De Robinia van Kasteel Doorwerth!

| Rogier - Houtkunstenaar

Geschreven door: Rogier - Houtkunstenaar Bekijk profiel

Kasteel Doorwerth, één van de mooiste kastelen van Nederland. En niet alleen de binnenkant van het kasteel is een bezoekje waard. Op de binnenplaats van het kasteel bevindt zich één van de oudste, en mooiste bomen van Nederland!
Sterker nog, de boom is waarschijnlijk zelfs de oudste en dikste Robinia pseudoacacia van West Europa. In de volksmond ook wel bekend als acacia.

Acacia komt overigens van het Griekse woord akis en betekent 'gestekeld'. De boom bezit dan ook flink scherpe doorns. Best vreemd als je bedenkt dat de boom bedoeld was als herdenkingsboom om de vrede tussen Frankrijk en Nederland te vieren. Je zou bijna gaan denken aan een steek onder water maar als je het verhaal in historisch perspectief plaatst, is het bij nader inzien toch niet zo stekelig bedoeld als het doet vermoeden.

We schrijven het jaar 1678. De vredesonderhandelingen in Nijmegen waren geslaagd en daarmee was een einde gekomen aan de oorlog tussen Frankrijk en Nederland. De acacia was in die tijd een nog vrij onbekende boomsoort. De Fransman Verpasin Robin (vandaar de naam Robinia ) had de boom in 1635 vanuit Noord Amerika geïntroduceerd in Europa. Het eerste exemplaar werd geplant in Jardin des Plantes te Parijs. De boom was dus een zeldzaamheid en daarmee een kostbaar cadeau.

Om het einde van de oorlog te vieren organiseerde Anton I, graaf van Aldenburg op Kasteel Doorwerth een jachtpartij voor zijn internationale gasten en liet tevens drie acacia's op het voorplein planten. Twee van de drie bomen moesten later het veld ruimen maar het huidige exemplaar overleefde diverse eeuwen. In het najaar van 1944 werd de boom zwaar beschadigd door granaatvuur dat kasteel Doorwerth teisterde. Lang stond de boom er treurig bij, maar na een boomchirurgische ingreep in 1965 ontwikkelde de boom weer een prachtige bladerkroon.

De acacia in Jardin des Plantes leeft inmiddels niet meer en daarmee is deze acacia waarschijnlijk één van de oudste van West Europa. De stam heeft inmiddels een imposante omtrek van 7 meter en wordt bijeengehouden door een netwerk van kabels en stangen. De zo kenmerkende grillige vorm van de acacia komt hier sterk naar voren en op de stammen bevinden zich enorme knobbels, knoesten en gezwellen.

In ruim 300 jaar heeft deze boom heel wat mensen zien komen en gaan. Wie de tijd neemt om even bij deze boom stil te staan kan de wind door de bladeren horen ritselen en met enige verbeelding glijden de eeuwen zo aan je voorbij.

Zelf de Robinia van Doorwerth bezoeken? Kijk dan op: glk.nl

 

Lees meer blogs - Van Rogier Vogelzang