De 6 mooiste winterwandelingen op de Veluwe

Met vele honderden kilometers aan paden is de Veluwe een walhalla voor wandelaars. Juist ook in de winter. Vaak is het dan stiller dan in de andere jaargetijden. En aan het eind van de middag, als het al gaat schemeren, hoor je – met een beetje geluk – zwijnen knorren en reeën blaffen. Helemaal top is het als er sneeuw ligt, want dan biedt het landschap de aanblik van een prachtig winterwonderland. Kortom: dikke sjaal om, wollen sokken aan, ijsmuts op… en gaan! Waar wacht je nog op?!

De 6 mooiste winterwandelingen op de Veluwe:
1. Wandelroute Planken Wambuis
2. Wandelnetwerk Hoenderloo
3. Meulunterenpad Lunteren
4. Wandelroute Deelerwoud
5. Heidewandeling Hoog Buurlo
6. Wandelroute Empese en Tondense Heide

1. Wandelroute Planken Wambuis

Wanneer je gaat wandelen in natuurgebied Planken Wambuis ben je verzekerd van een superafwisselende wandeling langs heide, stuifzand, gras- en bouwland en verschillende soorten bos. Aan het begin van de wandeling passeer je een wildobservatiepost, waar je edelherten, reeën, zwijnen, halfwilde pony’s en runderen kunt bespieden.

De route gaat verder over beukenlanen en even later loop je door berkenbossen en lariksbossen. Ook wandel je langs uitgestrekte heidevelden, waar New Forest-pony's, Spaanse Sayaguesa-runderen en schapen van de kudde van de Ginkelsche Heide het woekerende gras eten. Verderop kom je een oud eikenbos tegen, dat lange tijd in gebruik was als hakhoutbos, bedoeld voor de productie van takken.

> Lengte: 8 kilometer
> Start: parkeerplaats tegenover restaurant Planken Wambuis, Verlengde Arnhemseweg 146 in Ede

Lees verder
Ontdek de route hier!

2. Wandelnetwerk Hoenderloo

Door de dichtbeboste heuvels volg je afwisselend brede zandpaden en smalle kronkelpaadjes. Ook kom je langs een ruig gebied met stuifzand en opgestoven wallen, waarop grillig gevormde zomer- en wintereiken groeien. Soms kruist een hert of zwijn je pad. Geen hert gespot? Loop dan naar het Wildscherm Ringakker waar je wild kunt spotten.

Rondom Hoenderloo kun je dus eindeloos wandelen. Letterlijk, want dankzij het nieuwe Veluwse wandelnetwerk ligt hier ruim 53 kilometer aan paden op je te wachten. Met de MiniMap op routesopdeveluwe.nl bepaal je zelf op welk knooppunt je wilt beginnen en welke route je wilt volgen. Maak een lijstje van de knooppunten en ga op pad!

> Lengte: zelf te bepalen
> Start: zelf te bepalen
Tip: start bij Landal Miggelenberg, Miggelenbergweg 65 in Hoenderloo

Lees verder

3. Meulunterenpad Lunteren

Zoek je een wandeling buiten de gebaande paden? Loop dan eens het Meulunterenpad, een adembenemend klompenpad in Lunteren. 

Het Meulunterenpad brengt je naar het gebied rond de Goudsberg. Een prachtig stukje Veluwe met eindeloze bossen, uitgestrekte velden en hier en daar wat cultuurgeschiedenis. Zo wandel je door het eeuwenoude Luntersche Buurtbosch en beklim je uitkijktoren De Koepel voor een spectaculair uitzicht. Iets verderop kom je bij De Grote Zandgroeve en nog iets later bij een historische Germaanse Put met originele resten uit de ijzertijd. En de kinderen? Die gaan gegarandeerd los op het superfijne stuifzand van het Wekeromse Zand!

> Lengte: 12 kilometer
> Start: parkeerplaats van hotel- eethuys De Wormshoef, Dorpstraat 192 in Lunteren

Lees verder

4. Wandelroute Deelerwoud

Als je op de Veluwe bent, wil je natuurlijk wild zien! Tijdens de wandelroute in het Deelerwoud – het natuurgebied dat precies tussen Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom in ligt – is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met een wild zwijn, damhert of edelhert. Dat komt doordat er in het grootste gedeelte van het Deelerwoud niet mag worden gejaagd.

Tijdens de wandeling loop je over eindeloze heidevelden in een glooiend landschap, omzoomd door oude bomen. Hier en daar kom je ook Schotse hooglanders tegen, die de heide open houden. Aan de bomen op de Grote Heide is goed te zien hoe hoog deze stoere runderen kunnen komen met hun bek.

> Lengte: 9 km
> Start: parkeerplaats Deelen, Delenseweg 6877 in Deelen

Lees verder

5. Heidewandeling Hoog Buurlo

Een toplocatie om in de winter te wandelen is de Hoog Buurlose Heide. Hier maken de bomen van de Veluwe ineens plaats voor een groot open gebied van glooiende heidevelden. Je loopt over mulle zandpaden, dwars over de hei. Vooral de formidabele vergezichten maken je wandeling onvergetelijk.

Soms ontmoet je onderweg de kudde Veluwse heideschapen, die het gebied onderhoudt. En midden op de hei doemt plotseling de magnifieke ‘kathedraal‘ van Radio Kootwijk op, een voormalig zendgebouw in art-decostijl. Zwijnen, herten en reeën grazen hier ook, want dankzij de aanleg van ecoducten is het gebied nu bereikbaar voor wild van bijna de hele Veluwe.

> Lengte: 12,5 km
> Start: bij de schaapskooi, Hoog Buurlo 5 in Radio Kootwijk

Lees verder

6. Wandelroute Empese en Tondense Heide

Vooral ook leuk voor kinderen is de Empese en Tondense Heidewandeling. ​Een deel van de wandeling loop je over een vlonderpad met links en rechts water. Vanaf het uitkijkpunt iets verderop heb je een prachtig uitzicht over het blauwachtige grasland. En met een beetje geluk zie je er een das of ree rondscharrelen.

Bijna aan het eind van de route groeit wilde gagel, een beschermde struik die 's winters een fraaie roodachtige gloed heeft. Het natuurgebied bestaat uit grasland en zeker in de winter zijn laarzen hier een must, want de route kan erg nat zijn.

> Lengte: 5 km
> Startpunt: parkeerplaats aan de Hallsedijk 51 in Empe

Lees verder

Hartstocht Winterwalk

Wandel op 25 januari mee met de Hartstocht Winterwalk. Tijdens deze wandeling ontdek je het prachtige gebied de Goudsberg op de Veluwe. Dit is een wandeling waar je het zeker warm van krijgt, alle opbrengsten van deze wandeling gaan namelijk naar de hartstichting.

> Lengte: 5, 10 of 15 km
> Start: 50/50 Hotel Belmont in Ede
> Deelname: €15,- volwassenen / €10,- voor kinderen (vanaf 4 jaar)

Lees verder
Lees meer over de Winterwalk

DEEL OOK JE FOTO VIA #ROUTESOPDEVELUWE