De 6 mooiste winterwandelingen op de Veluwe

Met vele honderden kilometers aan paden is de Veluwe een walhalla voor wandelaars. Juist ook in de winter. Vaak is het dan stiller dan in de andere jaargetijden. En aan het eind van de middag, als het al gaat schemeren, hoor je – met een beetje geluk – zwijnen knorren en reeën blaffen. Helemaal top is het als er sneeuw ligt, want dan biedt het landschap de aanblik van een prachtig winterwonderland. Kortom: dikke sjaal om, wollen sokken aan, ijsmuts op… en gaan! Waar wacht je nog op?!

De 6 mooiste winterwandelingen op de Veluwe:
1. Wandelroute Planken Wambuis
2. Wandelnetwerk Hoenderloo
3. Meulunterenpad Lunteren
4. Wandelroute Deelerwoud
5. Wandelroute Romeins Marskamp Ermelo
6. Wandelroute Empese en Tondense Heide

1. Wandelroute Planken Wambuis

Wanneer je gaat wandelen in natuurgebied Planken Wambuis ben je verzekerd van een superafwisselende wandeling langs heide, stuifzand, gras- en bouwland en verschillende soorten bos. Aan het begin van de wandeling passeer je een wildobservatiepost, waar je edelherten, reeën, zwijnen, halfwilde pony’s en runderen kunt bespieden.

De route gaat verder over beukenlanen en even later loop je door berkenbossen en lariksbossen. Ook wandel je langs uitgestrekte heidevelden, waar New Forest-pony's, Spaanse Sayaguesa-runderen en schapen van de kudde van de Ginkelsche Heide het woekerende gras eten. Verderop kom je een oud eikenbos tegen, dat lange tijd in gebruik was als hakhoutbos, bedoeld voor de productie van takken.

> Lengte: 8 kilometer
> Start: parkeerplaats Planken Wambuis - Natuurmonumenten: Planken Wambuisweg 1 a, Verlengde Arnhemseweg 146 in Ede

Lees verder
Ontdek de route hier!

2. Wandelnetwerk Hoenderloo

Door de dichtbeboste heuvels volg je afwisselend brede zandpaden en smalle kronkelpaadjes. Ook kom je langs een ruig gebied met stuifzand en opgestoven wallen, waarop grillig gevormde zomer- en wintereiken groeien. Soms kruist een hert of zwijn je pad. Geen hert gespot? Loop dan naar het Wildscherm Ringakker waar je wild kunt spotten.

Rondom Hoenderloo kun je dus eindeloos wandelen. Letterlijk, want dankzij het nieuwe Veluwse wandelnetwerk ligt hier ruim 53 kilometer aan paden op je te wachten. Met behulp van de routeplanner op routesopdeveluwe.nl bepaal je zelf op welk knooppunt je wilt beginnen en welke route je wilt volgen. Maak een lijstje van de knooppunten en ga op pad!

> Lengte: zelf te bepalen
> Start: zelf te bepalen
Tip: start bij Landal Miggelenberg, Miggelenbergweg 65 in Hoenderloo

Lees verder
Naar de wandelplanner

3. Meulunterenpad Lunteren

Zoek je een wandeling buiten de gebaande paden? Loop dan eens het Meulunterenpad, een adembenemend klompenpad in Lunteren. 

Het Meulunterenpad brengt je naar het gebied rond de Goudsberg. Een prachtig stukje Veluwe met eindeloze bossen, uitgestrekte velden en hier en daar wat cultuurgeschiedenis. Zo wandel je door het eeuwenoude Luntersche Buurtbosch en beklim je uitkijktoren De Koepel voor een spectaculair uitzicht. Iets verderop kom je bij De Grote Zandgroeve en nog iets later bij een historische Germaanse Put met originele resten uit de ijzertijd. En de kinderen? Die gaan gegarandeerd los op het superfijne stuifzand van het Wekeromse Zand!

> Lengte: 12 kilometer
> Start: parkeerplaats van hotel- eethuys De Wormshoef, Dorpstraat 192 in Lunteren

Lees verder
Naar de route

4. Wandelroute Deelerwoud

Als je op de Veluwe bent, wil je natuurlijk wild zien! Tijdens de wandelroute in het Deelerwoud – het natuurgebied dat precies tussen Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom in ligt – is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met een wild zwijn, damhert of edelhert. Dat komt doordat er in het grootste gedeelte van het Deelerwoud niet mag worden gejaagd.

Tijdens de wandeling loop je over eindeloze heidevelden in een glooiend landschap, omzoomd door oude bomen. Hier en daar kom je ook Schotse hooglanders tegen, die de heide open houden. Aan de bomen op de Grote Heide is goed te zien hoe hoog deze stoere runderen kunnen komen met hun bek.

> Lengte: 9 km
> Start: parkeerplaats Deelen, Delenseweg 6877 in Deelen

Lees verder
Naar de route

5. Wandeling Romeins Marskamp

Het Romeins Marskamp bij Ermelo is het enige Romeinse Marskamp dat in Nederland is teruggevonden. Uit opgravingen is gebleken dat het leger van Marcus Aurelius in het jaar 170 na Christus hier op de heide voor enkele dagen een kamp heeft opgeslagen.

Het kamp heeft bestaan uit een terrein van ongeveer 250 bij 350 meter met een wal eromheen met daarlangs weer een gracht. Langs de route liggen diverse grafheuvels, in deze heuvels begroeven de mensen uit de bekerculturen (vanaf 2800 v. Chr) hun doden. In sommige heuvels werden wel 40 mensen begraven en ze werden in verschillende periodes gebruikt. Het Romeinse beeld kun je vinden wanneer je parallel aan de Flevoweg (Provicialeweg) loopt. 

> Lengte: 6,7 km
> Start: bij de schaapskooi, Postweg 50 in Ermelo

Lees verder
Naar de route

6. Wandelroute Empese en Tondense Heide

Vooral ook leuk voor kinderen is de Empese en Tondense Heidewandeling. ​Een deel van de wandeling loop je over een vlonderpad met links en rechts water. Vanaf het uitkijkpunt iets verderop heb je een prachtig uitzicht over het blauwachtige grasland. En met een beetje geluk zie je er een das of ree rondscharrelen.

Bijna aan het eind van de route groeit wilde gagel, een beschermde struik die 's winters een fraaie roodachtige gloed heeft. Het natuurgebied bestaat uit grasland en zeker in de winter zijn laarzen hier een must, want de route kan erg nat zijn.

> Lengte: 5 km
> Startpunt: parkeerplaats aan de Hallsedijk 51 in Empe

Lees verder
Naar de route