Leuke uitjes voor de kerstvakantie

De kerstvakantie is de perfecte periode om lekker samen te zijn met het gezin. Speciaal voor families met kinderen die er deze vakantie op uit willen hebben wij leuke ideeën voor een dagje uit op de Veluwe verzamelt. Waar neem jij je kids mee naartoe?

Maak een ritje in de stoomtrein

Beleef dit jaar de Winterse Veluwe vanuit een comfortabel verwarmde stoomtrein! De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij eindigt het jaar met drie mooie winterritten op 26, 27 en 28 december. Neem plaats en rijdt in de prachtige stoomlocomotief door mooie winterse akkers en bossen. 

De trein vertrekt om 11:45u uit Beekbergen en om 12:45u uit Apeldoorn. Vervolgens voert de reis om 13:10u vanuit Beekbergen naar Eerbeek en terug. Het ritje met de stoomtrein is helemaal compleet met een bezoekje aan de stationsrestauratie voor een hete chocolademelk, glühwein of een ander drankje! 

Meer informatie

Bind de ijzers onder!

Nog niet eerder was het mogelijk om te schaatsen op het Marchantplein in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, tot nu! Kleed je warm aan en begin je dag met een wandeling door de prachtige natuur. Bind daarna de ijzers onder en maak een rondje op de mooie kunstschaatsbaan, die pal naast het Parkrestaurant ligt. Kun je daarna lekker opwarmen met warme chocolademelk met slagroom! 

Schaatsen kan ook tijdens Winterpaleis Het Loo op het Stallenplein bij Paleis Het Loo. In het Kinderatelier komen kinderen alles te weten over het werk van de koetsier, de chauffeur, de tuinvrouw en de architect. Ook kunnen zij een knutselplaat van een gedekte tafel versieren. Een leuke manier om weer even warm te worden na het schaatsen!

Ontdek de wereld van brood en banket

In het gezellige Hattem vind je het Nederlands Bakkerijmuseum. Neem deze kerstvakantie eens een kijkje in de wereld van brood en banket!  De Kerstshow van Bakker Fred is goed voor drie kwartier bakplezier. Met deeg, een schaar, een paar krenten en vooral een grote dosis humor bespeelt hij het publiek tijdens het maken van leuke broodfiguren. Kinderen mogen in de kerstvakantie ook zelf aan de slag en onder begeleiding van de bakker een eigen peperboekmannetje bakken. Geniet van de gezellige sfeer en de heerlijke geur van versgebakken koek! 

Meer informatie

ga op Blind date - met een kunstwerk

Houden jullie van verrassingen? Ga dan op blind date met een kunstwerk uit het Kröller-Müller Museum! De pret begint thuis al! Voorafgaand aan je bezoek krijg je een envelop thuisgestuurd met gekke opdrachten en vrolijke vragen, waarmee je je kunstwerk beter leert kennen. De laatste opdracht doen jullie in het museum en leidt tot de echte ontmoeting met jouw kunstwerk. Is er sprake van liefde of een blauwtje? Let op: je moet je hier vooraf voor aanmelden. 

maak een reis door de tijd

Het Nederlands Openluchtmuseum opent ook ’s winters haar deuren. Dompel je onder in de winters van vroeger en wandel door het museumpark, neem een ritje in een (warme en droge) tram, laat je kinderen elf opdrachten doen voor hun eigen ‘Elfstedentocht’ of een broodje bakken boven een vuurtje. Natuurlijk is er ook echt ouderwets Nederlands wintervermaak: ga op (gratis) schaatsen de grote ijsbaan voor de Amsterdamse Westerstraat op! Bij de molen is er een sleebaan. 

Meer informatie

leef je uit - kom knutselen, rennen en ravotten

Houden je kinderen van knutselen, schilderen en creatief bezig zijn in de natuur? Dan is de Spelerij-Uitvinderij een geweldige plaats voor hen. De hele dag kunnen ze er op een creatieve manier ontdekken. De Spelerij is een atelier en tentoonstellingsruimte tegelijk, want de speelobjecten in het park zijn kunstwerken. Kinderen kunnen er ook zelf kunst maken. De Uitvinderij is een werkplaats waar ze figuren kunnen zagen, verftekeningen kunnen maken of metaal kunnen bewerken.

Op tweede Kerstdag kunnen kinderen in Kasteel Doorwerth echte 'Kasteelse klusjes klaren'. Op het kasteel werd vroeger gefeest, gedanst en soms zelfs gevochten door ridders! Maar meestal moest er hard gewerkt worden, en ook kinderen kregen weleens klusjes. Tijdens de klusjes middagen kunnen kinderen de kasteelheer en kasteeldame helpen met hun taken. Soms best een beetje spannend!

Duik in de waterwereld!

Het Dolfinarium in Harderwijk opent in de kerstvakantie haar deuren! Speciaal voor de feestdagen is het park mooi versierd met kerstbomen en sfeervolle lichtjes. In het Indoor Winterspeelparadijs kunnen kinderen lekker spelen en hun eigen kerstbal kleuren.

Geniet van alle zeezoogdieren en van de vele leuke voorstellingen die er door de dag heen plaatsvinden. Tip: bekijk de Snor(rrr)show en zie met eigen ogen wat een verrassend snelle denkers de grote, trage walrussen zijn! 

Meer informatie