Wandelend door Apeldoorn

Jos Janssen of Lorkeers maakte vaak stadswandelingen met buitenlandse studenten die hij begeleidde. “Op die manier leer je een stad immers het beste kennen”. De kwaliteit van de rondleiding wisselde nogal eens en zodoende schoot het soms door zijn hoofd dat hij dat beter zou kunnen. Toen hij op de radio een oproep hoorde voor stadsgidsen in Apeldoorn meldde hij zich dan ook aan. Hij wist al best iets van de stad af, maar er bleek ook nog een hoop nieuws te ontdekken. Deze kennis deelt hij nu al 9 jaar met geïnteresseerde bezoekers en inwoners van Apeldoorn. 

Nog nooit gezien
Dat de wandelingen ook voor inwoners interessant zijn, blijkt wel uit een anekdote die Jos vertelt: “Een inwoonster van Apeldoorn liep mee, maar was ervan overtuigd dat ze bijna alles wel wist over haar stad.” Tijdens de wandeling legde Jos iets uit over een rijtje huizen, waarna de vrouw hem fluisterend toevertrouwde: “Ik woon hier al vijf jaar tegenover, maar dit had ik nog nooit gezien”. 

Van boerendorp naar stad met allure
Zijn favoriete wandeling is die door de Parkenbuurt. Jos: “De Parkenbuurt is een villawijk die eind 19e/begin 20e eeuw is ontstaan. Tot die tijd was Apeldoorn eigenlijk een boerendorp en door de komst van de Parkenbuurt is het karakter van de stad volledig veranderd. Er kwamen andere winkels en een nieuw publiek. Deze buurt is van grote invloed geweest op Apeldoorn.”

Prehistorie
De stadswandeling door de Indische buurt behoort ook tot zijn favorieten: “ Deze buurt wordt wel eens het charmante zusje van de villawijk genoemd. De huizen hier zijn net iets kleiner en allemaal uniek. Ieder huis heeft zijn eigen karakteristieke uitstraling. Ook zijn er in deze buurt prehistorische grafheuvels te vinden. Uiteraard worden die niet overgeslagen tijdens de wandeling.” 

Orpheus
In zijn vrije tijd gaat Jos graag wandelen in het stadspark Berg & Bos of in het voorjaar in het Paleispark bij het Oude Loo. Ook bezoekt hij wel eens een theatervoorstelling bij Orpheus. Uiteraard heeft hij ook hier een mooi verhaal over te vertellen: “Toen er gezocht werd naar een locatie voor Orpheus is er even sprake van geweest dat deze in het Oranjepark zou komen. De schenker van het park had echter vastgelegd dat er geen gebouwen in het park geplaatst mochten worden, dus moest er naar een nieuwe locatie gezocht worden. Uiteindelijk viel de keuze op een begraafplaats die al jaren niet meer in gebruik was. Deze is geruimd en zodoende staat daar nu Orpheus.”

COVID-19
Angst om naar het theater te gaan heeft hij, in deze tijden van corona, niet: “Van kennissen heb ik al gehoord dat alles heel goed geregeld is”. Mirjam Barendregt, directeur van Orpheus, bevestigt dit: “Wij hebben de noodzakelijke COVID-19 maatregelen getroffen om voorstellingen, concerten en andere evenementen in ons theater veilig en vertrouwd te laten plaatsvinden. In ons ruime pand is ook op anderhalve meter heel veel mogelijk Aan alles is gedacht: van gecontroleerde bezoekersstromen tot voorstellingen zonder pauze, van voldoende in- en uitgangen tot drankjes mee de zaal in, samen realiseren we onvergetelijke theateravonden.”

Alleen op afspraak
De stadswandelingen zijn coronaproof geregeld. Jos: “Normaal werken we met een kalender waar de wandelingen ingepland staan. Momenteel wordt er alleen op afspraak gewandeld, met maximaal zes personen en een stadsgids. Dat houdt ook in dat de wandelingen in het najaar en de winter gewoon door kunnen gaan. Je dient een aanvraag in en als er een stadsgids beschikbaar is, ga je met je eigen gezelschap op pad.” Meer informatie over het Apeldoorns Stadsgidsencollectief.

Geschreven door Tekstbureau Grenzeloos.

Dit vind je misschien ook leuk: