Verhalen van de Gelderse kastelen

Ken jij de legende van het 'Mannetje van Zyp'?

Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) beheert en exploiteert ruim 150 prachtige natuurgebieden, kastelen en landgoederen, zodat iedereen er nu en ook straks nog in de toekomst van kan genieten. Nicole Goossen is sinds 5 jaar werkzaam als ‘medewerker exploitatie en PR 7 kastelen’ bij GLK en vertelt enkele bijzondere verhalen.

Allemaal uniek
Nicole kan niet één favoriet kasteel kiezen: “We hebben 7 kastelen die zijn opengesteld voor publiek en die hebben allemaal hun eigen sfeer, uitstraling en bijzonderheden. Zo is kasteel Doorwerth een heel stoer middeleeuws kasteel, waar je bijvoorbeeld een hele galerij aan jachttrofeeën kunt bewonderen. Bij kasteel Cannenburch heb je een prachtig park met lanen en beken, waar je heerlijk doorheen kunt wandelen en in kasteel Rosendael is het net of je bij de oorspronkelijke bewoners op bezoek bent. Het is hier ingericht met meubels, tapijten en serviezen uit die tijd waardoor je een goed beeld krijgt van hoe het er ooit heeft uitgezien.”

Bedriegertjes
Er bestaat ook nog een leuk verhaal over de bedriegertjes in het park van kasteel Rosendael. Dit zijn spuitgaatjes die in de bodem verstopt zitten en op onverwachte momenten de bezoekers nat maken. Ze dateren uit de 17e eeuw en waren lange tijd een geliefde bestemming voor schoolreisjes. Nicole vertelt: “Er wordt wel eens gezegd dat de heren vroeger nogal nieuwsgierig waren naar de blote benen van de dames. Maar door de lange, grote rokken die ze droegen, waren die natuurlijk verborgen. Als de dames over de bedriegertjes wandelden en onder de jurk nat gespoten werden, tilden ze van schrik hun rokken op en hadden de heren wat ze wilden!”

Mannetje van Zyp
Het laatste verhaal wat Nicole met ons deelt, is dat van het ‘Mannetje van Zyp’. “Dit is een beeldje van een jongen met een drinkkan, te zien in de Herenkamer van huis Zypendaal. De legende van de familie Brantsen vertelt ons dat als het ‘Mannetje van Zyp’ het huis zou verlaten, de familie zou uitsterven. Uiteindelijk is het toch door een van de dochters mee genomen en er zijn daarna geen zonen meer geboren. Met als gevolg dat deze Brantsen-tak uitstierf…”

Gelderse landschappen
Er zijn nog veel meer spannende legendes en bijzondere verhalen over de kastelen te vertellen, maar Nicole wil ook nog graag kwijt dat er zoveel mooie landschappen en terreinen rond de kastelen te vinden zijn. Nicole: “Dat gaat verder dan de boomgaard, de moestuin of het park, maar betreft de hele omgeving eromheen. We werken er hard aan om de kastelen met hun omgeving te verbinden, zodat de cultuur en natuur nog voor vele volgende generaties behouden blijft.” Wie deze landschappen eens wat beter wil verkennen, raadt ze dan ook aan om eens een mooie wandel- of fietstocht te maken: “De Gelderse Kastelenroute is een prachtige tocht die de 7 opengestelde kastelen verbindt. Echt een aanrader!”

Uitgebreide informatie vind je op de website van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Dit artikel is geschreven door Tekstbureau Grenzeloos.

Dit vind je misschien ook leuk: