoe hoeft? Misschien zou je deze zomer wel ergens aan het Gardameer zitten of langs de Route du Soleil. Maar ook op de Veluwe zijn er heerlijke campings en parken waar er voor iedereen genoeg te beleven is. De een zit midden in het bos, de ander heeft een eigen recreatieplas, Bovendien kun je die urenlange autorit dan lekker overslaan! Nog voor de lunch zijn jullie op bestemming.

Lees verder

Toch liever thuis?

De Veluwe ontdek je ook vanuit huis! We hebben de leukste thuisblijftips voor je verzameld. Geef de Veluwe kleur met de kleurplaten of leer de Veluwse iconen kennen met het kwartet- en memoryspel. Ga daarna op virtuele wandeling en laat het avondeten lekker thuisbezorgen door één van de lokale restaurants. 

 

Lees verder
> thuisblijftips

Dit vind je misschien ook leuk: