De lelijkste plekken van de Veluwe

| Rogier - Houtkunstenaar

Geschreven door: Rogier - Houtkunstenaar Bekijk profiel

De Veluwe was vroeger een geliefd oord voor landschapsschilders. “Uiteraard“ zul je zeggen. Nergens zo’n mooi landschap als op de Veluwe. Maar wie goed oplet ziet op deze schilderijen iets frappants.

Frappant
Tijdens het bewonderen van zo’n oud schilderij viel mijn oog op de bomen. Kromme, knoestige, en verweerde bomen kenmerken deze schilderijen. Rijst er de vraag, hadden ze vroeger geen mooie rechte bomen?

De tand des tijds
Ongetwijfeld waren er wel rechte bomen maar daar had men al spoedig een bestemming voor. Timmerhout. Het leverde mooie rechte planken op. De ‘lelijke’ en kromme exemplaren liet men liever staan om vervolgens nog meer door de tand des tijds aangetast te worden.

Mooi lelijk
Deze ‘lelijke bomen’ krijgen tegenwoordig het predicaat ‘monumentale boom’. Sterker nog, er zijn op de Veluwe hele bossen waar het bosbeheer van lang vervlogen tijden er voor gezorgd heeft dat we nu kunnen genieten van ontzettende mooie lelijke bomen.

Het bos van de dansende bomen
Een mooi voorbeeld van een mooi lelijk bos is het Speulder- en Sprielderbos bij Ermelo. Het heeft zelfs de bijnaam ‘Het bos van de dansende bomen’ gekregen. Maar ook in de bossen rond Wolfheze, de Onzalige bossen op de Veluwezoom, de kroondomeinen bij Apeldoorn en overige bossen op de Veluwe kun je genieten van mooie stukken ‘lelijk’ bos.

Kromme gedrochten, wanstaltige knoesten en misbaksels van bomen... nergens goed voor en toch buitengewoon mooi!

 

Lees meer blogs - Van Rogier Vogelzang