De bijzondere kunstwerken in Apeldoorn Sprengenpark

| Jos - Apeldoorns Gidsencollectief

Geschreven door: Jos - Apeldoorns Gidsencollectief Bekijk profiel

Sprengenpark: de naam zegt het al: er is een spreng en er is een park. De spreng door het park is de Badhuisspreng die zorgde voor water in het badhuis. In de tijd dat er nog geen douche of bad was in ieder huis, gingen mensen wekelijks naar het badhuis. Een neventaak van de spreng was zorgen voor bluswater in het centrum van Apeldoorn. Maar de spreng laten we rusten – het park is het onderwerp.

Het is een bijzonder park. Er staan of hangen namelijk zeven kunstwerken die gemaakt zijn door beeldhouwers die de Wilhelminaring wonnen. De Wilhelminaring is een oeuvreprijs die om de twee jaar wordt uitgereikt aan een Nederlandse beeldhouwer. De winnaar krijgt een ring en de opdracht om een kunstwerk voor de openbare ruimte in Apeldoorn te maken. Zeven van die kunstwerken zijn geplaatst in het Sprengenpark.

De meeste beelden zijn niet over het hoofd te zien. Dat zijn 'De Versmelting' van Joop Beljon, 'Apedoorn - Een man met zijn aap' van Joep van Lieshout, 'De herkomst van de meter' van John Körmeling, 'Meer' van Carel Visser, 'Ik' van Jan van Munster en 'Kringloop' van Piet Slegers.
Maar kunstwerk 'Boomsieraad' van Maria Roosen loop je ’s zomers gemakkelijk voorbij. Het is in een boom opgehangen en gaat gedeeltelijk schuil achter de takken en bladeren. Als je door het park over het pad loopt mis je het. Je moet over het trottoir aan de kant van de belastingkantoren lopen om het te zien.

Het is een spannende mix van kunst: groot, klein, abstract, maar ook (vrij) realistische beelden staan er. Smaken verschillen maar er zijn beelden die mij meer aanspreken. Het mooiste vind ik het kunstwerk 'Apedoorn – Een man met zijn aap'. De aap die nogal terneergeslagen lijkt en de bemoedigend uitgestoken hand van de man die het dier op wil beuren. Bijna aandoenlijk dit beeld.

De tekst op 'De herkomst van de meter, the origin of the metre' is bijzonder. “Goh – dat wist ik niet. Best verrassend die samenhang tussen de Piramide van Cheops en de meter” was mijn reactie toen ik het las. De ruimte die me geboden wordt is te klein om elk beeld afzonderlijk toe te lichten. Op de website geheugenvanapeldoorn.nl is een uitleg te vinden over de tentoongestelde werken.

Waar zijn de kunstwerken te vinden? 

Het Sprengenpark ligt ter hoogte van de torens van de  Belastingdienst aan de John F. Kennedylaan. Pas wel even op: op sommige tijden is er betaald parkeren! In het weekend is parkeren wel gratis.

Heb je een voorkeur voor natuur boven kunst? Dan is het een aanrader om even te googelen op Apeldoorn Sprengenpark Ommetje. De eerste hit is een gratis te downloaden pdf-je van het IVN voor een wandeling langs de bijzondere bomen in het park! Of ga je combineren? Én groen en kunst? In Apeldoorn is voor ieders smaak wel iets te doen.

 

Lees meer blogs - Van Jos Jansen of Lorkeers