Wildspotten in het najaar

Oog in oog met de wilde dieren op de Veluwe: - Wát een ervaring!

Al wandelend de Veluwe ontdekken: heerlijk dat gevoel van rust - de wind door je haren, de geur van het bos en het weidse uitzicht over de heidevelden... Het najaar is begonnen en dat merk je niet alleen aan de prachtige gekleurde bladeren, de dieren zijn namelijk druk bezig met de voorbereiding op de winter en in de verte is het burlende hert al te horen! Vaak krijgen wij van mensen de vraag: waar kan ik het beste de herten, reeën, of andere wilde dieren op de Veluwe spotten? Het antwoord hierop is niet altijd even gemakkelijk, er komt natuurlijk geluk bij kijken. Maar wij hebben wel een aantal locaties waar jullie kans aanzienlijk groter is dan normaal. Ook geven we je pratische tips waar je nou op moet letten bij het wildspotten én hoe je dit speciale moment ook nog eens perfect vast kunt leggen. 

Een greep van de dieren - die je op de Veluwe kunt spotten

1. Het edelhert

Hét boegbeeld van de Veluwe: het edelhert. Het is niet voor niets dat de mannetjes ook wel de koning van Het Nationale Park de Hoge Veluwe worden genoemd - met hun gewei en grootte zijn zij namelijk echt een imposante verschijning! Edelherten kom je over het algemeen tegen in een groep. Zo leven de mannetjes (herten) en ook de vrouwtjes (hindes) het grootste deel van het jaar samen. De hindes zorgen ook voor de kalveren en eenjarige herten. Een periode waar je de edelherten niet alleen kunt zien maar ook goed kunt horen is de bronsttijd. In deze periode (september-oktober) verlaten de herten de groep en gaan ze op zoek naar hindes. Om andere herten te imponeren maken zij hierbij een brullend geluid - het bekende burlen.

Er worden verschillende excursies georganiseerd om edelherten te spotten. Zelf kun je natuurlijk ook op pad gaan, probeer het bijvoorbeeld eens in de ochtend bij een van de wildschermen op de Veluwe!

Lees verder
Meer over wildexcursies
Otterlo, Veluwe, Edelhert, Wild

2. De vos

Deze snelle bewoner, die de gemiddelde wielrenner er met een topsnelheid van 60 km/u gemakkelijk uit loopt, is een echte aanpasser! De vos past zich namelijk gemakkelijk aan in een ander klimaat, zo vind je ze in woestijnen, moerassen, gebergten, duinen, steden én op de Veluwe! Kieskeurig zijn ze dan ook niet in het voedsel dat ze dagelijks eten. Zo eet de vos vaak wat er beschikbaar is: muizen, besjes, konijnen, kippen en in stedelijke gebieden zelfs afval! Het is niet gemakkelijk om de vos te spotten op de Veluwe, het zijn namelijk erg schuwe dieren. De meeste kans heb je wanneer het begint te schemeren.

Lees verder

Wildkijkschermen en uitzichtpunten

3. De das

De das is misschien wel het dier dat het meest lastig is om te spotten op de Veluwe, het is namelijk een echt nachtdier. Wanneer het donker wordt schuifelt hij met zijn neus over de grond op zoek naar voedsel - zoals een lekkere regenworm of gevallen fruit of planten. Een echte alleseter dus! Overdag leeft de das in zijn burcht - dit is een ondergronds gangenstelsel die zo groot kunnen zijn dat er soms wel 30 dassen leven! Een ander leuk weetje is dat de dassenburchten soms al eeuwenlang in gebruik zijn. Deze wordt namelijk vaak van generatie tot generatie doorgegeven. De dassen zijn met veel geluk op rustige plekken in het natuurgebied te spotten.

Lees verder
Das, algemeen, stockfoto

4. De moeflon

In het Nationaal Park de Hoge Veluwe kun je een echte exoot spotten: de moeflon! Deze bijzondere dieren - te herkennen aan de kenmerkende gedraaide horens - zijn sinds 1921 in het park te vinden. Dit is niet zonder reden, ze zorgen namelijk voor het behoud van de heideplanten door het gras dat ertussen groeit op te eten. De moeflons leven in grote groepen, daarvan zijn er 3 te vinden in het park. In september-oktober start de paartijd, in deze periode vechten de rammen om een ooij (vrouwtjes) hierbij beuken ze met hun horens tegen elkaar. De beste locaties om de moeflons te spotten zijn: het Bosje van Staf, de Eikenhoutbergen (in het zuidelijke deel van het park) en in de buurt van het standbeeld van Generaal de Wet op het Otterlose Zand.

Lees verder
Nationaal Park de Hoge Veluwe, Moeflon

Tips voor het perfecte plaatje

1. Beweeg rustig en praat zacht zodat je de dieren niet afschrikt

2. Het mooiste licht is vlak na zonsopkomst- en bij zonsondergang

3. Bezoek een wildobservatieplaats, hier sta je beschut en heb je veel kans om de dieren te zien

4. Trek geen kleren aan met felle kleuren die dieren af kunnen schrikken. 

5. Wacht geduldig op het goede moment

6. Maak meerdere foto’s of blijf een paar seconden extra filmen, er kan na de tijd altijd geknipt worden!