Buitenaards genieten

| Mirjam Barendregt

Geschreven door: Mirjam Barendregt Bekijk profiel

Op 14 en 15 september zijn landelijk de Open Monumentendagen, zo ook op de Veluwe en in Apeldoorn. De meeste mensen zullen bij Apeldoorn eerder denken aan de bossen, de Apenheul en Julianatoren en waarschijnlijk aan Paleis Het Loo, maar niet aan andere bijzondere monumenten. Terwijl die er wel zijn! 22 locaties in Apeldoorn openen dat weekend gastvrij hun deuren. Dus is het nu het moment om naar Apeldoorn te komen.

Omdat het thema dit jaar Plekken van plezier is en Theater Orpheus een gemeentelijk monument is, doen wij graag mee. Net als op al die andere locaties vertellen gidsen over onze historie, de architectuur en zijn er rondleidingen voor en achter de schermen. Deze dagen maken dat je ook weer eens gaat kijken in de archieven, wat schreef men in 1965, het jaar van de opening, over Orpheus?

“De met zorg gespaarde bomen vormen een onmisbaar tegenwicht voor de voorname maar niet gewichtige voorgevel”

“In de asymetrische compositie demonstreert zich een voorname soberheid – door de gebruikte materialen – en anderzijds een feestelijkheid, die geheel past bij de functie”

Ik zie iedere dag hoe Orpheus als ‘plek van plezier’ in het groen gesitueerd is en hoe je ook in Orpheus de Veluwe ervaart.  In oude documenten vond ik ook de openingstoespraak terug van de toenmalige burgemeester Des Tombe van Apeldoorn. Een glimlach kon ik niet onderdrukken. Hij schijnt letterlijk gezegd te hebben: “Na het sprookje over Apeldoorn als een groot bejaardentehuis, kan nu dat over Apeldoorn als cultuursteppe in het nationaal archief worden opgeborgen. Nu zegt men weer: het is een statussymbool voor elk provincienest om een schouwburg te hebben. Welnu we voelen ons er gelukkig mee, even gelukkig als de bewoner van de randstad met zijn tweede woning op de Veluwe. De tijd dat er in Apeldoorn niets te doen was is voorbij. Vooral echter moet deze schouwburg zijn het venster waardoor Apeldoorn kan zien wat er in de wereld van de geest leeft”.

Als theater brengen we niet alleen plezier, maar willen we mensen een andere wereld laten zien, precies zoals burgemeester Des Tombe het in 1965 al zei. Een wereld die je op andere gedachten brengt en vragen bij je oproept. Speciaal in het Open Monumentenweekend brengen we JOE 5, een nieuwe voorstelling van de Duda Paiva Company.

In deze nieuwe solo voor danser en de bijna griezelig levensechte schuimrubberen wezens wordt een post-apocalyptische wereld ontrafeld en wordt het mens-zijn ter discussie gesteld. In plaats van geboren te worden, wordt de mens ontworpen door een buitenaards systeem dat de perfecte neo-human creëert: eeuwig jong, oneindig gemodificeerd. Maar zijn perfectie en onsterfelijkheid het waard, als we daarvoor alles moeten opgeven wat ons menselijk maakt?

De Veluwe en Apeldoorn verrassen je dus in alle seizoenen. Buitenaards genieten? Nu is het moment!

Bekijk hier - de laatste blogs