Geschreven door: Sabine Wolters - Boswachter Geldersch Landschap & Kasteelen Bekijk profiel

Van natuur naar productiegrond

Onze Nederlandse natuurgebieden zijn allemaal ontstaan door menselijk handelen. De oorspronkelijke natuur werd kaalgekapt  omdat we hout nodig hadden. Sloten werden gegraven en gronden werden opgehoogd voor landbouwdoeleinden. De rijke mensen met landgoederen richtten hun eigendommen in met landschapselementen om mooie parken en tuinen aan te leggen. En dan hebben we het nog niet eens over het aanleggen van dorpen en onze wegen en watergangen. Uiteindelijk waren we nagenoeg al onze oorspronkelijke natuur kwijt en wat overbleef was een cultuurlandschap ingericht naar de behoefte van de mens. Ieder gebied heeft zo zijn eigen verhaal zijn eigen cultuurhistorie.

Van productiegrond naar natuur

Gelukkig waren er ook mensen die inzagen dat we niet elk stukje natuur konden laten verdwijnen en zo ontstond als eerst Natuurmonumenten. In datzelfde licht waren er ook mensen die landgoederen en kastelen wilden beschermen tegen hun ondergang en zo is uiteindelijk in 1929 De Dellen de eerste aankoop van het Geldersch Landschap geweest. Hier zijn wij zo blij mee dat iedereen nu gratis ons jubileumblad mag bestellen. En zo zijn in een notendop bewegingen ontstaan die onze cultuurhistorie beschermen en onder andere landbouwgronden weer teruggeven aan de natuur. U zult begrijpen dat dit in werkelijkheid een lang en ingewikkeld verhaal is. Het loont daarom om met lokale boswachters mee te gaan wanneer zij een cultuurhistorische wandeling geven. De Dellen is mijn favoriet qua beleving van onze historie.

Cultuurbeleving in de Dellen

Na een paar mislukte pogingen tot land- en bosbouw door voorgaande eigenaren heeft de heer Buys Ballot en later zijn zoon Sebastiaan de Dellen gevormd tot een landgoed met parkbossen, gebouwen, bootjesvijver, speelse elementen zoals de lintheuvel en uitheemse boomsoorten zoals de Kaukasische spar. Om te voorkomen dat het landgoed in delen verkocht werd voor de oprukkende bebouwing is hier in 1929 Stichting Geldersch Landschap ontstaan. Dit jaar vieren wij dus feest dat we al 90 jaar de Gelderse natuur en cultuur beschermen. Graag nodig ik jullie uit om de blauwe route te bewandelen zodat je met eigen ogen de sporen van het verleden kan zien. Het landgoed is in de loop der jaren wel veranderd. Met onze wandelfolder en informatiepanelen helpen we jullie graag om te zien wat er nog is en wat eens was.

Op stap met de boswachter

Er worden geregeld excursies gegeven. Zo staat er op 24 november weer een boswachter voor u klaar om een cultuurhistorische wandeling te begeleiden. Tijdens deze wandeling van ca 2,5 uur vertelt de boswachter je alles over de ontstaansgeschiedenis van het gebied. Reserveren is niet nodig. Gratis voor onze donateurs omdat wij deze steun zo ontzettend waarderen.

Tijd: start om 14.00 uur. Duur: ca. 2,5 uur.
Deelname: 5,00 euro p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar 2,50 euro p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas.
Startlocatie: de parkeerplaats “Erf van Daendels”, aan de Nieuwe Zuidweg nabij Epe en Heerde.
Opmerking: zorg voor stevige schoenen.

Informatie: Fokko Andringa, tel. 06-51543444 of Frans Roelofs, tel. 06-52644800.
Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen).

Voor meer excursies klikt u hier.

Alvast een hele fijne wandeling gewenst en tot de volgende blog.

Groeten Sabine

Bekijk hier - de laatste blogs