Gezonde Caribische zeekoe geboren

| Henk - Burgers' Zoo

Ambassadeur Burgers' Zoo
Geschreven door: Henk - Burgers' Zoo Bekijk profiel

Wildlife-dierenarts Henk Luten van Koninklijke Burgers' Zoo
Henk Luten is al jarenlang de vaste wildlife-dierenarts van Koninklijk Burgers' Zoo. Naast zijn baan bij het Arnhemse dierenpark werkt Henk ook voor ondere andere Natuurmomenten en Staatsbosbeheer, waardoor hij veelvuldig op de Veluwe te vinden is, 

Het lange wachten is beloond!
Dinsdag 19 maart 2019 om 7.00 uur was het eindelijk zover: een kerngezonde Caribische zeekoe werd geboren in Burgers’ Mangrove! We schreven al eerder een blog over onze drachtige zeekoe en dat het vooral onzeker was wanneer het jong geboren zou kunnen worden. De draagtijd van een zeekoe ligt namelijk tussen de twaalf en veertien maanden. Bovendien kun je bij een dier dat honderden kilo’s weegt en zijn hele leven in het water doorbrengt moeilijk een echo maken. Bovendien wilden we het dier ook helemaal niet storen of onnodig stress bezorgen.

 

Wat is belangrijk na de geboorte?
Als dierenarts houdt je samen met de biologen en de dierverzorgers allereerst goed in de gaten of het jong zelfstandig naar boven komt om adem te halen. En of dit het jong niet teveel kracht kost. Het is normaal dat de moeder het jong in het begin een beetje helpt, maar uiteindelijk moet de pasgeboren zeekoe natuurlijk op eigen kracht adem kunnen gaan halen aan het wateroppervlak. Daarnaast moet het jong binnen de eerste 48 uur na de geboorte wel bij de moeder gedronken hebben. Gelukkig constateerden we in de eerste dagen dat alles er goed uitzag op dit gebied. Hopelijk blijft het jong goed drinken bij zijn moeder en komt hij snel aan, zoals het hoort bij Caribische zeekoeien. Dagelijks is het kleine wondertje in de Mangrove van Burgers’ Zoo te bekijken voor de bezoekers.

 

Lees hier meer blogs - Van Henk Luten