Al vroeg werken aan nóg mooiere routes

| Jan - Cantharel Wandel4daagse

Geschreven door: Jan - Cantharel Wandel4daagse Bekijk profiel

Kort na de vierdaagse evalueren we als bestuur van de Stichting Internationale Vierdaagse Apeldoorn het evenement, kijken waar het (nog) beter kan en gaan dan aan de slag voor de volgende editie. 

Wat mij betreft (verantwoordelijk voor pr en parkoersen) begint het met een schema van bladen waarin we willen gaan adverteren, uitzoeken waar we ons op beurzen e.d. kunnen presenteren, wandelaars en vrijwilligers op gezette tijden informeren via een nieuwsbrief en - liefst wekelijks- een stukje op facebook plaatsen. Daarnaast benader ik weer een langzamerhand vaste groep wandelaars uit alle delen van het land met de vraag of ze ook nu weer flyers willen verspreiden op wandeltochten die zij bezoeken.

Het werk aan de routes begint ditmaal vroeger dan andere jaren, omdat we bij ons jubileum (de 65e Apeldoornse Vierdaagse) de wandelaars voor een deel nieuwe routes willen voorschotelen. Al in november overlegde ik met de groep vrijwilligers die tijdens de vierdaagse de routepijlen aanbrengen en afhalen, om te kijken waar we de parkoersen zouden kunnen verbeteren. Het resultaat is dat er inderdaad veel gaat veranderen. Zo mijden we de drukke - en gevaarlijke - oversteek van de Beekbergerweg nabij de Loenense waterval, gaan ook de wandelaars op de 30, 40 en 50 km een wat langer traject door het Paleispark van Kroondomein Het Loo volgen en komt op de derde dag de grote rustplaats op de Bosweide van Berg en Bos. Deze plek vervangt de toch wel altijd krappe ruimte langs het Asselsepad.

Kortom: als routebouwers denken we erin geslaagd te zijn de wandelaars nóg aantrekkelijker routes te kunnen voorschotelen.

Ongeveer drieduizend pijlen en enkele honderden aanwijzingsborden hebben we om de wandelaars de juiste route te wijzen. De vele regen van vorig jaar was, ondanks de plastic hoesjes waarin ze gestoken waren, desastreus voor deze aanwijzingen. Dus hebben we nieuwe laten maken en – om vocht helemaal buiten te sluiten – laten sealen. Een flinke klus, waarmee enkele vrijwilligers enkele dagen druk waren.
Minder dan drie maanden duurt het - op het moment van schrijven - tot de Apeldoornse Vierdaagse start. En ik samen met veertien andere parkoersbouwers, weer ‘s ochtends erg vroeg de bossen in ga om de pijlen op te hangen. Hopend op net zo’n tafereeltje als vorig jaar. Toen konden we een edelhert-hinde, samen met twee jongere herten, een tijdlang volgen op hun tocht door het bos. Daarbij staken ze een wat breder pad over. De hinde ging dwars op het pad staan, achter haar staken de twee jongen over. Als beschermd door een verkeersregelaar…

De 65e Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn is van 10 t/m 13 juli 2018. Er is keuze uit vier dagen 12, 20, 30, 40 of 50 km wandelen. Maar 1, 2 of 3 dagen meedoen kan ook. Voor meer informatie zie: 4daagseapeldoorn.nl of volg ons op Facebook

 

Lees meer blogs - Van Jan Vukkink