De herfst beleven op de Veluwe

| Rogier - Houtkunstenaar

Geschreven door: Rogier - Houtkunstenaar Bekijk profiel

Men neme: een flink stuk heide en mengt deze met een aantal mooie bossen. Vervolgens strooit men hier enkele flarden mist, gekleurde bladeren en een flinke portie paddenstoelen overheen. Naar smaak kan men spinnenwebben, dauwdruppels, beukennootjes en kastanjes toevoegen. Het geheel kan men garneren met het mysterieuze geluid van burlende edelherten.

Zie daar, het recept voor een heerlijke herfstwandeling over de Veluwe.. en dan ben ik de eekhoorns, wilde zwijnen en indrukwekkende zonsopkomsten nog vergeten.

Een gouden randje
De herfst geeft de Veluwe dikwijls een gouden randje. Majestueuze bomen die met hun herfsttooi staan te pronken in het zachte licht van een zonsopkomst. Imposante edelherten die komen opdoemen uit de mist en een scala aan excentrieke paddenstoelen maakt een herfstwandeling door de Veluwse bossen tot een onvergetelijke ervaring.

Blozende bomen
Dat de bomen hun bladeren laten vallen om straks in de winter te kunnen overleven zal jullie wel bekend zijn. Maar het verkleuren van de bladeren is doorgaans een minder bekend verhaal. De groene kleur van bladeren wordt veroorzaakt door bladgroen. (Chlorofyl voor wie het wil weten.) En laat die stof nou een kostbaar goedje zijn voor een boom. Als de bladeren bijna gaan vallen wordt deze stof dan ook afgebroken en worden de grondstoffen daarvoor opgeslagen in de stam en takken. Door het verdwijnen van het bladgroen blijft de oranje en gele kleur nog over. En de rode kleur? Die stof maakt de boom speciaal aan. Waarschijnlijk  als stressreactie op het soms nog felle zonlicht die schijnt op de verouderde bladeren. De meest felle blozende bomen ontstaan dan ook in warme najaarsdagen met zonnig weer en lichte vorst in de nachten.

Kijk dus genietend van de herfst ook eens omhoog, er gebeurt heel wat boven je hoofd!

Lees meer blogs - Van Rogier Vogelzang