De bosuil, de griezeligste vogel op de Veluwe?

| Kirsten - Staatsbosbeheer

Ambassadeur staatsbosbeherr
Geschreven door: Kirsten - Staatsbosbeheer Bekijk profiel

De Veluwe is het thuis van heel veel indrukwekkende dieren, waarvan sommige je helemaal niet zo opvallen. In deze blog wil ik de mysterieuze bosuil eens in het zonnetje zetten. De bosuil is een opmerkelijke verschijning. Het is een ferme gedrongen vogel, ongeveer zo groot als een kraai, met een grote ronde kop en hele grote zwarte ogen. Maar onder dat indrukwekkende dikke verenpak is de bosuil eigenlijk maar een klein vogeltje.

Spookachtige roep
​Het bekendst is de bosuil misschien nog wel om zijn spookachtige roep. Zijn spooky hoe-hoe-hoeoeoe wordt veel gebruikt in griezelfilms! Het zijn de mannetjes die dit geluid maken, en deze wordt vaak beantwoord met een ijselijke kreet van de vrouwtjes. Kijk je niet zo vaak griezelfilms of moet ik je geheugen even opfrissen? Hier kun je het geluid beluisteren.

Nachtbraker met flexibele hals
Het leven van een bosuil speelt zich voornamelijk af in de nachtelijke uren. Hij zit dan op de uitkijk of er een lekker hapje voorbij komt. Bosuilen kunnen prima zien in het donker, zelfs bij het kleinste sprankje maanlicht. Ze eten vooral muizen, kikkers, vogels en andere kleine dieren. Uilen staan bekend om hun hals, die zo flexibel is dat hij bijna volledig rond kan draaien. Dat heeft te maken met hun star naar voren gerichte ogen, die niet kunnen verdraaien in hun kassen. Door hun flexibele hals kunnen zij toch goed om zich heen kijken.