'Boswachter' van de Schaffelaar

Mannen, is alles duidelijk?” vraagt André Mulder aan drie vrijwilligers op landgoed Schaffelaar in Barneveld. Ze staan in werktenue, met GLK-petjes op en tuinhandschoenen aan, bij een vaste-plantenborder. Mulder is sinds 2008 hovenier op het landgoed en heeft net uitgelegd waar en hoe ze de oude beplanting eruit moeten halen en de aarde moeten omspitten.

“Mijn werk als hovenier op de Schaffelaar is steeds meer een sociaal-maatschappelijk gebeuren aan het worden”, vertelt hij iets verderop in de schaftschuur. “Zo is bijvoorbeeld het aansturen van vrijwilligers onderdeel van de werkzaamheden geworden. Ik heb hier elke dinsdagochtend vijf vrijwilligers. Vier gepensioneerde mannen uit de omgeving, die het fijn vinden om buiten te werken. Plus Mark, een jongeman van de dagbesteding van de Rozelaar, die hier ook op het landgoed zit.”

‘De boswachter’
“Daarnaast word ik veel aangesproken door wandelaars en fietsers. De ligging van het landgoed is natuurlijk uniek, op een steenworp afstand van het centrum van Barneveld. Veel mensen komen hier de hond uitlaten of steken het park door op weg naar school of het centrum. Ze zien me toch zo’n beetje als ‘de boswachter’ en stellen vragen over van alles en nog wat. En ik probeer ze op mijn beurt de liefde voor het landgoed mee te geven.”

Fraaie lanenster
Landgoed Schaffelaar is met zijn 94 hectare een omvangrijk terrein, dat vooral bestaat uit parkbos. De noordelijke helft is bosachtig, met onder andere een fraaie lanenster waar veertien lanen bij elkaar komen. De zuidelijke helft heeft een wat meer open karakter met gazons en enkele borders met struiken, heesters en vaste planten. Overal op het landgoed kom je water tegen, in de vorm van een beek, een slingervijver en een ‘grand canal’.

  

In goede banen
Midden in het parkbos ligt de Koeweide, waar de gemeente Barneveld – in overleg met GLK – regelmatig evenementen organiseert zoals countryfairs, een heteluchtballonnenfestival en zelfs een drive-inbioscoop. Ook op het voorterrein van het huis, dat wordt verhuurd voor bruiloften en feesten, staan nogal eens partytenten en statafels opgesteld. “Daar ben ik ook vaak druk mee,” vervolgt André, “om al die activiteiten in goede banen te leiden.”

Specialistisch werk
Maar de meeste tijd besteedt hij aan hovenierswerk. Vier dagen op de Schaffelaar, één dag op Scherpenzeel. “De extra handen van de vrijwilligers zijn zeer waardevol, maar het zijn natuurlijk geen vakmensen. Ze verzetten veel nuttig werk, waaronder spitten en onkruid wieden. Daarbij moet ik ze goed aansturen en begeleiden. Ik vind dat echt leuk om te doen. Zelf doe ik vooral het specialistische werk, zoals rozen en heesters snoeien, graskanten steken en het opnieuw inplanten op plaatsen waar planten zijn weggevallen. Ook dat doe ik nog altijd met veel plezier.”


Dik tevreden
“Het leuke van het werk vind ik dat het zo afwisselend is. Neem blad blazen. Als je dat lang doet, ben je blij als je weer wat anders mag doen. Juist die veelzijdigheid van het werk spreekt me aan.” Inmiddels is het tijd om weer naar de vrijwilligers te gaan. “Mark wil altijd graag moe zijn aan het eind van de ochtend. Eens kijken of dat weer is gelukt…”Als Mulder even later de fors omgeploegde border ziet, is hij dik tevreden. “Dat ziet er goed uit, mannen. Die kunnen we binnenkort weer mooi beplanten.” En inderdaad, Mark is moe. Maar heel voldaan.

André’s top 3

Wat zijn de lievelingen van GLK-hovenier André Mulder op de Schaffelaar?

1. De plataan op het gazon vóór de oranjerie. Een monumentale boom die is aangeplant in 1853, en een jaar jonger is dan het huis.

2. Verbena’s (Nederlandse naam: ijzerhard) in de vaste-plantenborders. Bloeien van juni tot september en trekken veel vlinders en bijen aan.

3. De treurbeuk bij de ingang van het landgoed. Ook een monumentaal exemplaar. Is circa 125 jaar oud en heeft een kroondoorsnede van zeker 29 meter. www.glk.nl/schaffelaar

Tekst: Karlijn van Onzenoort – Fotografie: Rob Schouten