Het a-Ford museum in Beekbergen

| Jos - Apeldoorns Gidsencollectief

Geschreven door: Jos - Apeldoorns Gidsencollectief Bekijk profiel

Een museum waar ik geregeld langs kwam, maar nooit de tijd nam voor een bezoek. Een paar weken geleden besloot ik: “nu ga ik” en fietste naar het landelijk gelegen museum, een klein stukje buiten Beekbergen. 

Van molens naar een museum
Een aantal molens waren op de plek van het huidige museum gevestigd: vanaf 1535 al! Eerst korenmolen, later papiermolen en als laatste een wasserij. Daarna werd het pand gerestaureerd door de huidige eigenaar. Die vond er een prachtige plek voor het tentoonstellen van zijn auto’s. Want dat is de hobby van Nico Bredenoord. Tegen de 30 stuks is zijn collectie groot. Niet allemaal te zien in het museum. De tentoonstelling wordt namelijk enkele keren per jaar aangepast.

Wat is er allemaal te beleven
Dit museum is niet alleen een 'kijk-museum'. Voor de gasten is er een heel enthousiaste gids aanwezig met de naam Jan. Hij leidt je graag rond door het museum. Hij kent de geschiedenis van alle auto’s en vertelt daar heel boeiend over.

Gasten van het museum kunnen de auto’s van alle kanten bekijken en mogen ook in de auto’s zitten! En als je geluk hebt? Dan mag je de sirene van de brandweerauto bedienen. 

Meer dan auto's 
Je kunt er veel meer zien dan alleen auto’s. Er worden films vertoond. T-fordjes komen van de lopende band. Heel leuk zo’n oude film. Verder omvat de collectie een vijftal antieke bromfietsen en kinderfietsjes uit begin 1900. Als klap op de vuurpijl hangt er ook nog een collectie schilderijen van een Apeldoornse schilder.

Om even bij te komen van dit alles is er een stukje van het museum gereserveerd voor de koffiehoek (waar overigens ook thee te krijgen is ;-)).

Ik keek op de website en miste daar de entreeprijzen. Toen ik hier Jan naar vroeg was zijn antwoord: “We hebben geen vaste entreeprijzen. Bij de uitgang hangt een busje, iedereen kan daar instoppen wat hij het bezoek aan het museum waard vond”. 

Ik heb zelf erg genoten van het bezoek en de verhalen van Jan! 

De Oude Beek en Tullekensmolen
Niet alleen auto’s maar… staat er in de kop. Aan de buitenkant is nog een molenrad aanwezig in de Oude Beek. Die dreef vroeger de molen aan. Bijzonder is dat je er soms de beekprik kunt zien: “visje van het zuiverste water..." 

Naast het museum is een mooi aangelegd park. De planten zijn deels afkomstig van de buren: Tuincentrum Tullekensmolen. Een familiebedrijf waar de eigenaren je te woord staan en van advies kunnen dienen.

Ik zal het maar bekennen... Ik was zo lang in het museum dat het tuincentrum al dicht was toen ik weer buiten kwam. Volgende keer daar dus maar beginnen en dan weer het museum in!

Lees meer blogs - Van Jos Jansen of Lorkeers