Allerlei soorten chimpansees!

| Henk - Burgers' Zoo

Ambassadeur Burgers' Zoo
Geschreven door: Henk - Burgers' Zoo Bekijk profiel

Onlangs heb ik in Koninklijke Burgers’ Zoo twee mannelijke chimpansees gesteriliseerd die niet honderd procent van de Westelijke ondersoort waren. Zij mogen hopelijk nog lang hun dagen in het Arnhemse dierenpark slijten, maar het is niet meer de bedoeling dat ze jongen verwekken.

Aan deze beslissing zit een bijzonder verhaal van jarenlang wetenschappelijk DNA-onderzoek vast. Al sinds het begin van de vorige eeuw is bekend dat er minimaal vier ondersoorten van de chimpansee bestaan. Tot voor kort ontbraken echter de wetenschappelijke technieken om precies te bepalen tot welke ondersoort een individu behoort. Met de ontwikkeling van nieuwe DNA-technieken en speciaal ontworpen wetenschappelijke tests voor chimpansees is het nu wel mogelijk zowel in het wild als in dierentuinen te bepalen tot welke ondersoort onze apen horen.

Een team van deskundigen op het gebied van mensapen, bestaande uit Tom de Jongh (onze bioloog) en zijn Deense collega’s uit de dierentuin van Kopenhagen, brengt al ruim tien jaar de ondersoorten in kaart. Er leven ruim 750 chimpansees in alle dierentuinen die lid zijn van de Europese vereniging van dierentuinen (EAZA). Op basis van hun monnikenwerk is er voor gekozen om in Europa met de Westelijke ondersoort te gaan fokken. Deze zijn het grootst in aantal. Daarnaast is er ook een bescheiden fokprogramma voor de Centrale ondersoort opgezet. Doordat alle Europese dierentuinen zo nauw samenwerken, kunnen we de toekomst van de chimpansees in de dierentuinen veilig stellen.

Lees hier meer blogs - Van Henk Luten