‘t Veluws Zandsculpturenfestijn


Waar:
Zandsculpturenfestijn

Wanneer:
t/m 30 oktober

Zo kun je ons bereiken

Adres:
Zandsculpturenfestijn
Oude Barnevelderweg 5
3886 PT Garderen
Plan je route
Afstand:

’t Veluws Zandsculpturenfestijn is een jaarlijks terugkerend evenement. We zullen dit jaar (vanaf 5 juni) minimaal geopend zijn t/m 30 oktober 2021, van maandag t/m zaterdag (op zondag gesloten). Kijk voor meer informatie over de openingstijden op https://www.zandsculpturen.nl/bezoekersinfo. Het thema dit jaar ‘75 Jaar Bevrijding’ (was ook in 2020, maar het buitenterrein is compleet nieuw opgebouwd en er is een extra expositie miniaturen over het dagelijks leven in de oorlog).

Tijdens deze editie van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ga je terug i…

’t Veluws Zandsculpturenfestijn is een jaarlijks terugkerend evenement. We zullen dit jaar (vanaf 5 juni) minimaal geopend zijn t/m 30 oktober 2021, van maandag t/m zaterdag (op zondag gesloten). Kijk voor meer informatie over de openingstijden op https://www.zandsculpturen.nl/bezoekersinfo. Het thema dit jaar ‘75 Jaar Bevrijding’ (was ook in 2020, maar het buitenterrein is compleet nieuw opgebouwd en er is een extra expositie miniaturen over het dagelijks leven in de oorlog).

Tijdens deze editie van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ga je terug in de tijd van de Tweede Wereldoorlog waarbij alles is aangekleed in de stijl van toen. Van de muziek tot alle decoraties, je waant je echt in de oorlogsjaren. Naast belangrijke veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals de ‘Slag om Arnhem’ en ‘D-Day’, komen ook de bevrijding, het leven van Anne Frank, onze verzetshelden, de spotprenten, Radio Oranje en het Koningshuis volop aan bod. Tevens ga je interessante weetjes terugzien. Want… er zijn vast nog dingen die je verrassend genoeg niet wist over de Tweede Wereldoorlog.

NIEUW: Unieke expositie over het dagelijkse leven in de oorlogsjaren.

De expositie met de handgemaakte miniaturen wandel je binnen nadat je de indrukwekkende zandsculpturen van de ‘Slag om Arnhem’ en ‘Pearl Harbor’ (maar liefst 11 meter lang en bijna 5 meter hoog!) hebt gezien. In tegenstelling tot deze imposante beelden, maak je hier kennis met een wereld in het klein. Van gebouwen en straten van zand tot honderden figuurtjes die perfect in hun omgeving opgaan, alles is zeer realistisch en gedetailleerd nagemaakt op een schaal van 1:5. Eén ding is zeker, je blijft kijken en ontdekt steeds weer wat nieuws!

Feesten maar…

Volg je de looproute, dan kom je in een straat waar bewoners uitbundig de bevrijding vieren en waar geallieerden worden toegejuicht. Een prachtig schouwspel van een stoet waar geen eind aan lijkt te komen. Vrachtwagens, jeeps en juichende mensen, je ziet het allemaal van zand. Soldaten delen sigaretten en chocola uit en langs de weg wordt er vrolijk met vlaggen gezwaaid. Iedereen is blij en opgetogen, want Nederland is bevrijd van de Duitse bezetting! Daarna even bijkomen van alle indrukken? Geen probleem! Na een lekker kopje koffie in het restaurant vervolg je uitgerust je weg naar buiten waar je ook nog eens 25 scenes tegenkomt. Maar dacht je dat je alles had gezien? Dan kom je bedrogen uit, want ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is groter dan ooit!

Zoveel te zien…

Nadat je buiten bent geweest, kom je opnieuw in een enorme overdekte ruimte. Ook hier is weer heel veel te zien.  Wat dacht je van een spectaculair zandbeeld van ‘Operation Market Garden’? Het was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog met als doel de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Daarom hebben de kunstenaars deze gebeurtenis ook groots in zand uitgebeeld. Maar… ook de concentratiekampen, de Engelandvaarders, Hotel de Wereld, de gewonden, de onderscheidingen, de communicatie en de wapens van toen, het herdenken en de wederopbouw worden allemaal uitgebeeld in zand. Tevens ga je interessante weetjes terugzien. Want… er zijn vast nog dingen die je verrassend genoeg niet wist over de Tweede Wereldoorlog. Ga vooral even op het gezellige terras zitten en bekijk alle zandsculpturen nog eens op je gemak. 

Bijzonder dagje uit

Twee jaar geleden won ’t Veluws Zandsculpturenfestijn de zilveren award voor het 'Leukste uitje van Gelderland 2019', een verkiezing die de ANWB organiseert. En ook dit jaar is er een ruimte ingericht waar bezoekers kunnen raden wat de ruim 40 zandsculpturen hier laten zien. Ieder bouwwerk in deze ruimte laat een plaatsnaam zien. Soms in de vorm van een rebus, soms in de vorm van een gebouw dat kenmerkend is voor de betreffende stad. Pak een formulier bij de ingang en vul de juiste letter(s) van de plaatsnaam in. Eén ding is zeker, als je in deze ruimte loopt, ga je vanzelf meedoen! Een bijkomend voordeel is dat er leuke prijzen te winnen zijn.

Bekijk de zandsculpturen ook van bovenaf…

Tijdens je bezoek aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn (er is zowel een binnen- als buitenterrein) zie je de zandsculpturen niet alleen vanaf de grond. Ook van bovenaf kun je een blik werpen op de bijzondere werken. Neem plaats in een van de karretjes die over de monorail rijden en ontdek het gehele buitenterrein (leuk voor jong en oud!). Zo zie je nog meer details en ervaar je hoe bijzonder alle werken samen zijn. Heb je alle zandbeelden gezien (en dat zijn er nogal wat!), dan kun je buiten op het terrein van de Beeldentuin op je gemak tuinideeën opdoen. Of geniet van een heerlijke lunch of high tea bij Brasserie-Lunchroom de Rozentuin in het nostalgische showroomdorp van ruim 1300 vierkante meter. En… vanaf het terrein loop je zo de Veluwse bossen in voor heerlijke wandeling.

Wanneer

  • elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag t/m 30 oktober 202109.00 - 15.30 uur
  • Zondags gesloten.

Prijzen

  • 0 t/m 5 jaar: gratis
    6 t/m 12 jaar: € 5,00
    13 jaar en ouder: € 10,00
Zandsculpturen bevrijding 2020

Neem alvast een kijkje

Hier ga je heen